Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Καλημέρα πέρα για πέρα. Φθινοπωρινός ο καιρός και όπως αρχίζει να αγριεύει σιγά σιγά τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στο πολιτικό σύστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν την κίνηση των 11 βουλευτών, στο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στη σφαίρα της ανακοίνωσης υποψηφιότητας Κασσελάκη και στο ΠΑΣΟΚ περιστρέφονται όλα γύρω από το ντιμπέιτ των υποψηφίων την προσεχή Τρίτη στη δημόσια τηλεόραση. Ας ξεκινήσουμε…

Η θεσμική εκτόνωση της Κ.Ο.

Σχετικά με την κίνηση των 11 βουλευτών που κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τους πλειστηριασμούς και την ασυδοσία των funds αλλά και τις πρακτικές των τραπεζών, αυτό που έμαθα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως τέτοιες κινήσεις εκτονώνουν την Κ.Ο. Εάν ανησυχούν το πρωθυπουργικό επιτελείο; Μου είπαν πως όχι. Και θεσμικό εντός πλαισίου.

Συναντήσεις με βουλευτές

Πάντως, αυτό που δεν άρεσε σε αρκετούς βουλευτές, ήταν η διαφήμιση της ενέργειας από μερίδα των 11. Άλλο να το κάνεις επί της ουσίας και άλλο για να προβληθείς ο ίδιος. Έμαθα επίσης πως ο πρωθυπουργός θα κάνει πράξη μια παλαιότερη δέσμευσή του στους βουλευτές και θα αρχίσει επαφές μαζί τους. Όπως με πληροφόρησαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, για τις οποίες αναχωρεί αύριο για την ετήσια Γ.Σ. του ΟΗΕ, ετοιμάζει και ο ίδιος περιοδείες στην περιφέρεια με πρώτο σταθμό τον Έβρο, αλλά θα ξεκινήσει και επαφές με τους βουλευτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τρεις υπουργοί ήδη στον Έβρο και έπεται συνέχεια

Μια που έκανα αναφορά στον Έβρο, έντονη κινητικότητα πολιτικού περιεχομένου με συμβολισμούς αλλά κυρίως ουσία καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Σήμερα θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου θα έχει επαφές με επιχειρηματίες στη Βιομηχανική Περιοχή της πρωτεύουσας του Έβρο, θα συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ενώ το απόγευμα αναμένεται να προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Έβρου, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και βιομήχανοι. Πυκνό πρόγραμμα και επαφές θα έχει όμως και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης με επίκεντρο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί διαδοχικά στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμότειχου και Σουφλίου, όπου θα συζητήσει για τα ζητήματα των περιοχών με τους αντίστοιχους δημάρχους.

Έντονη κινητοποίηση

Έψαξα και έμαθα τι συμβαίνει. Είχαν προηγηθεί δύο επιστολές προς τον πρωθυπουργό πριν τη ΔΕΘ, η μία από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου, Χρήστο Γιορδαμλή ο οποίος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας άμεση δρομολόγηση ουσιαστικών λύσεων για την επίτευξη μίας πραγματικά περιφερειακής οικονομίας αλλά και τη διευθέτηση «εκκρεμουσών» – όπως τις χαρακτηρίζει- υποχρεώσεων της Πολιτείας. Η δεύτερη επιστολή που εστάλη είχε αποστολέα τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως εστιάζοντας και στο δημογραφικό της ευρύτερης περιοχής. Θυμίζω ότι τη Δευτέρα τον Έβρο και συγκεκριμένα τις Καστανιές επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη σκιά των εξελίξεων στο μεταναστευτικό στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της στήλης, αναμένεται να ακολουθήσουν τις προσεχείς ημέρες οι επισκέψεις των υπουργών Μεταφορών και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο το ουσιαστικό βάρος που ρίχνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του νομού. Αναμένονται, δε, ανακοινώσεις δια στόματος του πρωθυπουργού στις αρχές Οκτωβρίου και αφορούν στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων για την ανασυγκρότηση του νομού, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο «Έβρος Μετά».

