Πολιτική

Πλεύρης: Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει γάμο ενηλίκων με ανήλικα

Πλεύρης: Να καταργηθεί η διάταξη που επιτρέπει γάμο ενηλίκων με ανήλικα

Την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα, στο οποίο προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα σύναψης γάμου με ανήλικο άτομο, ζητεί ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πλεύρης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επισημαίνει ότι σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, ενώ ο ορισμός είναι ότι ο μελλόνυμφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, δίνεται η δυνατότητα και για γάμο με μελλόνυμφο ανήλικο άτομο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος.

Συγκεκριμένα το άρθρο 1350 ορίζει ότι: «Για την σύναψη γάμου, απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλόνυμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από την συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο». Κατόπιν αυτού, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι αυτή η πρόβλεψη αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάμων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων και μάλιστα χωρίς ηλικιακό περιορισμό, η δε επίκληση σπουδαίου λόγου είναι πολύ γενική.

Προσθέτει επίσης ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση, λόγω πιέσεων της οικογένειάς τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες.

Συνεπώς ερωτά τον κ. Τσιάρα να προτίθεται να τροποποιήσει το άρθρο 1350 ΑΚ, με στόχο η δυνατότητα γάμου να υπάρχει μόνο με την συμπλήρωση του 18ου έτους για να προστατευθεί πληρέστερα η ανηλικότητα.

Comments
To Top