Οικονομία

Ολη η ρύθμιση για τις 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις

Τροπολογία που τερματίζει την αγωνία εκατομμυρίων φορολογουμένων για τα χρέη που «αβγάτισε» η πανδημία έφεραν χθες αργά το βράδυ στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Οι κατατεθείσες διατάξεις έρχονται να αποσαφηνίζουν τις λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των κορωνο-οφειλών σε έως 72 δόσεις (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές). Παράλληλα προβλέπεται η επέκταση της έκπτωσης 3% για εφάπαξ καταβολή φόρου μέχρι τις 27 Αυγούστου. Επανακαθορίζονται για 2021 οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων μηνιαίων έξι δόσεων του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στην τροπολογία περιλαμβάνεται επίσης και η υπαγωγή των απινιδωτών στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 6% και η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο φορολογικό συντελεστή στο 13% στα εισιτήρια αθλητικών αγώνων μέχρι τα τέλη Ιουνίου το 2022. Στο «καλάθι» προστίθενται και η χθεσινή υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις των αιτήσεων της επιδότησης παγίων δαπανών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τους περίπου 30.000 δικαιούχους.

 

Κορονοχρέη

Οι διατάξεις – ανάσα περιλαμβάνουν ρύθμιση σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις ( με επιτόκιο 2,5%) για τα φορολογικά χρέη ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ (αλλά και για τις ασφαλιστικές εισφορές) που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022. Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα). Εντάσσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Οι ανωτέρω οφειλέτες, που απώλεσαν παλαιότερη ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 100, 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης. Για τη ρύθμιση των 36 ή 762 δόσεων προβλέπεται ελάχιστη καταβολή 30 ευρώ για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ. Αφορά στις οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, όχι όμως τον φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν οι πολίτες φέτος, ούτε τον ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν.

 

ΕΝΦΙΑ. Για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2021 προβλέπονται έξι μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Με άρθρο της τροπολογίας επιδιώκεται η χορήγηση καθολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. στα ακίνητα της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

 

ΕΚΠΤΩΣΗ. Δίνεται έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου.

ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΗ. Αναστέλλεται η επιβολή καταδιωκτικών μέτρων της περιουσίας του οφειλέτη και για τον μήνα Αύγουστο, εφόσον αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα οι προθεσμίες για την υποβολή πρότασης υπαγωγής στη ρύθμιση των εξωδικαστικού συμβιβασμού.

 

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Παρέχεται μέχρι τις 31.12.2021 η δυνατότητα στον υποκείμενο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, που έχει άδεια εκδοθείσα έως τις 30.6.2021, να επιλέξει την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ. Για άδειες εκδοθείσες από 1.7.2021 και εφεξής εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας. Προβλέπεται επίσης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ενιαία ειδική κλίμακα προσαύξησης λόγω εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα CO2.

 

ΠΑΓΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ. Η προθεσμία λήγει στις 4 Αυγούστου και η επιχείρηση γνωστοποιεί με βάση τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ώστε να ξεκινήσει ο συμψηφισμός αυτών των οφειλών. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα εισπράξουν ένα χρηματικό ποσό, αλλά θα λάβουν ένα πιστωτικό, ένα «κουπόνι», το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που καθίστανται πληρωτέες από 1 Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Αφορά περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στην εστίαση.

Comments
To Top