Ρυθμίσεις για αγροτικά χρέη

Ένα θέμα που καίει μια σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ είναι τα αγροτικά χρέη, τόσο τα ατομικά όσο και των συνεταιρισμών. Για αυτό έχει γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι χειρισμοί γίνονται από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη που έχει διατελέσει και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μου είπαν πως θέλουν να επαναπροσεγγίσουν τον αγροτικό κόσμο και να μπουν πιο στέρεες βάσεις. Πως θα γίνει αυτό; Ετοιμάζεται μαθαίνω τροπολογία για ρύθμιση παλαιών χρεών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που τα χειρίζεται πλέον η PQH. Και είναι ζήτημα ημερών να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.

Ο ρόλος του Παναγιώτη Πικραμμένου

Την ίδια ώρα, με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος πριν ή αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως μαθαίνω. Η Επιτροπή Αναθεώρησης θα πρέπει να συγκροτηθεί το συντομότερο, καθώς οι ημερομηνίες «τρέχουν» και οι διαδικασίες δεν μπορούν να περιμένουν.Στόχος του πρωθυπουργού είναι η παρούσα Βουλή να πάρει τις απαραίτητες αποφάσε ις με 180 ψήφους – αν και εδώ βέβαια χρειάζεται να συνεργαστεί και με άλλα κόμματα, μιας και η Ν.Δ. έχει μόνο 158 βουλευτές. Ωστόσο, φαίνεται αισιόδοξος ότι θα πιάσει τον στόχο στα περισσότερα άρθρα που επιδιώκει να αναθεωρήσει, ώστε στην επόμενη Βουλή να χρειάζεται η επικύρωσή τους με απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων. Τώρα, για την προεδρία της Επιτροπής, ακούγεται έντονα το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου, πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού και προέδρου του ΣτΕ. Στο πλευρό του, στη θέση του αντιπροέδρου, αναμένεται να βρεθεί ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππος Σπυρόπουλος, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Όσο για τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι; Ιδιωτικά πανεπιστήμια, δημοσιονομικός έλεγχος και θέματα στελέχωσης του Δημοσίου «παίζουν» δυνατά.

Ο Κασσελάκης ετοιμάζεται

Και να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ όπου από χθες φτιάχνεται κλίμα για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Στέφανου Κασσελάκη. Θα είναι σίγουρα υποψήφιος και η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μου είπαν πως δεν τον αφορά, διότι δεν έχει θέμα ούτε με χρέη στο δημόσιο, ούτε με το πόθεν έσχες που έχει καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όσο για τις 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε. τις έχει ακόμα και να 50 να απαιτηθούν δεν θα έχει πρόβλημα. Η ανακοίνωση θα γίνει με βίντεο όπως μας συστήθηκε πέρυσι πρώτη φορά: Γεια σου είμαι ο Στέφανος και έχω κάτι να σου πω.

Οικονομική ασφυξία

Υποψηφιότητες ακούγονται και δεν τις βλέπουμε ακόμα, εκτός από τον Παύλο Πολάκη και τον Απόστολο Γκλέτσο. Σας έγραφα χθες τις ανησυχίες για το πρόσωπο που θα επιλέξουν οι «87» που πρέπει να είναι ένα, εάν θέλουν να πάνε στις εκλογές με αξιώσεις, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η οικονομική ασφυξία στο κόμμα. Γιατί; Μαθαίνω πως υπάρχουν παγωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ προμηθευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο οφείλονται περισσότερα από 200.000 ευρώ της περιόδου προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα (2022-2023) έχει κινήσει την απαιτούμενη νομική διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως μπλόκαρε και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νοτοπούλου ξανά κατά Κασσελάκη

Πάντως η Κατερίνα Νοτοπούλου, από τους «87», συνεχίζει την κόντρα με τον Στ. Κασσελάκη και χθες το βράδυ στο δελτίο του Οpen, είπε ότι ενώ ήταν σε live συνέντευξη της έγραφε sms ζητώντας να τον εκθειάσει. Και εκείνη του απάντησε «μη με απειλείς, δεν σε φοβάμαι». Μύλος αν και οι βουλευτές υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη λένε τα μύρια όσα για την Κ. Νοτοπούλου. Μύλος ή όπως έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια παλαιά ελληνική ταινία, «δεν ξέρω εάν το προσέξατε, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».

