Ελλάδα

Πώς φτιάχνω βιογραφικό; 12 tips δημιουργίας βιογραφικού

pws ftiaxnw viografiko 868x538 1

Πώς φτιάχνω βιογραφικό; 12 tips δημιουργίας βιογραφικού

Στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά εργασίας, ένα καλοφτιαγμένο βιογραφικό μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφού μια θετική πρώτη εντύπωση ίσως αποτελέσει τη βάση για μία καλή συνεργασία. Η προετοιμασία του βιογραφικού σου είναι μία ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, καθώς σου επιτρέπει να παρουσιάσεις όλες τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, ώστε να δείξεις ότι αξίζεις πραγματικά τη θέση. Όμως, πώς θα ξεκινήσεις την προετοιμασία αυτού του σημαντικού εγγράφου;

Παρακάτω θα βρεις 12 χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό και να καταφέρεις να ξεχωρίσεις!

Πώς να φτιάξω βιογραφικό;

Η δημιουργία του CV σου είναι ταυτόχρονα κάτι απλό, αλλά και κάτι σύνθετο. Αν και οι πληροφορίες που πρέπει να συμπεριλάβεις σου είναι ήδη γνωστές, καθώς πρόκειται για δικά σου επιτεύγματα, ο τρόπος με τον οποίο θα δομήσεις το βιογραφικό, αλλά και τις σκέψεις σου, ίσως να μην είναι τόσο ξεκάθαρος.

1. Σιγουρέψου πως έχεις κατανοήσει τις απαιτήσεις

Ξεκινώντας την προετοιμασία του βιογραφικού σου, είναι σημαντικό να είσαι βέβαιος για τις απαιτήσεις της θέσης στην οποία στοχεύεις. Διάβασε προσεκτικά την αγγελία, αξιολόγησε τα προσόντα που διαθέτεις και ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη θέση και κάνε τις σωστές επιλογές. Έτσι, θα παρουσιάσεις τις δεξιότητες που είναι πραγματικά χρήσιμες για τη θέση και θα αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας σου.

Το νόημα είναι να παρουσιάσεις έξυπνα την εκπαίδευση και την εργασιακή σου πείρα, ώστε να δημιουργήσεις ένα προφίλ που ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις.

2. Διάλεξε τη σωστή δομή

Η δομή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο οποιουδήποτε κειμένου, ιδίως ενός βιογραφικού. Καθώς πρόκειται για ένα κείμενο με μικρή έκταση, αλλά πολλές πληροφορίες, μία καλή δομή και ο σωστός διαχωρισμός των πληροφοριών μπορεί να διευκολύνει την ανάγνωση, αλλά και να τραβήξει την προσοχή στα στοιχεία που θέλεις να τονίσεις. 

Μία καλή τακτική είναι η χρήση bullets, καθώς το αποτέλεσμα είναι περιεκτικό χωρίς, όμως, να κουράζει τον αναγνώστη. 

3. Παρουσίασε τα ακαδημαϊκά σου επιτεύγματα

Αν αποφοίτησες πρόσφατα από τη σχολή σου και έχεις περιορισμένη εργασιακή πείρα, μία καλή ιδέα για να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου είναι η αναλυτική περιγραφή της εκπαίδευσής σου. Δεν αποκτούμε δεξιότητες μόνο μέσω της εργασίας, επομένως φρόντισε αυτό να φανεί και στο CV σου.

Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, έμαθες να χρησιμοποιείς συγκεκριμένο λογισμικό, απέκτησες πρακτική εμπειρία ή συνεργάστηκες με τους συμφοιτητές σου για κάποια εργασία, έχεις ήδη αποκτήσει μερικά σημαντικά skills. Επίλεξε, λοιπόν, αυτά που θεωρείς ότι θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις και πρόσθεσέ τα στο βιογραφικό σου, τονίζοντας τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

4. Δείξε την κατεύθυνση και τους στόχους σου

Ο σκοπός ενός βιογραφικού είναι να πείσει τον αναγνώστη πως ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για τη θέση εργασίας, μία θέση σε μεταπτυχιακό ή μια εξωτερική συνεργασία. Γι’ αυτό, καλό είναι το βιογραφικό σημείωμά σου να λέει μία ιστορία.

Σίγουρα, δεν είναι το ίδιο σημαντικές για εσένα όλες οι θέσεις εργασίας που είχες μέχρι σήμερα, όμως δείχνουν κάτι για τους στόχους σου και την κατεύθυνση στην οποία θέλεις να οδηγήσεις την καριέρα σου. 

Οπότε, μη διστάσεις να προσθέσεις την προϋπηρεσία σου, ακόμη κι αν π.χ. αποκτήθηκε στα πλαίσια πρακτικής άσκησης ή η θέση δεν ήταν ακριβώς αυτό που ήθελες, αφού κάθε μας κίνηση δείχνει το μονοπάτι που διαλέξαμε και κάθε θέση εργασίας μάς διδάσκει χρήσιμα skills που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για το μέλλον μας. 

