Ελλάδα

Πώς να αυξήσετε την ενεργειακή κλάση στο σπίτι σας!

Πώς να αυξήσετε την ενεργειακή κλάση στο σπίτι σας!

Τον τελευταίο καιρό, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση τιμών του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δημιουργήσει ένα κύμα ανησυχίας σε όλα τα νοικοκυριά που αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης. Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρκετά και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να συναντάμε όλο και πιο συχνά χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια τον χειμώνα και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι που φτάνουν μέχρι και 40 βαθμούς. Αν αναζητάτε τρόπους για να μειώσετε τη θερμική απώλεια στον χώρο σας, σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να αναβαθμίσετε την ενεργειακή κλάση του σπιτιού σας. 

Μόνωση Ταράτσας:

Γιατί να κάνετε μόνωση στην ταράτσα; Ο λόγος είναι πως ένα από τα κύρια προβλήματα που συμβάλλουν στην υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας είναι η  απώλεια της θερμότητας από την ταράτσα. Η επένδυση στη θερμομόνωση ταράτσας με ποιοτικά μονωτικά υλικά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ωφέλιμο βήμα που θα διατηρήσει τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και δεν θα την επηρεάζουν οι εξωτερικοί παράγοντες.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια εξειδικευμένη εταιρεία για τη μόνωση ταράτσας, όπως η εταιρεία Monosys με πολυετή εμπειρία στον χώρο και ολοκληρωμένες προτάσεις όπου θα αναλάβουν τη μελέτη του χώρου και θα σας κατευθύνουν για την τεχνική της μόνωσης, το κόστος και την περίοδο που μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδικασία.

Ενεργειακά αλουμίνια & τζάμια:

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει και θα ωφελήσει την ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση του σπιτιού σας είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά αλουμίνια και τζάμια. Με κορυφαία υλικά υψηλής ποιότητας όπως το PVC και το αλουμίνιο  και με ιδιότητες θερμομόνωσης, τα αλουμίνια θα εμποδίσουν τη θερμική απώλεια. Ακόμη, τα ενεργειακά τζάμια έχουν βελτιωμένη αεροστεγανότητα και μειωμένη θερμική απώλεια που αποτρέπουν τη διαρροή της θερμοκρασίας. Οπότε η αντικατάσταση των αλουμινίων και τζαμιών νέας τεχνολογίας θα αποτρέπουν την απώλεια της εσωτερικής θερμοκρασίας σε υψηλές θερμοκρασίας το καλοκαίρι και χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.

Αντικατάσταση/αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης

Μια ακόμη πρόταση η οποία θα αυξήσει την ενεργειακή κλάση του σπιτιού και την υψηλή απόδοση είναι η αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης με νέα ενεργειακά και αποδοτικά μοντέλα. Αν και η αντικατάσταση του καυστήρα είναι μια κοστοβόρα επένδυση είναι μια λύση που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ενεργειακή κλάση. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων. Μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε θερμοστάτες και συστήματα που θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία εντός του χώρου και θα επιτρέπουν τον ακριβή έλεγχο του συστήματος θέρμανσης προσαρμόζοντας την στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Η συντήρηση του καυστήρα θα πρέπει να πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο πριν ξεκινήσει η λειτουργία του ώστε να γίνεται καθαρισμός, έλεγχος και αντικατάσταση χαλασμένων εξαρτημάτων ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του συστήματος και η ασφάλεια του κτηρίου.

Υιοθετώντας τις παραπάνω πρακτικές, πολύ σύντομα η ενεργειακή κλάση του σπιτιού σας θα ανέβει επίπεδο και θα έχετε καλύτερη απόδοση. Υπάρχουν πολλά προγράμματα τα οποία επιδοτούν ένα μεγάλο μέρος του κόστους αυτών των αλλαγών και βοηθούν όλους τους πολίτες να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση στο σπίτι. Με τη μόνωση ταράτσας, την αντικατάσταση των αλουμινίων και των τζαμιών καθώς και την αναβάθμιση των θερμαντικών σωμάτων και συσκευών θέρμανσης θα διαμορφώσετε στο σπίτι το κατάλληλο περιβάλλον με χαμηλή θερμική απώλεια χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνετε επιπλέον ρεύμα ή υλικά για τη θέρμανση του χώρου. Ακόμη, με την αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης στο σπίτι και τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον εξασφαλίζετε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

To Top