Στην πυρά ο Αρβανίτης

Και επειδή πολλά λέγονται στο ΣΥΡΙΖΑ και ο ένας πάει να βγάλει το μάτι του άλλου, στο στόχαστρο των πασοκογενών έχει μπει από χθες το απόγευμα ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης που μίλησε αρνητικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και εάν θίξεις τον Ανδρέα οι πασόκοι οργίζονται. Ο Κ. Αρβανίτης σε μια συνέντευξη είπε πως ο Παπανδρέου δεν ήταν ο ήρωας της Αριστεράς. Λογικό, αλλά είπε πως έχουν άλλες αρχές και αξίες. Μάλιστα είπε, και εκεί έγιναν έξαλλοι πολλοί, ότι τιμά τους ήρωες της δεξιάς. Ποιοι είναι αυτοί έλεγαν οι πασόκοι και με οργή σημείωναν γιατί δεν τα τόνιζαν αυτά την περίοδο 2010-2023. «Τότε όμως ήταν καλά γιατί ήθελαν τις ψήφους των πασόκων» λένε. Και αυτό πάντως είναι ενδεικτικό του διχαστικού κλίματος που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ταμπέλα του πασόκου

Μαδάνε τη μαργαρίτα οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ για το ποιον θα στηρίξει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Σας λέω λοιπόν ότι ανοιχτά δεν πρόκεται κανέναν και ούτε πρόκειται να πάει απέναντι σε κάποιον. Ούτε και στον αιώνιο του εχθρό στα εσωκομματικά Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Αγγελούδηςθέλει να ξαναβγεί και απ’ ό,τι μαθαίνω προσπαθεί να διώξει από πάνω του την ταμπέλα του πασόκου. Έχουν φτάσει στα αυτιά μου ότι στη Νέα Δημοκρατία, αν και είναι νωρίς, καλοβλέπουν μία στήριξη το πρόσωπό του για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Βέβαια οι δημοτικοί του σύμβουλοι οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν μπει στη διαδικασία στήριξης υποψηφίων. Έγκυρη πηγή μου είπε ότι το 70% θα στηρίξει Χάρη Δούκα και το 30% θα πάει στον Παύλο Γερουλάνο.

Σκεπτικός

Κατέβηκα με το μετρό στο κέντρο και πέτυχα στο διπλανό κάθισμα τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη. Σκεπτικός όσο δεν πάει. Με την εικόνα της Νέας Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις, τα στελέχη της έχουν χάσει το χαμόγελό τους. Όχι βέβαια πως ο Ν. Φίλης φημιζόταν για τα χαμόγελα που χάριζε στους γύρω του.

Το λαμπερό πάρτι της aea relate

Ένα λαμπερό πάρτι αντάξιο της ιστορία της, πραγματοποίησε χθες βράδυ η εταιρεία επικοινωνίας aea relate για να γιορτάσει τα 20 χρόνια της. Η εταιρεία της Αλεξίας Μπακογιάννη διαχειρίζεται πολλά και σημαντικά χαρτοφυλάκια επιχειρήσεων – και όχι μόνο – στον τομέα της επικοινωνίας και θέλησε με αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσει όλους όσους συνεργάζεται. Σημείο συνάντησης ήταν ο Ελληνικός Κόσμος όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση λόγω του βροχερού και άστατου καιρού – και όχι στο ΕΜΣΤ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Η συγκίνηση της Αλεξίας Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της όμορφης ομιλίας της δεν κρυβόταν, ενώ από τις ωραίες στιγμές της βραδιάς ήταν η βράβευση της παλαιότερης υπαλλήλου της εταιρείας.

