Στις 26 Ιανουαρίου 1998, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, έκανε μία από τις πιο εμβληματικές δηλώσεις της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, με τρεμάμενη φωνή και τη γροθιά του σφιγμένη, είπε με έμφαση: «Δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με αυτήν την γυναίκα, την δεσποινίδα Λεβίνσκι». Ήταν η στιγμή που το σκάνδαλο που είχε ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται πήρε φωτιά, σημαδεύοντας για πάντα την προεδρία του.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η 24χρονη τότε μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο, Μόνικα Λεβίνσκι, παραδέχθηκε στη φίλη της Λίντα Τριπ τη σχέση της με τον πρόεδρο. Η Τριπ, με την υποκίνηση λογοτεχνικού πράκτορα, ηχογράφησε τις συνομιλίες τους και παρέδωσε τις κασέτες στον ανεξάρτητο ερευνητή Κένεθ Σταρ. Λίγες μέρες πριν τη θρυλική δήλωση του Κλίντον, οι αποκαλύψεις είχαν ήδη πάρει δημοσιότητα μέσω του Drudge Report και μεγάλων εφημερίδων.

Η Λεβίνσκι φέρεται να είχε κρατήσει ως «ασφάλεια» ένα μπλε φόρεμα λερωμένο με γενετικό υλικό του Κλίντον, το οποίο κατέληξε ως αποδεικτικό στοιχείο. Παρά τις διαψεύσεις του, η επιστημονική εξέταση του φορέματος έδειξε το αντίθετο.

Η κρίση κορυφώθηκε στις 17 Αυγούστου του ίδιου έτους, όταν ο Μπιλ Κλίντον αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημοσίως τη σχέση του με τη Λεβίνσκι. Σε διάγγελμά του δήλωσε: «Πράγματι, είχα μία ανάρμοστη σχέση με τη δεσποινίδα Λεβίνσκι. Ήταν λάθος και μία προσωπική αποτυχία για την οποία ευθύνομαι αποκλειστικά εγώ».

Η παραδοχή αυτή οδήγησε στην ιστορική διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου από το Κογκρέσο. Παρά τις κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ο Κλίντον αθωώθηκε από τη Γερουσία, παραμένοντας στην προεδρία.

Η Μόνικα Λεβίνσκι, από θύμα δημόσιου διασυρμού, επέστρεψε χρόνια αργότερα ως ακτιβίστρια κατά του cyberbullying, ενώ ο Μπιλ Κλίντον συνέχισε να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πολιτική και δημόσια ζωή των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο «λεκές» δεν σβήστηκε ποτέ από την ιστορία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

450: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές καταστροφές και να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι.

1785: Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν, από τους ιδρυτές – πατέρες του αμερικανικού έθνους, σε επιστολή προς την κόρη του εκφράζει την αντίθεσή του για την επιλογή του αετού ως συμβόλου των ΗΠΑ. Ο ίδιος προτιμούσε τη γαλοπούλα.

1821: Αρχίζει η διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Στο σπίτι του Αντρέα Λόντου, ο Παπαφλέσσας παρουσιάζει στους προύχοντες πληρεξούσια γράμματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και τους διαβάζει διαταγή να ετοιμάσουν 25.000 άνδρες. Ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, προσωρινή έδρα της κυβέρνησής του, ως ο πρώτος κυβερνήτης του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

1932: Η αγροτική εξέγερση, λόγω της οικονομικής κρίσης, παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις.

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του «Παλλαϊκού Μετώπου». Λαμβάνει 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Οι Φιλελεύθεροι καταλαμβάνουν 126 έδρες και το Λαϊκό κόμμα 72.

1992: Η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», παίρνει το πρώτο Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου.

1995: Ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας, ματαιώνει την επίσκεψή του στο Άουσβιτς, ύστερα από την επιμονή της Πολωνίας να αναρτηθεί η σκοπιανή σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων του ναζιστικού στρατοπέδου.

1998: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε απευθείας τηλεοπτική συνέντευξη από το Λευκό Οίκο, αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση με τη μαθητευόμενη υπάλληλο, Μόνικα Λεβίνσκι.

2005: Η Κοντολίζα Ράις γίνεται η πρώτη έγχρωμη, που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

2007: Νέος πρόεδρος της UEFA εκλέγεται ο παλαίμαχος Γάλλος ποδοσφαιριστής, Μισέλ Πλατινί.

2008: Έρευνα δείχνει ότι σε κάθε Ευρωπαίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» αναλογούν σχεδόν 500 κιλά σκουπίδια, κυρίως από την κατανάλωση τροφών και διάφορες συσκευασίες. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.

2015: Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο.

2021: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.

Γεννήσεις

1918 – Νικολάε Τσαουσέσκου, ρουμάνος πολιτικός, δικτάτορας της Ρουμανίας από το 1965 έως το 1989, με το καθεστώς του να χαρακτηρίζεται από καταπίεση και οικονομική αποτυχία

1925 – Πολ Νιούμαν, αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και φιλάνθρωπος, βραβευμένος με Όσκαρ και γνωστός για ταινίες όπως «Ο Κεντράρχης» και «Ο Απατεώνας»

1939 – Φαίδωνας Γεωργίτσης, έλληνας ηθοποιός, από τους πιο δημοφιλείς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60

1958 – Έλεν Ντε Τζένερις, αμερικανίδα ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια, με πολυετή επιτυχία και ακτιβιστική δράση για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας

1963 – Ζοζέ Μουρίνιο, πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου, από τους πιο επιτυχημένους και πολυβραβευμένους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος

Θάνατοι

1823 – Έντουαρντ Τζένερ, άγγλος ιατρός, ο «πατέρας της ανοσολογίας», που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά, σώζοντας εκατομμύρια ζωές

1875 – Τζορτζ Φίνλεϊ, βρετανός ιστορικός, γνωστός για το έργο του σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία της Ελλάδας

2020 – Κόμπι Μπράιαντ, αμερικανός καλαθοσφαιριστής, θρύλος του NBA, με πλούσια καριέρα στους Los Angeles Lakers και σημαντική συνεισφορά στο παγκόσμιο μπάσκετ

Γιορτάζουν

Ξενοφών, Ξενοφωνία

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας
Παγκόσμια Ημέρα των Τελωνείων