Κόσμος

ΟΗΕ εναντίον Γαλλίας για την απαγόρευση του χιτζάμπ στα μέλη της αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγών…

hijab

ΟΗΕ εναντίον Γαλλίας για την απαγόρευση του χιτζάμπ στα μέλη της αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέκρινε την απαγόρευση της Γαλλίας στους αθλητές της να φορούν χιτζάμπ (πέπλο ή κάλυμμα κεφαλής) στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου έτους που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, ανακοίνωσε την Δευτέρα (25/9) την απαγόρευση του χιτζάμπ για τα μέλη της γαλλικής αποστολής, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

«Κανείς δεν πρέπει να επιβάλλει σε μια γυναίκα τι πρέπει να φοράει ή να μην φοράει. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμοί έκφρασης θρησκειών ή πεποιθήσεων, όπως οι επιλογές ενδυμάτων είναι αποδεκτοί μόνο υπό πραγματικά συγκεκριμένες συνθήκες που αντιμετωπίζουν θεμιτές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή τη δημόσια υγεία ή ηθική με αναγκαίο και αναλογικό τρόπο», είπε η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μάρτα Ουρτάδο.

Απαγόρευσε και την αμπάγια στα σχολεία

Πρόσφατα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν απαγόρευσε τη μουσουλμανική αμπάγια από τα γαλλικά σχολεία. Πρόκειται για ένα μακρύ και φαρδύ φόρεμα που φοριέται πάνω από ρούχα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από τη μουσουλμανική κοινότητα στη Γαλλία, αλλά και παγκοσμίως, ενώ υπήρξαν και άλλα περιστατικά όπως εκείνο όπου πατέρας μαθήτριας απείλησε να σκοτώσει λυκειάρχη επειδή απαγόρευσε στην κόρη του την είσοδο στο σχολικό κτίριο γιατί φορούσε αμπάγια.

To Top