Κινητικότητα για εξαγορά της Novibet

Ακούω ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει αρκετή κινητικότητα για πιθανή εξαγορά της Novibet από μεγάλο και εδραιωμένο παίκτη στον διαδικτυακό στοιχηματισμό, ο οποίος ενδιαφέρεται να ενισχύσει το εκτόπισμά του. Οι εμπλεκόμενοι όπως είναι λογικό τηρούν σιγή ιχθύος. Ωστόσο εάν τελικά κλείσει το deal θα προκαλέσει αίσθηση. Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως έχει δημιουργηθεί σε μικρότερους παίκτες της αγοράς, για το τι θα μπορούσε να σηματοδοτεί η συγκεκριμένη κίνηση και πώς θα μπορούσε να τους επηρεάσει, αφαιρώντας τους μερίδια και online πελατεία. Περισσότερα προσεχώς.

Ψήνεται νέο deal για το Ελληνικό

Μετά τους Γιώργο Προκοπίου και Σπύρο Λάτση που απέκτησαν μέσω εταιρειών που συμμετέχουν, οικόπεδα εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, ψήνεται ένα ακόμα deal για πώληση οικοπέδου εντός της συγκεκριμένης έκτασης. Όπως μου λένε πρόσωπα με γνώση των πραγμάτων θα πρόκειται για μία ακόμα σημαντική συμφωνία που θα ακουστεί το επόμενο διάστημα και απορρέει από την στρατηγική της Lamda να αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε της περιουσιακό στοιχείο. Την ίδια στιγμή μαθαίνω πάντως ότι η Lamda έλαβε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για την εγκατάσταση εργοταξίου στο οικόπεδο του Riviera Galleria, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες ανέγερσης του ενός από τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού.

Η Ελλάδα των Rolex;

Η πορεία της Rolex στην Ελλάδα είναι διαρκώς ανοδική τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και η αύξηση των τιμών πώλησης των ρολογιών σε σημαντικό ποσοστό μετά την πανδημία και τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν στα ρολόγια της συγκεκριμένης εταιρείας. Ίσως είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των Rolex, αλλά τα αποτελέσματα της εταιρείας που άγγιξαν τα 93 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο το 2023 από 82,58 εκατομμύρια ευρώ το 2022, δείχνουν ότι η μάρκα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας. Για να είναι όμως ολοκληρωμένη η πληροφορία που σας δίνω, θα σας πω ότι τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα το 2023 με αυτά του 2022, δηλαδή 6,66 εκατομμύρια ευρώ από 6,67 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία πρότεινε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, τα 2,31 εκατομμύρια από προηγούμενες οικονομικές χρήσεις και τα 3,68 εκατομμύρια ευρώ από τη χρήση του 2023.

Στην τελική ευθεία το κτήριο της PwC

Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η ολοκλήρωση του νέου κτιρίου γραφείων της PwC στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Οι εργασίες όπως μου έλεγε άνθρωπος της κατασκευαστικής αγοράς είναι αρκετά προχωρημένες και σύντομα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα βρίσκονται στη νέα επαγγελματική τους στέγη. Η ολοκλήρωση αναμένεται έως το τέλος του 2024. Σας θυμίζω ότι το έργο έχει αναλάβει η Τέρνα, η οποία έτρεξε και την πρώτη φάση του έργου που αφορούσε στην θεμελίωση και κατασκευή του φέροντος οργανισμού. Το κτίριο ανήκει στη Eurobank, η οποία έχει επενδύσει σε ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» της λεωφόρου Κηφισίας, με σκοπό να αποκομίσει υπεραξία από αυτό το επόμενο διάστημα.

Ποιοι μπαίνουν τον Νοέμβριο στο νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates

Για επίγευση θα σας πω ότι η επένδυση της Trade Estates του ομίλου Φουρλή στην Πάτρα, όπου δημιουργείται ένα νέο εμπορικό πάρκο, θα είναι έτοιμη προς λειτουργία τον προσεχή Νοέμβριο. Στο νέο εμπορικό θα πάρουν θέση τα ΙΚΕΑ, ο Κωτσόβολος, η KFC, η γαλλική αλυσίδα ρούχων Kiabi και οι εκπτωτικές αλυσίδες ρούχων Pepco και Sinsay. Επίσης θα βρίσκονται στο χώρο η Adidas και η αλυσίδα παιχνιδιών, Μουστάκας.