Κόσμος

Πορτογαλία: Αύξηση – ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού, αυστηρότερο lockdown στη χώρα

Πορτογαλία: Αύξηση – ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού, αυστηρότερο lockdown στη χώρα

Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση στα νοσοκομεία της Πορτογαλίας, λόγω των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού, και η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Η χώρα κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ των 167 θανάτων με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στην Πορτογαλία σε 9.028, όπως έγινε γνωστό από την Αρχή Υγείας DGS.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει τεθεί σε lockdown από την περασμένη Παρασκευή σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, ανακοίνωσε επίσης αριθμό ρεκόρ ασθενών Covid-19, 664, που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, λίγο πιο κάτω από τη μέγιστη κατανομή των 672 κλινών ΜΕΘ εκ του συνόλου των λίγο παραπάνω από 1.000 κλινών στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Εν μέσω ανησυχιών ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό με τους περιορισμούς του lockdown, τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας προσπαθούν να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων κι ενώ η Πορτογαλία είναι τώρα η χώρα με το υψηλότερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων κρουσμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την ιστοσελίδα ourworldindata.org.

Η DGS ανακοίνωσε επίσης 6.702 νέα κρούσματα χθες, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 556.503.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που επωφελήθηκαν από τις εξαιρέσεις που περιλαμβάνονται στο lockdown με τις αρχές να έχουν καταγράψει 70% φυσιολογικής κίνησης στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

«Περνάμε την πιο σοβαρή φάση της πανδημίας» μέχρι σήμερα, είπε ο Κόστα, καλώντας τους πολίτες να συμμορφώνονται με τους κανόνες. «Δεν είναι αυτή η στιγμή για να βρίσκουμε παραθυράκια στον νόμο» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου στα καταστήματα καθώς και οι συγκεντρώσεις οποιουδήποτε αριθμού ατόμων σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα θα αναπτυχθούν περισσότεροι αστυνομικοί έξω από τα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά, για να αποτρέπουν τους μαθητές από το να μαζεύονται σε ομάδες.

Τα Σαββατοκύριακα θα απαγορεύονται τα ταξίδια σε άλλη περιφέρεια, ενώ τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν λιγότερες ώρες.

Η πανδημία κορυφώθηκε από τα Χριστούγεννα όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις για τέσσερις ημέρες.

Ο Κόστα είπε ότι οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Η Πορτογαλία διεξάγει προεδρικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή και οι υποψήφιοι κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία υπό αυστηρούς περιορισμούς αναφορικά με τις συγκεντρώσεις.

Comments
To Top