Κόσμος

Παραδοχή από τη Nestlé ότι προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους αποστείρωσης και φιλτραρίσματος στα μεταλλικά νερά της

metaliko nero

Παραδοχή από τη Nestlé ότι προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους αποστείρωσης και φιλτραρίσματος στα μεταλλικά νερά της

Η πρώτη εταιρεία μεταλλικού νερού παγκοσμίως, η Nestlé Waters, παραδέχθηκε ότι το 2021 γνωστοποίησε στις γαλλικές αρχές ότι προσέφυγε σε απαγορευμένες μεθόδους, με τη χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας και φίλτρων ενεργού άνθρακα, σε ορισμένα από τα μεταλλικά νερά της για να διατηρήσει τη «διατροφική τους ασφάλεια», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Echos».

Ακόμη και αν οι μέθοδοι αυτές «έχουν ως στόχο την εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας…απομάκρυναν την εταιρεία από τον στόχο της ρυθμιστικής συμμόρφωσης», εξήγησε η Nestlé Waters στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ωστόσο, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι τα μεταλλικά νερά Perrier, Vittel, Hépar και Contrex, που ανήκουν στην Nestlé, είναι πλέον σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει στη Γαλλία.

Η νομοθεσία απαγορεύει κάθε αποστείρωση των μεταλλικών νερών, που οφείλουν να είναι με φυσικό τρόπο υψηλής μικροβιολογικής ποιότητας, αντίθετα με το νερό της βρύσης, που αποστειρώνεται πριν γίνει πόσιμο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Nestlé δικαιολογεί την προσφυγή στις απαγορευμένες μεθόδους επικαλούμενη «τις αλλαγές του περιβάλλοντος γύρω από τις πηγές, που μπορούν να καταστήσουν δύσκολη ορισμένες φορές τη διατήρηση της σταθερότητας των βασικών χαρακτηριστικών» του μεταλλικού νερού, ή αλλιώς τη διατήρηση της διατροφικής ασφάλειας και την περιεκτικότητά του σε μέταλλα.

Ο τερματισμός της χρήσης των μεθόδων αυτών αποστείρωσης και φιλτραρίσματος υποχρέωσε την Nestlé Waters να διακόψει την εκμετάλλευση ορισμένων από τις πηγές της στη Βοζ, λόγω «της ευαισθησίας τους στους κλιματικούς κινδύνους» και οδήγησε στη μείωση της παραγωγής των νερών Hépar και Contrex.

To Top