Κόσμος

Πόλεμος στο Σουδάν: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις «φρικαλεότητες» στο Νταρφούρ

Πόλεμος στο Σουδάν: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις «φρικαλεότητες» στο Νταρφούρ

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε σθεναρά χθες Πέμπτη (15/6) τις «φρικιαστικές βιαιότητες» στο Σουδάν και χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι».

«Θύματα και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν με τρόπο αξιόπιστο στρατιώτες των ΔΤΥ και πολιτοφυλακές που συμμάχησαν μαζί τους για βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι φρικαλεότητες οι οποίες διαπράττονται σήμερα στο Δυτικό Νταρφούρ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν αποτελούν δυσοίωνη υπενθύμιση των φρικτών γεγονότων που είχαν οδηγήσει τις ΗΠΑ να συμπεράνουν το 2004 πως διαπράχθηκε γενοκτονία στο Νταρφούρ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ΟΗΕ φοβάται ότι επίκειται «ανθρωπιστική καταστροφή»

Το Νταρφούρ, οι κάτοικοι του οποίου ζουν έναν «εφιάλτη», έπειτα από εβδομάδες πολέμου στο Σουδάν, οδεύει προς μια νέα «ανθρωπιστική καταστροφή», την οποία ο κόσμος πρέπει να εμποδίσει, τόνισε, στο μεταξύ, ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Το Νταρφούρ οδεύει πολύ γρήγορα προς μια ανθρωπιστική καταστροφή. Ο κόσμος δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό. Όχι για άλλη μια φορά», παρακαλεί στην ανακοίνωσή του ο Γκρίφιθς.

Στις αρχές του αιώνα το Νταρφούρ έγινε το πεδίο ενός πολέμου από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 300.000 άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

«Καθώς ο πόλεμος στο Σουδάν μπαίνει στον τρίτο μήνα, η ανθρωπιστική κατάσταση σε όλη τη χώρα εξακολουθεί να επιδεινώνεται», σημείωσε ο Γκρίφιθς, κάνοντας λόγο για 1,7 εκατ. εκτοπισμένους και μισό εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά και για τους εκατοντάδες νεκρούς από τις μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και της παραστρατιωτικής Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Νταρφούρ, όπου οι κάτοικοι ζουν έναν εφιάλτη: μωρά πεθαίνουν στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται, μητέρες και παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό, καταυλισμοί εκτοπισμένων πυρπολούνται, κορίτσια βιάζονται, τα σχολεία κλείνουν, ολόκληρες οικογένειες τρώνε φύλλα για να επιβιώσουν», περιέγραψε. «Η διακοινοτική βία εξαπλώνεται, απειλώντας να πυροδοτήσει τις εθνοτικές εντάσεις που υποδαύλισαν τη φονική σύρραξη πριν από 20 χρόνια», πρόσθεσε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο στρατηγός Νταγκλό, επικεφαλής τότε της αραβικής πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ, εφάρμοσε την πολιτική της «καμένης γης» απέναντι στις εθνοτικές μειονότητες του Νταρφούρ, κατ’ εντολή του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ. Το 2013, η Τζαντζαουίντ μετατράπηκε στη ΔΤΥ.

To Top