Ελλάδα

Πώς θα θωρακίσετε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας

skulos

Πώς θα θωρακίσετε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας

Μπορεί να είναι κάποιο αδέσποτο ζώο που θα τρυπώσει στον κήπο σας ή κάποιος επίδοξος διαρρήκτης. Το μόνο βέβαιο είναι πως θέλετε ο κήπος σας να είναι απροσπέλαστος σε οποιονδήποτε ανεπιθύμητο και μαζί το σπίτι σας ασφαλές. Για να το πετύχετε αυτό, υπάρχουν πολλές, καλές, έξυπνες και χαμηλού κόστους ιδέες, από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη ή τις πιο κατάλληλες για εσάς και τον χώρο σας.

  • Το φως ενός συναγερμού που αναβοσβήνει και είναι ορατό από τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, είναι αποτρεπτικό για τους επίδοξους εισβολείς. Εγκαταστήστε παράλληλα κάμερα ή κάμερες ασφαλείας, έτσι ώστε να επιτηρείτε τον χώρο από διάφορες οπτικές γωνίες. Όμως, η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σημαίνει επίσης ότι ο φράχτης και τα φυτά του κήπου σας δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά, ώστε να μπορείτε να βλέπετε με ακρίβεια τι συμβαίνει γύρω από τον κήπο σας. Έτσι, πρέπει να διατηρείτε τον φράχτη και τα φυτά του κήπου σας σε μέσο ύψος.
  • Μια πολύ απλή (αλλά καθόλου απλοϊκή) λύση είναι να τοποθετήσετε προειδοποιητικές πινακίδες, σε εμφανή σημεία του εξωτερικού χώρου σας. Αυτές μπορούν να είναι αληθινές ή… ψεύτικες και να αναφέρουν την κάλυψη του σπιτιού από εταιρεία security ή να λένε απλώς «Προσοχή στον σκύλο». Γενικά, να θυμάστε ότι οι διαρρήκτες δεν θέλουν να ρισκάρουν – οτιδήποτε τους κάνει να σπαταλήσουν χρόνο για να βεβαιωθούν, μπορεί να δράσει γι’ αυτούς αποτρεπτικά.
  • Φυτέψτε αγκαθωτούς θάμνους ή φυτά γύρω από τον φράχτη σας -ένας πολύ αποτελεσματικός και… όμορφος τρόπος για να αποτρέψετε κάποιον από το να πηδήσει τη μάντρα σας. Για παράδειγμα, μια φροντισμένη μεγάλη πικροδάφνη (και όχι κατ’ ανάγκην μια… φραγκοσυκιά!) μπορεί να δημιουργήσει ένα πυκνό πλέγμα, που απλώς δεν θα επιτρέπει ή θα δυσκολεύει πολύ την πρόσβαση. Ενημερωθείτε από κάποιον ειδικό και λάβετε υπόψη σας, πλην του θέματος της ασφάλειας, και παραμέτρους όπως πιθανοί κίνδυνοι για τα παιδιά ή για το κατοικίδιό σας.
  • Πάρτε σκύλο! Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για την ασφάλεια της αυλής και του σπιτιού σας. Ένας σκύλος-φύλακας είναι πάντα δύσκολο εμπόδιο για κάθε εξωτερικό κίνδυνο και, φυσικά, ένας από τους καλύτερους φίλους που μπορεί να έχετε. Οπωσδήποτε θα πρέπει να φροντίσετε για την κατάλληλη εκπαίδευσή του.
  • Βάλτε φώτα στον κήπο σας. Τα φώτα στον κήπο σας δεν θα επιτρέψουν σε τίποτα να μείνει απαρατήρητο ή αθέατο. Θα πρέπει να φροντίσετε ώστε η κάλυψη του χώρου με φως να είναι επαρκής και να μην αφήνει τυφλά σημεία – ή να αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερα, τα οποία θα πρέπει να προστατεύστε με άλλον τρόπο.
  • Φτιάξτε δυνατό φράκτη. Προφανώς ένας ξύλινος φράχτης είναι πιο αδύναμος από έναν πέτρινο ή από την περίφραξη με σύρμα -οπότε προνοήστε για την κατασκευή ενός φράχτη από «δυνατό» υλικό. Αυτό, όμως, δεν είναι δεσμευτικό, γιατί μπορεί να συνδυαστεί και με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα ένας ξύλινος φράχτης ενισχυμένος με πυκνούς αγκαθωτούς θάμνους, μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός με μια μάντρα.
  • Προσθέστε συρματόπλεγμα. Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος πάνω από τον φράχτη σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε έναν διαρρήκτη από το να εισβάλει -αφενός μπορεί να τραυματιστεί, αφετέρου θα χάσει πολύ χρόνο αν επιχειρήσει να κόψει το συρματόπλεγμα. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε σε ποιο ύψος θα φτάνει το συρματόπλεγμα, λ.χ. σε μια χαμηλή μάντρα αυτή η λύση δεν ενδείκνυται, γιατί το συρματόπλεγμα μπορεί να γίνει αιτία ακούσιου τραυματισμού για περαστικούς.
  • Ένα μονοπάτι περιμετρικά (ή σε επιλεγμένα σημεία) του κήπου μας, στρωμένο με χαλίκι, μπορεί να δώσει… ηχητικό σήμα για κάποιον ανεπιθύμητο εισβολέα. Αυτό το μέτρο, από μόνο του, δύσκολα θα αποτρέψει κάποιον διαρρήκτη, αλλά μπορεί να ενισχύσει πολύ τη δική σας αντίληψη του χώρου και μπορεί να σας δώσει ένα ισχυρό σήμα προειδοποίησης
  • Εγκαταστήστε αισθητήρες κίνησης φωτός. Αν κάποιος περάσει κοντά από μια τέτοια συσκευή, ο αισθητήρας θα ενεργοποιηθεί από την κίνηση και θα εκπέμψει έντονο φως, δίνοντας σε εσάς το σήμα που χρειάζεστε. Υπάρχουν πολλά μοντέλα και τύποι, για να επιλέξετε τον καταλληλότερο για τον χώρο σας.
To Top