Ποιες σημαντικές αλλαγές έρχονται σύντομα στη στρατιωτική θητεία
Τον επόμενο μήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία της εν λόγω σκανδιναβικής χώρας. Οι επαφές δε θα περιοριστούν μονάχα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά θα συζητηθεί και η απόκτηση τεχνογνωσίας για τον τρόπο που λειτουργεί το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας, που με μικρές παραλλαγές αναμένεται να έρθει σύντομα και στη χώρα μας. Πόσο σύντομα; Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, όλες οι προβλέψεις θα ενταχθούν σε ένα νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, ούτως ώστε εντός του καλοκαιριού να έχει γίνει νόμος του κράτους και να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Ποιες, όμως, αλλαγές επέρχονται; Εάν θέλαμε να τις συμπυκνώσουμε σε μια πρόταση, θα λέγαμε ότι από τη θητεία – αγγαρεία θα μεταβούμε στη θητεία – ευκαιρία, καθώς οι στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα όσο υπηρετούν την πατρίδα να αποκτήσουν και μια σειρά από γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες.
Καταρχήν, όποιος παρουσιάζεται για στράτευση θα προμηθεύεται ένα tablet, το οποίο οι στρατεύσιμοι θα χρεώνονται για όλη τη διάρκεια της θητείας τους και θα επιστρέφουν όταν φτάσουν στο τέλος της (με το απολυτήριο). Μέσα σε αυτό το tablet θα βρίσκεται σε ψηφιακή πλέον μορφή το στρατιωτικό εγχειρίδιο με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων υπηρετούν τη θητεία τους, ενώ θα γίνονται και μαθήματα καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Αυτό, όμως, προφανώς δεν είναι και το σημαντικότερο τμήμα των επερχόμενων αλλαγών.
Η δραστική αλλαγή που προβλέπεται είναι ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους νέους που ντύνονται στο χακί να αναπτύξουν δεξιότητες, που θα χωρίζονται σε υποχρεωτικές και εθελοντικές. Στις υποχρεωτικές θα συγκαταλέγεται η εκπαίδευση στα όπλα, όπως συμβαίνει και σήμερα, αλλά πλέον θα υπάρχει και μέριμνα απόκτησης γνώσεων αναφορικά με τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών που αφορούν την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων και καταστροφών (π.χ. μετά από σεισμούς) και την παροχή πρώτων βοηθειών (για παράδειγμα καρδιο-πνευμονική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ). Οι εθελοντικές δεξιότητες θα αφορούν ως επί το πλείστον τη μαθητεία πάνω σε τεχνικά επαγγέλματα. Έτσι θα μπορεί κάποιος, εάν το επιθυμεί, να ενταχθεί σε προγράμματα απόκτησης γνώσεων βοηθού φαρμακοποιού, μάγειρα, βοηθού οδοντιάτρου, ξυλουργού, αρτοποιού, τεχνικού υγιεινής ασφάλειας, τεχνικού δικτύων και επικοινωνιών ή διασώστη και μέλους πληρώματος ασθενοφόρου. Όσοι παρακολουθήσουν τέτοια προγράμματα από τα κέντρα διά βίου μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν μαζί με το απολυτήριο κι ένα πιστοποιητικό εκπαίδευσης, που θα ελέγχεται από ανεξάρτητο φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η βαρύτητα θα δοθεί σε ειδικότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναπροσαρμόζονται, προκειμένου να ακολουθούν τις εξελίξεις. Μάλιστα, τα πιστοποιητικά αυτά θα δίνουν και επιπλέον μόρια σε μια σειρά από διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Με αυτό τον τρόπο οι νέοι δε θα ξοδεύουν άσκοπα τον καιρό τους στον στρατό ούτε θα αντιμετωπίζουν τη θητεία ως «χαμένο χρόνο» από τη ζωή τους. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ο Ελληνικός Στρατός δε θα μετατραπεί σε ΙΕΚ, καθώς η εθελοντική μαθητεία θα πραγματοποιείται κατά τον ελεύθερο χρόνο του ημερήσιου προγράμματος ενός φαντάρου.