Η Κίνα εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στον Ειρηνικό Ωκεανό την Τετάρτη, στην πρώτη της μεγάλη πυραυλική εκτόξευση μετά από δύο δοκιμές υπερηχητικών όπλων το καλοκαίρι του 2021.

Η δοκιμή πραγματοποιείται καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διεξάγει εντατικά αεροπορικά και ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή ενόψει της τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρουν οι FT.

Ο πύραυλος που μετέφερε μια εικονική πολεμική κεφαλή εκτοξεύθηκε σε διεθνή ύδατα στις 8.44 π.μ., δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για μια «συνήθη ρύθμιση στο ετήσιο σχέδιο εκπαίδευσής μας» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας ή στόχου. Ωστόσο, οι παρατηρητές ερμήνευσαν την εκτόξευση ως πολιτικό μήνυμα και επίδειξη δύναμης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες στις ΗΠΑ και στους γείτονες της Κίνας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων του Πεκίνου.

«Σηματοδοτεί ότι η Κίνα έχει την ικανότητα να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Lin Ying-yu, Ταϊβανέζος εμπειρογνώμονας. «Αυτή η επίδειξη δύναμης θα μπορούσε να έχει ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στην επερχόμενη κλήση μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν», πρόσθεσε

Τον Ιούλιο του 2021, o Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) εκτόξευσε έναν πύραυλο που χρησιμοποίησε σύστημα κλασματικού τροχιακού βομβαρδισμο για να προωθήσει για πρώτη φορά ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης με πυρηνικές ικανότητες γύρω από τη Γη. Πραγματοποίησε μια δεύτερη υπερηχητική δοκιμή τον επόμενο μήνα.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε ποιον πύραυλο δοκίμασε σήμερα.

«Το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης του PLA για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων χρησιμοποιεί πεδία δοκιμών στο Xinjiang ή στη Θάλασσα Μποχάι ως περιοχές-στόχους», δήλωσε ο Hsu Yen-chi, ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Council on Strategic and Wargaming Studies στην Ταϊπέι. «Είναι πολύ σπάνιο για αυτούς να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο πεδίο εκτός από αυτά τα δύο ως πεδίο βολής ICBM, η τελευταία φορά ήταν το 1980» πρόσθεσε.

Η Κίνα, η οποία στο παρελθόν διατηρούσε μόνο έναν μικρό αριθμό πυρηνικών κεφαλών που της επέτρεπαν να ανταποδώσει σε πυρηνικό χτύπημα ενός εχθρού, επεκτείνει τώρα με ταχείς ρυθμούς το οπλοστάσιό της με πυρηνικές κεφαλές και εκτοξευτές πυραύλων, αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με αμερικανούς αμυντικούς εμπειρογνώμονες, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να μετατρέψει την Κίνα σε ισάξια των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Η αυξανόμενη πυρηνική ισχύς του Πεκίνου και οι αδιαφανείς προθέσεις του έχουν προκαλέσει μια συζήτηση στην Ουάσινγκτον για το αν και πώς οι ΗΠΑ πρέπει να επεκτείνουν και να προσαρμόσουν τις δικές τους πυρηνικές δυνατότητες και τη στάση τους. Η Κίνα και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πέρυσι πυρηνικές συνομιλίες μετά από μια συνάντηση μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν, αλλά η Κίνα τις ανέστειλε τον Ιούλιο.