Η πολύ δύσκολη συνθήκη που έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός με τους παίκτες που δεν υπολογίζονται, τα χρήματα που κοστίζουν ως τη λήξη τους τα συμβόλαιά τους με την εφορία, η αναποτελεσματικότητα του καλοκαιριού και το “αγκάθι” με τον Βιλένα.
Εκτός απ’ την απόκτηση ενός φορ ο οποίος θα συμπληρώσει το κενό πίσω απ’ τον Φώτη Ιωαννίδη και θα μπορέσει να υποστηρίξει τη θέση και μόνος του (κίνηση που έχει “κλειδώσει” εδώ και καιρό), στον Παναθηναϊκό υπάρχει κι άλλη μία (πολύ σημαντική) αποστολή τον προσεχή Γενάρη: Το δύσκολο “ξεφόρτωμα” των συμβολαίων των παικτών που έχουν τεθεί εκτός ομάδας, είτε απ’ το περασμένο καλοκαίρι, είτε αρκετά πιο πίσω.
Ανεξαρτήτως του αν το κλαμπ πήρε ή όχι τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά τους “κομμένους” -με τον Ρουμπέν Πέρεθ υπάρχει πολύ έντονη αίσθηση αδικίας, ως προς το αν μπορούσε ή όχι να βοηθήσει ως μία έξτρα λύση στο rotation των κεντρικών χαφ- η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός καλείται ξανά να διαχειριστεί τον Ιανουάριο το “άδειασμα” του ρόστερ του και βεβαίως και του μπάτζετ του από 5 συμβόλαια παικτών που δεν υπολογίζονται τα οποία “κοστίζουν” συνολικά ένα ποσό που ξεπερνάει τα 6,6 εκατ. ευρώ με την καταβολή και της εφορίας.
Συγκεκριμένα, οι “πράσινοι” έχουν μπροστά τους ένα διάστημα δυόμισι μηνών έως και την 31η Ιανουαρίου 2025 για να βρουν λύσεις με τους Τόνι Βιλένα, Λάζλο Κλεϊνχέισλερ, Μπένιαμιν Βέρμπιτς, Αλεξί Τρουιγιέ και Ρουμπέν Πέρεθ, αποφορτίζοντας το ρόστερ τους, αλλά και τον προϋπολογισμό τους.
Σε έναν τομέα που ο τεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Παπαδημητρίου πήρε πολύ χαμηλό βαθμό το περασμένο καλοκαίρι, όταν καθορίστηκε η λίστα των “κομμένων”, με μοναδικές αποχωρήσεις τον δανεισμό του Ένις Τσοκάι στον Λεβαδειακό (έχει συμβόλαιο με τους “πράσινους” έως τον Ιούνιο 2026) και την αποδέσμευση του Αϊτόρ, ο οποίος έφυγε για την ΑΕΚ Λάρνακας μόνο και μόνο επειδή τον ήθελε ο πρώην τεχνικός διευθυντής του “τριφυλλιού” Τσάβι Ρόκα, με τον Παναθηναϊκό να καταβάλλει ένα “κομμάτι” του συμβολαίου του.
Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να απαγκιστρωθεί απ’ τους “κομμένους” το περασμένο καλοκαίρι του έχει κοστίσει ήδη στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής περιόδου 2.330.000 ευρώ με την εφορία, που αφορούν τις αποδοχές (και) των 5 παικτών έως τα μισά της σεζόν, όπου πληρώνονται παραμένοντας στην εξέδρα.
Ένα αντίστοιχο ποσό για τους 5 παίκτες που δεν παίζουν, καλείται να γλιτώσει (ή τουλάχιστον θα… προσπαθήσει να γλιτώσει) ο Παναθηναϊκός στο μεταγραφικό “παράθυρο” του Ιανουαρίου. Έχοντας μπροστά του κι άλλη μία -αντίστοιχα- δύσκολη συνθήκη: Το γεγονός πως ο Τόνι Βιλένα κι ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ δεσμεύονται με συμβόλαια και τα επόμενα χρόνια. Ο Ολλανδός έως το καλοκαίρι του 2027 κι ο Ούγγρος έως τον Ιούνιο του 2026.
Το μεγάλο “αγκάθι” με τον Βιλένα
Το μεγαλύτερο “αγκάθι” όλων είναι το συμβόλαιο του Βιλένα, ο οποίος (εκτός απ’ τη μεγαλύτερη διάρκεια) έχει και τις υψηλότερες αποδοχές απ’ τους “κομμένους”, ήτοι 1,4 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο 29χρονος μέσος έχει λαμβάνειν (με την εφορία την οποία βεβαίως καλύπτει ο Παναθηναϊκός) έως τον Ιούνιο άλλες 700.000 ευρώ (897.400 ευρώ μεικτά), ενώ η επόμενη διετία του φτάνει τα 2.800.000 ευρώ ή 3.589.600 ευρώ μεικτά έως το 2027!
Με απλά λόγια ο Ολλανδός θα κοστίσει στο “τριφύλλι” άλλα 4.487.000 ευρώ (με την εφορία) τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Και είναι κομβικό για τον Παναθηναϊκό να μπορέσει να βρει μία λύση σε ένα τέτοιο “πεταμένο” συμβόλαιο ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσει (που είναι και το πιθανότερο σενάριο) ένα μέρος αυτού για να αποχωρήσει.
Το κόστος των υπολοίπων παικτών
Πάνω από 1 εκατ. ευρώ (1.057.650 ευρώ για την ακρίβεια) με την εφορία θα κοστίσει το επόμενο 18μηνο και το συμβόλαιο του Κλεϊνχέισλερ, ο οποίος πέρασε και δεν… ακούμπησε και (το κυριότερο) δεν κατέστη δυνατόν να παραμείνει στη Χάιντουκ Σπλιτ, όταν δόθηκε δανεικός το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι, το οποίο θα κοστίσει στο β’ εξάμηνο της σεζόν άλλες 420.000 (ή 534.000 ευρώ με την εφορία πάντα), με τον Σλοβένο να ψάχνεται για να φύγει και να ξαναβρεί χώρο και χρόνο συμμετοχής για να κερδίσει ξανά θέση στην εθνική του.
Ο Ρουμπέν έχει άλλες 275.000 ευρώ (352.550 μεικτά) έως τον Ιούνιο, ενώ το πιο μικρό συμβόλαιο έχει ο Τρουιγιέ με 150.000 ευρώ ακόμα ως το καλοκαίρι (192.300 μεικτά).
Κι όλη αυτή η κουβέντα γίνεται χωρίς να έχουν μπει στο κάδρο και κάποιοι άλλοι παίκτες, όπως π.χ. ο Αντράζ Σπόραρ, ο οποίος είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να βρει ομάδα για να αποχωρήσει τον Ιανουάριο.
Δύσκολη η εξίσωση, πολύ πιο δύσκολη απ’ τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις, όμως είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται πια να βρει λύσεις. Και οι έχοντες τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος, καλούνται να είναι αυτή τη φορά πολύ πιο αποτελεσματικοί…
*Τα ποσά αφορούν το συνολικό κόστος με την εφορία απ’ το β’ μισό της εφετινής σεζόν