Ελλάδα

Παγώνη: Άμεσες προσλήψεις και περιορισμός μετακινήσεων γιατρών σε νησιά και περιφέρεια

Παγώνη: Άμεσες προσλήψεις και περιορισμός μετακινήσεων γιατρών σε νησιά και περιφέρεια

«Έχουμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία με ειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι παραιτούνται», ανέφερε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ κα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤNEWS UPDATE.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 μόνιμες κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων, οι οποίες πρέπει να προκηρυχθούν. Γι’ αυτό λοιπόν υπάρχουν κενά στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό ειδικότητα της Παθολογίας», είπε η κα Παγώνη, προσθέτοντας πως η μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία νησιών και της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να παραιτηθούν, είτε να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη. «Το θέμα του μισθολογίου είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει να σταματήσουν οι μετακινήσεις και οι αποσπάσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και ιδιαίτερα στην επαρχία και στα νησιά», προσέθεσε.

«Καταλαβαίνετε ότι κάθε γιατρός έχει οικογένεια, έχει και υποχρεώσεις εκτός από τη δουλειά του στο νοσοκομείο και δεν μπορεί να μετακινείται με εντέλλεσθε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο επειδή υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ο γιατρός έχει μία σοβαρή δουλειά με ασθενείς τους οποίους είναι υποχρεωμένος απέναντί του να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα. Και οι μετακινήσεις αυτές δεν είναι λύση».

Όσον αφορά την άφιξη του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό από την Αμερική, η κα Παγώνη δήλωσε πως ο ιός είναι είναι εδώ, υπό παραλλαγές, την τωρινή παραλλαγή Eris. «Γίνονται πολλές μελέτες, προχωρούν τα στάδια για το εμβόλιο, γιατί για κάθε εμβόλιο πρέπει να προχωρήσουν οι τρεις φάσεις για να δούμε τι παρενέργειες μπορεί να έχει και να εγκριθεί μέχρι την τελική υπογραφή. Πιστεύω ότι όλα αυτά προχωρούν. Θα μας ενημερώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ομάδα η οποία ασχολείται με τους εμβολιασμούς για να προχωρήσουμε και να δούμε τι θα γίνει.

Τέλος, τόνισε πως αυτές τις μέρες απαιτείται προσοχή, λόγω της νέας μετάλλαξης Eris, προκειμένου να μην υπάρξει εκτεταμένη διασπορά της.

To Top