Ελλάδα

Πέθανε ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος Νίκος Νικονάνος

auth

Πέθανε ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος Νίκος Νικονάνος

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκος Νικονάνος. Σε ψήφισμα που εξέδωσε το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ εκφράζει τη βαθιά θλίψη των μελών του για την απώλεια και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα. «Η προσφορά του ήταν μοναδική για το Τμήμα μας και την αρχιτεκτονική», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Ο Νίκος Νικονάνος, με καταγωγή από την Έδεσσα, γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στη Χαϊδελβέργη. Το 1979 έλαβε τη διδακτορική του διατριβή από το Α.Π.Θ., με θέμα τους βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλίας. Από το 1965 εργαζόταν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην οποία υπηρέτησε επί δύο σχεδόν δεκαετίες, αρχικά ως επιμελητής και κατόπιν ως έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική. Υπήρξε ο πρώτος έφορος και οργανωτής της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με χώρο δικαιοδοσίας τη Χαλκιδική και το Άγιον Όρος. Το 1984 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., από το οποίο αφυπηρέτησε το 2003.

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του πορείας, πραγματοποίησε πολλές ανασκαφές και ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, την ξυλογλυπτική, καθώς επίσης και με θέματα ζωγραφικής. Η ανασκαφική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη Χαλκιδική ενώ η σπουδαία διδακτορική διατριβή για τους βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλίας γνώρισε δύο εκδόσεις (1979 και 1997). Με αυτό συνεισέφερε πολυάριθμα άγνωστα μνημεία και έθεσε την περιοχή στον χάρτη της μεσοβυζαντινής και υστεροβυζαντινής ναοδομίας.

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στην καταγραφή των κειμηλίων του Αγίου Όρους και συμμετείχε ως έφορος ενοτήτων στη μεγάλη έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους» που πραγματοποιήθηκε το 1997 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, «Θεσσαλονίκη 1997».

H εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 16:30, στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

To Top