5. Τόνισε τη σχετική προϋπηρεσία που διαθέτεις

Η προϋπηρεσία αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο κάθε βιογραφικού. Γι’ αυτόν τον λόγο, κατά τη σύνταξη βιογραφικού, φρόντισε όχι απλά να προσθέσεις την προϋπηρεσία σου, αλλά και να τονίσεις όλες τις θέσεις που σχετίζονται με την καριέρα που θέλεις να ακολουθήσεις.

Σε αυτές τις θέσεις, μπορείς να δώσεις επιπλέον έμφαση στα καθήκοντα που είχες ως εργαζόμενος, στα skills που απέκτησες και σε όλα τα projects στα οποία συμμετείχες.

6. Δώσε έμφαση στα transferable skills

Καθώς δεν είναι πάντα εύκολο να αποκτήσει κανείς προϋπηρεσία σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, η καλύτερη εναλλακτική, για ένα βιογραφικό σημείωμα που θα πείσει πως είσαι κατάλληλος για τη θέση, είναι τα transferable skills.

Τα transferable skills αποτελούν δεξιότητες που μπορείς να αποκτήσεις μέσω της εκπαίδευσης ή της εργασίας σε οποιονδήποτε κλάδο, αυξάνουν την ευελιξία σου και κάνουν το βιογραφικό σου πιο ελκυστικό.  

7. Δείξε την εξέλιξή σου

Όλοι οι επαγγελματίες από κάπου ξεκινούν. Για να φτάσεις στην καριέρα των ονείρων σου, θα περάσεις από διάφορες θέσεις και είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις και μερικές δυσκολίες.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εξελίσσεσαι παρά τις δυσκολίες. Δείξε, λοιπόν, στο βιογραφικό σου τι έμαθες από κάθε εμπειρία και πώς αξιοποίησες τις γνώσεις και τα skills σου για να κάνεις ολοένα και μεγαλύτερα βήματα προς την ιδανική θέση για εσένα.

8. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις πιθανές πιστοποιήσεις

Στη σύγχρονη αγορά εργασίας, ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό δεν είναι το παν. Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένες πιστοποιήσεις για πολλές ειδικότητες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν είτε συμπληρωματικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχεις λάβει είτε ανεξάρτητα. 

Αν, λοιπόν, έχεις παρακολουθήσει κάποιο online πρόγραμμα επιμόρφωσης, η σχετική πιστοποίηση είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να μπει στο βιογραφικό σου σημείωμα.

9. Μίλα για τις ασχολίες σου

Πολλές φορές, θεωρούμε πως οι εργοδότες ενδιαφέρονται μόνο για τα τυπικά προσόντα, όμως αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. 

Ένα βιογραφικό σημείωμα που παρουσιάζει επιπλέον ασχολίες, όπως ενασχόληση με τον αθλητισμό, τις τέχνες ή τον εθελοντισμό λέει πολλά για έναν υποψήφιο, καθώς δείχνει τις αξίες του, αλλά και πιθανές δεξιότητες που έχει αναπτύξει εκτός εργασίας.

10. Προσάρμοσε το βιογραφικό στη θέση για την οποία έκανες αίτηση

Κάθε επιχείρηση έχει συγκεκριμένες προσδοκίες από τους υποψηφίους για μια θέση. Χρησιμοποιώντας ένα απλό βιογραφικό σημείωμα ως βάση, μπορείς να πάρεις ιδέες από την αγγελία που διάβασες, να εμπλουτίσεις τις ενότητες που κρίνεις απαραίτητο να επεκταθούν κι έτσι να φτιάξεις το ιδανικό βιογραφικό για τη θέση που σε ενδιαφέρει.

11. Φρόντισε να μην κάνεις λάθη 

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί την πρώτη εικόνα που σχηματίζει για εμάς ο αναγνώστης, επομένως ακόμα και ένα μικρό λάθος μπορεί να αποτελέσει λόγο απόρριψης της αίτησής μας. Αφού, λοιπόν, ολοκληρώσεις το βιογραφικό σου, διάβασέ το ξανά, κάνε τις απαραίτητες διορθώσεις και σιγουρέψου πως το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά άψογο!

12. Ζήτησε feedback 

Μετά τον τελευταίο έλεγχο του βιογραφικού σου, μπορείς, επίσης, να ζητήσεις feedback από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Δείχνοντας το βιογραφικό σου σε έναν φίλο ή, ακόμα καλύτερα, έναν σύμβουλο καριέρας, μπορείς να αποκτήσεις πολύτιμο feedback που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις το CV σου, ελαχιστοποιώντας τα λάθη και προσθέτοντας τις πληροφορίες που θα κάνουν τη διαφορά!

Η σημασία ενός σωστού CV

Ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα, με την κατάλληλη δομή, τις απαραίτητες πληροφορίες και τον ιδανικό τρόπο παρουσίασής τους, μπορεί να σε οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου. Αξιοποίησε, λοιπόν, τα παραπάνω tips, βελτιστοποίησε το βιογραφικό σου και απογείωσε την καριέρα σου!

To Top