Υπάρχουν απορίες; Πολλές. Ο Λούκα Βιλντόσα είναι μια σπουδαία έκπληξη από πλευράς Ολυμπιακού στις φετινές μεταγραφές και ο Γιάννης Φιλέρης βάζει τις παραμέτρους μιας παράτολμης κίνησης (ή μήπως όχι) στο τραπέζι της συζήτησης…
Ποιόν Βιλντόσα πήρε (για την ακρίβεια παίρνει, καθώς η μεταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί) ο Ολυμπιακός; Και τι θα τον κάνει στο υπό διαμόρφωση ρόστερ του; Είναι η κατάλληλη κίνηση, ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο για τους “ερυθρολεύκους”; Από την πιο σημαντική είδηση της Δευτέρας, προκύπτουν αρκετές απορίες τις οποίες θα προσπαθήσουμε να λύσουμε, αν και οι πιο αρμόδιοι, δηλαδή οι Αγγελόπουλοι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι εκείνοι που έχουν τις πραγματικές απαντήσεις.
Ο 29χρονος Αργεντίνος μπορεί να μην πέτυχε το στεπ απ που επιδίωκε πέρσι το καλοκαίρι όταν συμφώνησε για τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, κατάφερε ωστόσο να χρωματίσει με το δικό του τρόπο τη μεταγραφική περίοδο, εφόσον τελικά κάνει το άλμα από το ένα αιώνιο στρατόπεδο στο άλλο.
Θυμίζουμε ότι ο Βιλντόσα ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις του Παναθηναϊκού, πέρσι τέτοια εποχή. Είχαν προηγηθεί ο Κώστας Αντετοκούνμπο και ο Δημήτρης Μωραΐτης. Ο Εργκίν Αταμάν συμφώνησε λίγες μέρες αργότερα και εδώ ίσως να βρίσκεται το μυστικό της μη επιτυχημένης σεζόν του άλλοτε πόιντ-γκαρντ σε Μπασκόνια και Ερυθρό Αστέρα. Ο Τούρκος προπονητής βρήκε (και δεν έφερε) τον Βιλντόσα στον Παναθηναϊκό, ένας τραυματισμός με επέμβαση στο γόνατο πήγε τον παίκτη αρκετά πίσω και επί της ουσίας ουδέποτε ξαναμπήκε στο μυαλό και το ροτέισον του προπονητή.
Από την στιγμή, που ο Αταμάν έβρισκε χημεία μεταξύ Γκραντ, Σλούκα και φυσικά Κέντρικ Ναν, ο Βιλντόζα ουσιαστικά περίσσευε απ’ όσα είχε στο μυαλό του ο κόουτς των μετέπειτα πρωταθλητών Ευρώπης. Έμοιαζε σχεδόν σίγουρο ότι το καλοκαίρι Παναθηναϊκός και Βιλντόσα θα κάθονταν στο τραπέζι για την αποδέσμευση του γεννημένου στο Κίλμες, ένα προάστιο του Μπουένος Άιρες, στις 11 Αυγούστου του 1995. Έγινε βέβαιο όταν ανακοινώθηκε η προσθήκη του Λορέντσο Μπράουν…
Τον κανονικό Βιλντόζα…
Ο Ολυμπιακός έρχεται να δώσει στέγη στον γκαρντ που φόραγε το τριφύλλι στο στήθος. Προφανώς δεν ψάνει τον άχρωμο και άοσμο Βιλντόσα του Παναθηναϊκού, αλλά εκείνον που διέπρεψε πρώτα στην Μπασκόνια και εν συνεχεία στον Ερυθρό Αστέρα, έχοντας πάντως και σημείο αναφοράς τους τραυματισμούς του.
