Οικονομία

Πάνω από 2 εκατ. καταναλωτές παρακάμπτουν τις χρεώσεις

1697548809 Snea default

Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος των πολιτών επιβαρύνεται με τις τραπεζικές προμήθειες στις καθημερινές συναλλαγές, πάνω από 2 εκατ. έλληνες καταναλωτές παρακάμπτουν τις χρεώσεις, κάνοντας χρήση της υπηρεσίας IRIS Payments της ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα). Ηδη η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, η Viva.com και η OPTIMA BANK έχουν ανακοινώσει την ένταξή τους στο σύστημα αυτό, στο οποίο αν ο καταναλωτής ή ο πελάτης επιλέξει ως μέσο πληρωμής την υπηρεσία IRIS έχει μηδενικές χρεώσεις για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ τη φορά, είτε πρόκειται για αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα, είτε για αποστολή χρημάτων σε άλλο πρόσωπο ή προμηθευτή, είτε για πληρωμή λογαριασμών. Εναλλακτικά μπορεί να επιλέγει το IRIS μέσα από το internet ή mobile banking. Μάλιστα, μέσα από την εφαρμογή του κινητού, μπορεί κάποιος να στέλνει χρήματα σε άλλο άτομο, γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του τηλεφώνου του, αρκεί να είναι και οι δύο εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία. Ετσι, μια παρέα φίλων μπορεί να μοιράζεται τα έξοδα από τη διασκέδαση σαν να στέλνουν δωρεάν μηνύματα ο ένας στον άλλον. Η υπηρεσία αποτελείται από τρία υποπροϊόντα:

1. IRIS Person to Person για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων σε πραγματικό χρόνο.

2. IRIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων χωρίς καθυστέρηση.

3. IRIS e-commerce που αφορά την πληρωμή επιχειρήσεων e-Shop.

Αυτή τη στιγμή στο IRIS P2P είναι εγγεγραμμένοι 2,25 εκατομμύρια χρήστες, ενώ ο ρυθμός εγγραφής είναι σταθερός, περίπου 65.000-70.000 τον μήνα. Μάλιστα, ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο αριθμό εγγραφών (101.996) και η 29η Δεκεμβρίου – η τελευταία εργάσιμη του έτους – ήταν η ημέρα με τον υψηλότερο αριθμό εγγραφών (5.184). Σε δήλωσή της στα «ΝΕΑ» (23/9) η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου είχε αναφέρει πως στόχος είναι η υπηρεσία να φτάσει τους 4 εκατομμύρια χρήστες γιατί τόσοι υπολογίζονται οι χρήστες του mobile banking στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το IRIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, εγγεγραμμένοι είναι 184.500 χρήστες, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν ο «καλύτερος μήνας» (30.255 εγγραφές) και η 29η Δεκεμβρίου ήταν και πάλι η ημέρα με τον υψηλότερο αριθμό εγγραφών (3.365).

Τέλος, υπάρχει και το IRIS Commerce, ο καινοτόμος τρόπος πληρωμής σε ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της εκάστοτε τράπεζας, με 3.700 εγγεγραμμένους χρήστες.

Τα νέα τιμολόγια που καταρτίζουν οι τράπεζες. Αν και το IRIS προσφέρεται δωρεάν προς τους ιδιώτες για μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ ημερησίως, οι τράπεζες καταρτίζουν νέα τιμολόγια που θα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με προμήθειες που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσεγγίζουν τις χρεώσεις που επιβαρύνουν τις συναλλαγές μέσω POS.

Μετά την 1η Φεβρουαρίου 2024 τραπεζικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει την επιβολή μίνιμουμ κόστους 0,10 ευρώ (για 500 ευρώ), το οποίο φτάνει ως και τα 2,50 ευρώ, με την προμήθεια να διαμορφώνεται στο 0,50% σε κάθε συναλλαγή. Σε άλλη τράπεζα, η χρέωση για ποσά έως 500 ευρώ είναι το λιγότερο 0,01 ευρώ και ανεβαίνει έως και 5 ευρώ, με την προμήθεια να προσδιορίζεται σε 1% ανά συναλλαγή.

To Top