Κόσμος

Παραμένουν τα ισόβια στον «Χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία

Παραμένουν τα ισόβια στον «Χασάπη των Βαλκανίων» Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία

Αμετάκλητα ένοχο για σειρά εγκλημάτων πολέμου έκρινε τον Ράτκο Μλάντιτς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. με αυτόν τον τρόπο μπήκε τέλος σε μία υπόθεση 26 χρόνων.

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την έφεση του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων, γνωστού ως «Χασάπη των Βαλκανίων», και διατήρησε την ποινή των ισοβίων για διάπραξη γενοκτονίας που τού είχε επιβληθεί.

Ο 78χρονος είχε καταδικαστεί το 2017 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, μεταξύ των οποίων εγκλήματα πολέμου, τρομοκράτηση άμαχου πληθυσμού και εξόντωση περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα. Η ενέργεια αυτή, σε θύλακα που υποτίθεται ότι ήταν υπό προστασία του ΟΗΕ, θεωρείται η μεγαλύτερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την επιβεβαίωση της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που επιβεβαίωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, δια της ύπατης αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δικαστική απόφαση «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς δικαιοσύνης να διασφαλίσει τη λογοδοσία ανεξάρτητα από τον χρόνο που χρειάζεται -και στην περίπτωση του Μλάντιτς, είναι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα απεχθή εγκλήματά του», δήλωσε η Μπατσελέτ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την Άλις Ντερίτου, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη των γενοκτονιών.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη τονίζεται ότι η ετυμηγορία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η “άρνηση της γενοκτονίας” αυξάνεται.

ΕΕ: Η απόφαση θα συμβάλλει στη θεραπεία εκείνων που υπέφεραν

«H απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς θα συμβάλλει στη θεραπεία όλων εκείνων που υπέφεραν», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι.

«Η τελική απόφαση στην υπόθεση του Ράτκο Μλάντιτς τερματίζει μια βασική δίκη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, που διαδραματίστηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι, «η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους».

Παράλληλα, Μπορέλ και Βάρχελι σημειώνουν ότι «η άρνηση γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και το να δοξάζονται εγκληματίες πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Η σημερινή απόφαση είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να καθοδηγήσουν στον δρόμο προς τιμή των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση ώστε να ξεπεραστεί η κληρονομιά του πολέμου και να οικοδομηθεί διαρκής ειρήνη».

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι θεμελιώδους σημασίας για την πορεία της ΕΕ. Είναι επίσης μία από τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνώμης της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ» επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «διεθνή και εγχώρια δικαστήρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις γειτονικές χώρες πρέπει να συνεχίσουν την αποστολή τους για την απονομή δικαιοσύνης σε όλα τα θύματα εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας, καθώς και των μελών της οικογενειών τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία».

Comments
To Top