Ελλάδα

Πώς θα μείνετε ασφαλείς μετά από πτώση κεραυνού

kataigida

Πώς θα μείνετε ασφαλείς μετά από πτώση κεραυνού

Είμαστε στην καρδιά της περιόδου με τους περισσότερους κεραυνούς: σχεδόν οι μισοί κεραυνοί στη χώρα πέφτουν τον Ιούνιο (περίπου 25% του ετήσιου αριθμού κεραυνών) και τον Ιούλιο (περίπου 20% του ετήσιου αριθμού κεραυνών), σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ο κίνδυνος από πτώση κεραυνού φαίνεται προφανής όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, όμως τα στοιχεία λένε ότι το ένα τρίτο των τραυματισμών συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι, ακόμα κι αν είμαστε στο σπίτι μας την ώρα μιας ισχυρής καταιγίδας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε –με πρώτο μέλημα πάντα την ασφάλεια (τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων), αλλά και του σπιτιού μας.

Όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι

Κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας, το σπίτι μας (ή ένας κλειστός χώρος) είναι πιο ασφαλές, αλλά να θυμάστε ότι ένας κεραυνός απελευθερώνει πολύ μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο και ότι μπορεί να προκύψει κίνδυνος ακόμα και από σημεία που φαντάζουν… λεπτομέρειες. Για τον λόγο αυτό:

  • Αποφεύγουμε το νερό. Μην κάνετε ντους, μην πλένετε πιάτα, γενικά μην έχετε οποιαδήποτε επαφή με νερό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, γιατί η ηλεκτρική εκκένωση από έναν κεραυνό μπορεί να διοχετευθεί σε ένα σπίτι από την υδραυλική εγκατάσταση. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται αν οι σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι από πλαστικό, αλλά και πάλι είναι καλύτερο να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με τρεχούμενο νερό, που είναι ένας από τους καλύτερους αγωγούς του ηλεκτρισμού.
  • Μην αγγίζετε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Μη χρησιμοποιείτε οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο σε ηλεκτρική πρίζα, όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, πλυντήρια, στεγνωτήρια κ.λπ. Ο κεραυνός μπορεί να «ταξιδέψει» μέσω ηλεκτρικών συστημάτων, κεραιών και τυχόν μεταλλικών καλωδίων ή ράβδων που βρίσκονται σε τοίχους ή δάπεδα. Εξοπλίστε το σπίτι σας με προστατευτικά υπέρτασης ολόκληρου του σπιτιού για να προστατεύσετε τις συσκευές σας.
  • Αποφύγετε παράθυρα, πόρτες, βεράντες και μπετόν. Μείνετε μακριά από παράθυρα και πόρτες και μείνετε μακριά από βεράντες. Μην ξαπλώνετε σε δάπεδα από σκυρόδεμα και μην ακουμπάτε σε τοίχους από μπετόν κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από οποιοδήποτε μεταλλικό σύρμα ή ράβδο.
  • Μη χρησιμοποιείτε ενσύρματα τηλέφωνα. Τα τηλέφωνα με καλώδιο δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε ασύρματα ή κινητά τηλέφωνα.

Όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι

Αν η καταιγίδα μας βρει σε εξωτερικό χώρο, επίσης πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις (και μάλιστα γρήγορα) για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο από πιθανό πλήγμα κεραυνού. Η πρώτη μας αντίδραση είναι η αναζήτηση καταφυγίου (σπίτι, κατάστημα, γραφείο, εμπορικό κέντρο) σε εσωτερικό χώρο, όπου ο κίνδυνος είναι μικρότερος.

Αν, όμως, αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, τότε:

  • Αν βρίσκεστε σε περιοχή με κάποιο υψόμετρο (ταράτσα κτιρίου, λόφο κ.ά.), φύγετε γρήγορα σε χαμηλότερο επίπεδο. Όσο πιο ψηλά είστε, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε, καθώς οι κεραυνοί πλήττουν κυρίως κορυφές.
  • Μην ξαπλώνετε στο έδαφος. Σκύψτε και κουλουριαστείτε, για να είστε χαμηλότερα, αλλά σε ελάχιστη επαφή με το έδαφος.
  • Μην καταφεύγετε ποτέ κάτω από ένα απομονωμένο δέντρο. Εάν βρίσκεστε σε δάσος, καλυφθείτε σε κοντά δέντρα.
  • Αν βρίσκεστε κοντά σε λίμνη ή ποτάμι (γενικά, κοντά σε νερό), απομακρυνθείτε γρήγορα. Αν την ώρα της καταιγίδας κολυμπάτε ή βρίσκεστε σε βάρκα, βγείτε γρήγορα στην ακτή. Αν είστε σε βάρκα και δεν προλαβαίνετε, κρατήστε το σώμα σας όσο πιο χαμηλά γίνεται.
  • Μείνετε μακριά από οποιοδήποτε ανθρώπινο κατασκεύασμα μπορεί να προσελκύσει κεραυνό (κολόνες ηλεκτροδότησης, ψηλά κτίρια κ.ά.), γενικά από οτιδήποτε έχει μεγάλο ύψος.
  • Αν είστε σε παρέα, φροντίστε να κρατάτε κάποια απόσταση από τους άλλους, μην κάνετε «μπουλούκι».
  • Μη μένετε σε ανοιχτά οχήματα ή μοτοσικλέτες. Σταματήστε και βρείτε μέρος να καλυφθείτε.
  • Γενικά, αποφύγετε ανοιχτούς χώρους όπως γήπεδα, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ. Αναζητήστε στεγασμένο καταφύγιο αμέσως.
To Top