Κόσμος

ΟΗΕ: Καλή είδηση για τον κόσμο η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

ΟΗΕ: Καλή είδηση για τον κόσμο η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξήρε χθες Τετάρτη (17/5) την παράταση για δυο μήνες της ισχύος της συμφωνίας που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία είναι κρίσιμη για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα.

«Καλωσορίζω αυτή την απόφαση. Η παράταση είναι καλή είδηση για τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες στον Τύπο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έτρεφε ελπίδες πως η συμφωνία θα παρατεινόταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Μολαταύτα, «ευελπιστώ πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία για να βελτιώσουμε, να επεκτείνουμε και να παρατείνουμε τη συμφωνία, όπως πρότεινα σε πρόσφατη επιστολή μου στους προέδρους» της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συνέχισε.

«Αυτές οι συμφωνίες είναι σημαντικές για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως αφότου τέθηκε σε ισχύ η λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, τον Ιούλιο του 2022, εξήχθησαν «πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι» αγροτικών προϊόντων.

Πέραν αυτού, η συμφωνία δείχνει πως «ακόμα και τις πιο μαύρες ώρες, υπάρχει πάντα μια αχτίδα ελπίδας», καθώς δίνεται η «ευκαιρία να βρούμε λύσεις που ωφελούν τους πάντες», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη (17/5), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωνε την παράταση της συμφωνίας για εξήντα ημέρες.

Λίγο μετά ήρθε η επιβεβαίωση της ρωσικής πλευράς ότι η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατείνεται για δύο μήνες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η συμφωνία παρατείνεται για να βοηθηθούν χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πρόσθεσε ότι η συνολική εκτίμηση της Ρωσίας για την κατάσταση σχετικά με τη συμφωνία «δεν έχει αλλάξει».

Από την μεριά του το Κίεβο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, ο Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.

«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας (της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά), αλλά τονίζουμε ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουμπράκοφ με ανάρτηση στο Facebook.

To Top