Πολιτική

Πέτρος Κόκκαλης για την ανεξαρτητοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η συζήτηση περί υπονομευτών και εσωτερ…

kokkalis3

Πέτρος Κόκκαλης για την ανεξαρτητοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η συζήτηση περί υπονομευτών και εσωτερικών εχθρών με προσβάλλει»

Για τους λόγους που τον έκαναν να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια, μίλησε στην ΕΡΤ, ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης: «Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορώ να λειτουργήσω και να συνεχίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις και αποφάσεις που νομίζω θα μπορέσω να υπηρετήσω καλύτερα ως ανεξάρτητος».

Ερωτώμενος σχετικά με τους λόγους που αποχώρησε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ δεν είμαι μέλος, είχα δικαίωμα να βρίσκομαι ως ευρωβουλευτής. Αλλά σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση να αργούμε δύο ώρες να ξεκινήσουμε, έφυγα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πιο σημαντικό υπήρχε εκείνη την ώρα για να υπάρξει τέτοια καθυστέρηση. Η ζύμωση μπορούσε να γίνει την προηγούμενη μέρα. Να σεβόμαστε λίγο τη διαδικασία και τους θεσμούς. Να σεβόμαστε λίγο και τους ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί.

Εγώ συνεργάστηκα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από την πολύ τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για να μιλήσω για την κλιματική κρίση. Αυτό θα κάνω τους επόμενους μήνες. Είδαμε στη νέα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 27 think tank δεν υπάρχει τέτοιου τύπου δεξαμενή».

Σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με «άρρωστο κόμμα», ο Πέτρος Κόκκαλης, σημείωσε: «Οπωσδήποτε στην εμπειρία μου από το 2019 μέχρι σήμερα ήταν σε μια φάση που δεν κατάφερε, βγαίνοντας από μια τεράστια προσπάθεια και με σπουδαία αποτελέσματα για τη χώρα και την ιστορία του προοδευτικού χώρου, να ενσωματώσει αυτή τη διεύρυνση. Εγώ συνάντησα ένα κόμμα που προσπαθούσε να βρει ένα νέο βηματισμό όχι πάντα με την αποτελεσματικότητα που θα ήθελαν όλοι. Γι’ αυτό φέρουμε όλοι ευθύνες και σίγουρα και ο επικεφαλής. Η συζήτηση που άνοιξε περί υπονομευτών και εσωτερικών εχθρών είναι προσβλητική για όλους και για μένα».

Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Πέτρου Κόκκαλη

Νωρίτερα, ο τέως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του κόμματος. Σε κείμενό του αναφέρθηκε στην «τιμητική πρόσκληση του Αλέξη)» αλλά και στην εκλογή στις ευρωεκλογές του 2019 που του έδωσαν «τη δυνατότητα και την ευθύνη να αγωνιστούμε για την ενίσχυση της πολιτικής δράσης για το κλίμα και την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών».

«Σήμερα, με την αποχώρησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει ένας κύκλος, αλλά τίποτα δεν τελειώνει εδώ» τονίζει σε άλλο σημείο, ενώ ανακοινώνει νέο πολιτικό φορέα.

Αναλυτικά το κείμενο του αναφέρει: «Η αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης του Αλέξη να συμμετέχουμε ως κίνηση ΚΟΣΜΟΣ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές του 2019 και η εμπιστοσύνη των πολιτών μας έδωσαν τη δυνατότητα και την ευθύνη να αγωνιστούμε για την ενίσχυση τη πολιτικής δράσης για το κλίμα και την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Σήμερα, με την αποχώρησή μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλείνει ένας κύκλος, αλλά τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Τα επόμενα βήματα δεν αποτελούν προσωπική υπόθεση αλλά συλλογική καθώς υπάρχει έντονη και γόνιμη αγωνία στον προοδευτικό κόσμο για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του κόσμου.

Θα συμμετάσχω στη κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό πού υπάρχει. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να συνθέσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για ένα ανθρώπινο αύριο, με αξιοπρέπεια και ασφάλεια για όλους, με όρους κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης.

Υπάρχει εναλλακτική, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει προοπτική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας πορείας.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξη Τσίπρα, όπως και στην ευρωομάδα και στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Ελπίζω πως με τη δουλειά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιώσαμε την επιλογή τους. Είμαι βέβαιος πως θα ξαναβρεθούμε σε κοινούς αγώνες για έναν βιώσιμο και δίκαιο κόσμο για όλους».

To Top