Ελλάδα

Πέντε λάθη που κάνετε και έχουν ως αποτέλεσμα ξηρά και σκασμένα χείλη

lips 1

Πέντε λάθη που κάνετε και έχουν ως αποτέλεσμα ξηρά και σκασμένα χείλη

Ο χειμώνας είναι η εποχή των σκασμένων και ξηρών χειλιών. Και δεν φταίει μόνο το κρύο του χειμώνα, αλλά και τα λάθη που κάνετε και έχουν ως αποτέλεσμα ξηρά και σκασμένα χείλη.

Αν το ξηρό δέρμα δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα για εσάς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα είναι και τα ξηρά χείλη. «Τα χείλη είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην ξηρότητα από ό,τι άλλα μέρη του δέρματος, καθώς δεν περιέχουν λιπαρούς αδένες και είναι πολύ ευαίσθητα», εξηγεί στη βρετανική Marie Claire η Dr Aiza Jamil, σύμβουλος δερματολόγος στις κλινικές sk:n.

«Η πιο συνηθισμένη αιτία οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας εντός της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αυτό από μόνο του προκαλείται από πολλούς παράγοντες».

Δείτε παρακάτω 5 από τα λάθη που κάνετε και μπορούν να επιδεινώσουν τα, ήδη, ξηρά χείλη το χειμώνα.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

potiri nero
Πέντε λάθη που κάνετε και έχουν ως αποτέλεσμα ξηρά και σκασμένα χείλη 4

Η αφυδάτωση φαίνεται στο δέρμα σας και αυτό περιλαμβάνει και τα χείλη σας. «Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία για τα ξηρά χείλη», λέει η Dr Jamil. «Βεβαιωθείτε ότι πίνετε επαρκή ποσότητα νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείτε το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών σας, σωστά ενυδατωμένο». Το NHS συνιστά να πίνετε τουλάχιστον έξι έως οκτώ φλιτζάνια ή ποτήρια υγρών την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Δεν προστατεύετε τα χείλη σας στις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Αυτό ισχύει είτε κάνει παγωνιά είτε κάνει ζέστη και έχει ήλιο. «Η έκθεση σε κρύο, θυελλώδη ή ξηρό καιρό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ξηρά χείλη», λέει η Dr Jamil. «Χρησιμοποιήστε lip balm με SPF σε ηλιόλουστες συνθήκες και εφαρμόστε ένα ενυδατικό lip balm σε κρύο ή θυελλώδη καιρό».

Γλείφετε τα χείλη σας

Αν τα χείλη σας είναι ξηρά, το φυσικό σας ένστικτο μπορεί να είναι να τα γλείψετε, αλλά κάνοντάς το αυτό πιθανότατα θα τα κάνετε χειρότερα μακροπρόθεσμα. «Το συνεχές γλείψιμο των χειλιών μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά το σάλιο μπορεί στην πραγματικότητα να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια από τα χείλη, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στην ξηρότητα», σημειώνει η Dr Jamil.

Η Dr Sonia Khorana, γενική γιατρός και αισθητικός με ειδικό ενδιαφέρον στη δερματολογία, προσθέτει: «Το γλείψιμο των χειλιών σας μπορεί να τα κάνει πολύ πιο ξηρά, καθώς το σάλιο είναι γεμάτο ένζυμα που είναι πολύ σκληρά για το ευαίσθητο δέρμα των χειλιών».

Χρησιμοποιείτε τα λάθος συστατικά

lips1
Πέντε λάθη που κάνετε και έχουν ως αποτέλεσμα ξηρά και σκασμένα χείλη 5

Ορισμένα προϊόντα για τα χείλη μπορεί να περιέχουν συστατικά που μπορούν να ξηράνουν τα χείλη -η Dr Khorana συνιστά να αποφεύγετε συστατικά όπως η καμφορά, ο ευκάλυπτος και η μενθόλη.

«Περιλαμβάνονται στα βάλσαμα χειλιών λόγω της δροσιστικής τους επίδρασης, αλλά μπορεί να είναι πολύ ξηραντικά ή ερεθιστικά και στην πραγματικότητα αποτελούν κοινή αιτία και για τη δερματίτιδα των χειλιών», εξηγεί.

«Η μενθόλη μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος. Θα συνιστούσα να χρησιμοποιείτε συστατικά όπως η γλυκερίνη, η σκουαλάνη, η βαζελίνη, το βούτυρο καριτέ, το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια».

Κάνετε υπερβολική απολέπιση

Ενώ η απολέπιση των χειλιών μπορεί να απομακρύνει το νεκρό δέρμα, η υπερβολική χρήση απολεπιστικών χειλιών ή η χρήση σκληρών απολεπιστικών μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και να επιδεινώσει την ξηρότητα. «Είναι καλύτερο να περιορίστε τη χρήση των απολεπιστικών χειλιών σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα» προτείνει η Dr Jamil.

To Top