Ελλάδα

Πέθανε ο συνιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, Κωνσταντίνος Νομικός

Πέθανε ο συνιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, Κωνσταντίνος Νομικός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο φυσικός, Κώστας Νομικός, συνεργάτης του Καίσαρα Αλεξόπουλου και του Παναγιώτη Βαρώτσου στην Ομάδα ΒΑΝ, που «έτρεχε» μια πειραματική ερευνητική μέθοδο για την πρόγνωση σεισμών.

Γεννημένος στις 24 Σεπτεμβρίου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είχε διδακτορικό στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρονική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1966) και μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο London University Queen Mary College – Photo electronics Devices Laboratory.

Ήταν από τους συνιδρυτές του ερευνητικού προγράμματος με εφαρμογή στην πρόγνωση σεισμών που βασίζεται κυρίως στην ανίχνευση των σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων (SES, Seismic Electric Signals), γνωστό ως μέθοδο ΒΑΝ (από τα αρχικά των επιθέτων των τριών ιδρυτών του) και ανέλαβε τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της υποδομής των συστημάτων.

Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του ο διευθυντής έρευνας και  ανάπτυξης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Απεβίωσε ο Κώστας Νομικός, Φυσικός, συνεργάτης του Καίσαρα Αλεξόπουλου και του Παναγιώτη Βαρώτσου, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους.

Posted by Gerasimos Chouliaras on Wednesday, September 29, 2021

Comments
To Top