Ελλάδα

Πώς θα καθαρίσετε σωστά ένα πλημμυρισμένο σπίτι

skoupisma

Πώς θα καθαρίσετε σωστά ένα πλημμυρισμένο σπίτι

Μόλις πριν από λίγες μέρες, γίναμε ξανά μάρτυρες καταιγίδων και πλημμυρισμένων σπιτιών. Και για ακόμα μία φορά φάνηκε ότι από πλημμύρα δεν απειλούνται μόνο σπίτια σε παρόχθιες περιοχές, αλλά και σε αστικές: ένα μπουρίνι, μερικά βουλωμένα φρεάτια στους δρόμους, κάποιος φραγμένος χείμαρρος και η ζημιά μπορεί να γίνει. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, σε περίπτωση που το σπίτι μας πλημμυρίσει; Πώς θα το καθαρίσουμε και πώς θα το κάνουμε ξανά κατοικήσιμο; Αυτά είναι τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε αυτή η επίπονη δοκιμασία να φέρει αποτέλεσμα.

  1. Ξεκινήστε να καθαρίζετε μετά από μια πλημμύρα μετακινώντας έπιπλα και, κυρίως, προσωπικά σας αντικείμενα, δεδομένου ότι αυτά είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικατασταθούν. Στη συνέχεια βγάλτε τα έπιπλά σας σε εξωτερικό χώρο ή, αν υπάρχει κάποιο δωμάτιο χωρίς νερό, απλώστε μουσαμά και βάλτε τα εκεί. Θα πρέπει να σκουπίσετε τα πάντα με πετσέτες για να περιορίσετε τη ζημιά μέχρι να τα στεγνώσετε τελείως, να τα καθαρίσετε και να τα απολυμάνετε αργότερα.
  2. Το δεύτερο βήμα είναι να βγάλουμε το νερό από το σπίτι μας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν αποτραβηχτεί τα νερά από τον εξωτερικό χώρο. Μόλις καθαρίσει η περιοχή, αρχίστε να διώχνετε το νερό από το σπίτι σας. Ανάλογα με την ποσότητα του νερού που έχει μείνει στάσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντλία, κατάλληλη ηλεκτρική σκούπα ή, το απλούστερο, σκούπα και κουβάδες. Σημαντικό: μη ρίχνετε τα νερά στην αποχέτευση, γιατί, αν έχει βουλώσει, απλώς θα γεμίσετε τον χώρο με περισσότερα λύματα.
  3. Πετάξτε χωρίς δεύτερη σκέψη οτιδήποτε δείχνει ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί. Να θυμάστε ότι έπιπλα ή χαλιά που έχουν βραχεί τόσο πολύ, μπορεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος για μούχλα ή μικρόβια.
  4. Μόλις απομακρύνετε τα νερά και τα κατεστραμμένα αντικείμενα, πρέπει να στεγνώσετε το σπίτι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες υψηλής ταχύτητας, σφουγγαρίστρες, πανιά. Είναι μια δουλειά κουραστική, αλλά πολύ σημαντική για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον. Στεγνώστε τα πάντα σχολαστικότατα. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να αφήσετε τα παράθυρα ανοιχτά (αν το επιτρέπει ο καιρός), για να βοηθήσει και ο αέρας.
  5. Αφού στεγνώσετε τα πάντα, πρέπει και να τα καθαρίσετε. Σαπούνι και ζεστό νερό είναι τώρα τα όπλα σας. Σκουπίστε μετά με ένα πανί και στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα. Μόλις καθαρίσετε τα πάντα, φροντίστε και για την απολύμανσή τους -η χλωρίνη είναι το πιο κοινό μέσο, αλλά υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν σ’ αυτό. Και στο βήμα αυτό κρατάμε τα παράθυρά μας ανοιχτά, για να διώξουμε δυσάρεστες μυρωδιές.
  6. Τελευταίο βήμα είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Εντοπίζετε τις ζημιές σε τοίχους, δάπεδα κ.λπ. Φυσικά, ο χρόνος και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών διαφέρει ανάλογα με την έκτασή τους.

Υπάρχει ακόμα ένα στάδιο που αφορά όσους έχουν κάνει ασφάλεια κατοικίας. Καλούμε αμέσως την εταιρεία μας για να στείλει εμπειρογνώμονα, ενώ αν (για διάφορους λόγους) δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής, φωτογραφίστε ή τραβήξτε βίντεο με το κινητό σας στα σημεία που υπάρχουν ζημιές.

To Top