Ουσιαστικά οι “ερυθρόλευκοι” επανέρχονται στο περσινό τους πλάνο, πριν αυτό αρχίσει να στραβώνει. Τότε με Γουόκαπ και Σλούκα στο “1”, ο Μπαρτζώκας είχε επιλέξει και τον Γκος για να φτιάξει μια τριάδα χειριστών, με διαφορετικά στοιχεία ο καθένας, αλλά πολύ ισορροπημένη και ιδιαίτερα ταλαντούχα. Ο Σλούκας έφυγε και δεν αντικαταστάθηκε (αργότερα ήρθε ο Μήτρου Λονγκ) καθώς το σοβαρό πρόβλημα με τον Μακ Κίσικ για τον οποίο υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες αν θα βγάλει τη χρονιά, υποχρέωσε τον Ολυμπιακό να στραφεί σε άλλου είδους παίκτη (Μπραζντέικις)
Ένα πλάνο, βεβαίως, που επέστρεψε όχι τώρα, αλλά με τη συμφωνία του Ολυμπιακού με τον εκρηκτικό Κίναν Έβανς. Ο Αμερικανός, ωστόσο, της Ζαλγκίρις λίγες μέρες μετά το ναι στους Πειραιώτες, έπαθε χιαστούς, θα μείνει έξω για καιρό. Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός τον περιμένει να επιστρέψει στα γήπεδα, η χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς αυτόν. Ο Βιλντόζα έρχεται πρώτα να καλύψει το κενό κι ύστερα να δοκιμάσει να πετύχει με τα ερυθρόλευκα σε όσα απέτυχε με τα πράσινα.
Ο Βιλντόσα -στις καλές του στιγμές- είναι ένας σπουδαίος γκανρντ που πιέζει τον αντίπαλο (πολύ καλός στο να κλέβει μπάλες), έχει κάθετο παιχνίδι, απρόβλεπτο σουτ και μπορεί να βάζει ακόμα και νικητήρια καλάθια, όπως στον μονό τελικό του ισπανικού πρωταθλήματος το 2020 (στη χρονιά του κόβιντ) όταν η Μπασκόνα νίκησε 69-67 την Μπαρτσελόνα και πήρε τον τίτλο!
Ρόλοι, χημεία και επικοινωνία
Οι ρόλοι και η χημεία της “ερυθρόλευκης” ομάδας είναι ένα ζητούμενο, με την προσθήκη ενός ακόμα γκαρντ δίπλα σε Γουόκαπ, Γκος και Ντόρσεϊ. Αυτοί οι τρεις συν τον Βιλντόσα και τον Λαρεντζάκη αποτελούν την πεντάδα στην περιφέρεια, με τον Έβανς να έρχεται (αν έρθει) αργότερα σαν μπαλαντέρ, ή κερασάκι στην τούρτα.
Μένει να μάθουμε πώς θα εκκαθαριστεί το μητρώο των ξένων του Ολυμπιακού. Ήδη έχουν αποχωρήσει ο Σίκμα και ο Κάναν (στη θέση του ο Ντόρσεϊ, αλλά με ελληνικό διαβατήριο) ενώ ο Μπραζντέικις δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια για τη νέα σεζόν και αναζητείται ήδη ομάδα στην οποία θα μπορούσε να συνεχίσει σαν δανεικός, καθώς έχει συμβόλαιο με την ομάδα του Πειραιά.
Αν επιστρέψει ο Σάσα Βεζένκοβ, δεν επιβαρύνεται ο αριθμός των διαβατηρίων, ενδεχομένως όμως να ληφθούν άλλες αποφάσεις για να χωρέσουν (και να παίζουν) όλοι. Αν έρθει και πλάγιος (Φουρνιέ) τότε θα τεθεί και θέμα μιας αποχώρησης.
Και από πλευράς επικοινωνίας; Ο Ολυμπιακός εμφανίζεται να παίρνει έναν παίκτη που απέτυχε παταγωδώς στον Παναθηναϊκό και ίσως το όνομα του Βιλντόσα να μην κάνει “κλικ” στους οπαδούς του. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο στις μεταγραφές.
Ο Αργεντίνος δεν θα φορέσει τα “ερυθρόλευκα” για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά επειδή μπορεί να κάνει μια δουλειά που έχει στο μυαλό του ο προπονητής της ομάδας. Υπάρχουν και ενδοιασμοί και ερωτηματικά, αλλά είπαμε ότι αυτοί που ξέρουν καλύτερα είναι εκείνοι οι οποίοι έκαναν την κίνηση. Αν αποδειχθεί ματ, θα το ξέρουμε του χρόνου… τέτοια εποχή.