Αθλητικά

Πώς μία παράταση απέναντι στην Ελλάδα έδωσε στη Σερβία τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο και την τρίτη στους Ολυμπιακούς

Πώς μία παράταση απέναντι στην Ελλάδα έδωσε στη Σερβία τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο και την τρίτη στους Ολυμπιακούς

Ένα ματς, μία παράταση, μία νίκη απέναντι στην Ελλάδα κράτησε τη Σερβία όρθια και την οδήγησε στη δεύτερη θέση στον κόσμο και στην τρίτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάποιες φορές, οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Η γραμμή ανάμεσα στην επιτυχία και στην αποτυχία είναι ακόμη πιο λεπτή. Και η Σερβία, η οποία πανηγυρίζει το Σάββατο (10/8) την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, χρειάστηκε μία παράταση απέναντι στην Ελλάδα για να γλιτώσει από την απόλυτη καταστροφή που θα την άφηνε έξω από τις δύο σημαντικότερες μπασκετικές διοργανώσεις.

Ήταν 25 Αυγούστου του 2022 όταν η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς υποδέχθηκε την εθνική μας ομάδα στη Σταρκ Αρένα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Λίγες μέρες πριν από το EuroBasket 2022, οι δύο ομάδες είχαν τους δύο αστέρες τους (Νικόλα Γιόκιτς – Γιάννη Αντετοκούνμπο), οι γηπεδούχοι καίγονταν για το αποτέλεσμα για να μην πέσουν στο 1-4 και βρεθούν πίσω από Λετονία, Ελλάδα, Βέλγιο και Τουρκία, ο Δημήτρης Ιτούδης ήξερε ότι το 3-1 που είχε εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα έβγαζε την πίεση από τις πλάτες της.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (16 πόντοι) έβαλε το μεγάλο τρίποντο της ισοφάρισης (87-87), ο Όγκνιεν Γιάραμαζ αστόχησε κι ο αγώνας πήγε στην παράταση. Εκεί οι Σέρβοι επικράτησαν με 100-94, με τον Γιόκιτς να έχει 29 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ και τον Γιάννη να κλείνει μία επική σε ατομικό επίπεδο βραδιά με 40 πόντους (12/18 δίποντα, 10/14 βολές), 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ σε 40 λεπτά. Όλα αυτά με τους Παπαπέτρου – Παπαγιάννη εκτός και τον Κώστα Αντετοκούνμπο να τραυματίζεται στη διάρκεια του αγώνα.

Χάρη σε εκείνο το αποτέλεσμα οι Σέρβοι επιβίωσαν, νίκησαν τρεις ημέρες μετά την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη για να κάνουν το δεύτερο αποφασιστικό βήμα και τελικά προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο κατέκτησαν τη δεύτερη θέση.

Προηγουμένως είχαν αποκλειστεί στη φάση των 16 στο EuroBasket 2022, δούλεψαν πάνω σε αυτή την αποτυχία και θριάμβευσαν στο Μουντομπάσκετ. Κι ας ηττήθηκαν στον τελικό από τη Γερμανία με 83-77. Χάρη σε αυτή την επιτυχία προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πίεσαν την Team USA στα όριά της και τελικά κατέκτησαν την τρίτη θέση με άνετη νίκη απέναντι στην ομάδα που τους λύγισε πριν από 11 μήνες στη Μανίλα.

Εκείνο το ματς στην κολασμένη ατμόσφαιρα της Σταρκ Αρένα κράτησε τους Σέρβους όρθιους και ενώ το κλίμα στην ομάδα το 2022 δεν ήταν καλό, όπως αποδείχθηκε στο EuroBasket που έγινε σε Μιλάνο και Βερολίνο, οι μεγάλες προσωπικότητες μίλησαν με τον πιο εμφατικό τρόπο για να αποδειχθεί για ακόμα μία φορά πως πράγματι οι ισορροπίες είναι κάποιες φορές πολύ λεπτές.

To Top