Fetching weather...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του Πούτιν πριν διαπραγματευτεί με τον Τραμπ τη «Γιάλτα του 21ου αιώνα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του Πούτιν πριν διαπραγματευτεί με τον Τραμπ τη «Γιάλτα του 21ου αιώνα»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ για να βρουν λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας, όμως θέτει μια σειρά από όρους πριν δεχτεί την οποιαδήποτε συμφωνία που θα παραπέμπει σε μια «Γιάλτα του 21ου αιώνα», σύμφωνα με αναλυτές.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο «σε ισότιμη βάση» και οι όποιες συνομιλίες για την Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης και να αναγνωρίσουν τη «πραγματικότητα επί του εδάφους».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τυχόν τελεσίγραφα προς τη Μόσχα θα αποτύχουν. «Χωρίς την επίλυση των προβλημάτων, που ήταν οι βασικές αιτίες αυτού που συμβαίνει, δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε ο Ριαμπκόφ. «Επομένως, οι παραλλαγές και τα ημίμετρα δεν είναι ο δρόμος που είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το Κρεμλίνο ζητάει επιπλέον να παγώσει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και κυρίως η χώρα να μην δεχτεί δυτικούς προηγμένους εξοπλισμούς ή στρατεύματα, γιατί θα απειλούνταν η ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Τραμπ φέρεται να έχει αποδεχτεί αυτούς τους όρους και να πιέζει το Κίεβο σε παραχωρήσεις, προκειμένου να διαπραγματευθεί η ρωσική πλευρά σε μια συμφωνία που παραπέμπει σε εποχές Ψυχρού Πολέμου.

Μάλιστα, για αυτό τον σκοπό στέλνει στις 20 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία τον ειδικό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ, ώστε να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να τεθεί τέλος το συντομότερο δυνατό στα τρία χρόνια πολέμου.

Παραχωρήσεις από Ζελένκσι

Λίγο πριν την εκλογή του Τραμπ, η Ουκρανία άρχισε να εμφανίζεται διαλλακτική στα ρωσικά αιτήματα, ενώ μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού άλλαξε τελείως τη στάση που τηρούσε στην αρχή του πολέμου.

Έτσι, από εκεί που ζητούσε να αποσυρθούν όλες οι ρωσικές δυνάμεις, ακόμα και από τα προσαρτημένα εδάφη του 2014, πλέον φέρεται να αποδέχεται τη ρωσική κυριαρχία σε αυτά, αλλά και πως δεν θα απελευθερωθούν κατεχόμενα εδάφη από το 2022.

Παραδείγματος χάριν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παραχωρήσει σημαντικό μέρος του εθνικού της πλούτου στις ΗΠΑ, ώστε να λάβει προστασία.

Φυσικά, δεν μίλησε για ξεπούλημα, αλλά για αμοιβαία συμφωνία στήριξης, με το πρόσχημα ότι οι Αμερικανοί έχουν κάνει πάρα πολλά για το Κίεβο. «Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά, λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ότι οι Ουκρανοί λαμβάνουν αμερικανική βοήθεια, χωρίς να δίνουν πίσω κάτι.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την παραχώρηση ως μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για εκμετάλλευση, σημειώνοντας ότι «οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Θα πρέπει να έχουν αυτήν την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα, επίσης, να μιλήσω επ’ αυτού με τον πρόεδρο Τραμπ».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος συζητούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ. «Γνωρίζω πως η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ για αυτό… Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για προμήθειες LNG στην Ουκρανία. Και φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Διαβάστε Σχετικά