Ελλάδα

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός σπιτιού στη Μύκονο και πόσο η ενοικίασή του αυτή την περίοδο;

mukonos 2

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός σπιτιού στη Μύκονο και πόσο η ενοικίασή του αυτή την περίοδο;

Στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμής πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα κατατάσσεται η Μύκονος σύμφωνα με στοιχεία της κτηματαγοράς. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στη Χώρα και γενικότερα στο ανατολικό τμήμα του νησιού που βρίσκονται και οι πιο δημοφιλείς περιοχές, κυμαίνεται πάνω από 7.600 ευρώ ανά τετραγωνικό για σπίτια που έχουν θέα προς το Αιγαίο. Αυτό σημαίνει πως για ένα σπίτι συνολικού εμβαδού 120 τετραγωνικών, θα απαιτηθούν στην καλύτερη περίπτωση 912.000 ευρώ με την τιμή να ξεπερνά κατά πολύ το 1.000.000 ευρώ εάν πρόκειται για κατασκευή των τελευταίων ετών.

Στο ανατολικό τμήμα της νήσου, το κόστος απόκτησης ακινήτου είναι μικρότερο αλλά σαφώς πολύ υψηλό εάν συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της επικράτειας καθώς κυμαίνεται από 5.600 έως 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων real estate, η υψηλότερη τιμή για την αγορά σπιτιού συναντάται στη Χώρα με 7.661 ευρώ/τετραγωνικό και η χαμηλότερη στην περιοχή Άνω Μερά (το πεδινό χωριό των 1.500 κατοίκων που εκτείνεται στο κέντρο του νησιού και στις ανατολικές απολήξεις του υψώματος του Αγίου Παταπίου), με μέσο όρο τιμής τα 5.896 ευρώ/τετραγωνικό.

nisi1
Στην τουριστική περιοχή με τις υψηλότερες ζητούμενες τιμής πώλησης ακινήτων στην Ελλάδα κατατάσσεται η Μύκονος

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή πωλείται μονοκατοικία στη Χώρα συνολικού εμβαδού 3.900 τ.μ. προς 25.000.000 ευρώ, στην Ορνό βρήκαμε ξενοδοχείο με 30 σουίτες και άπλετη θέα συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ. προς 15.000.000 ευρώ, ξενοδοχείο 530 τ.μ. με οικόπεδο 1.700 τ.μ. του 2007 με κοινόχρηστη πισίνα προς 2.500.000 ευρώ καθώς επίσης και βίλα του 2012 στη Χώρα, συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ. που αποτελείται από 8 υπνοδωμάτια, σαλοκουζίνα, 9 μπάνια και πατώματα από πέτρα και ξύλο, προς 6.000.000 ευρώ.

Το κόστος ενοικίασης

nisi2
H μέση τιμή ανά τετραγωνικό στο ανατολικό τμήμα του νησιού κυμαίνεται πάνω από 7.600 ευρώ

Στα ύψη βρίσκονται όμως και οι τιμές ενοικίασης ακινήτων στη Μύκονο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Airbnb, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 2.479 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν ανέβει στην ιστοσελίδα 2.420 ακίνητα, είχαμε δηλαδή μια μικρή αύξηση της τάξης του 2,86%. Οι γνωρίζοντες όμως επισημαίνουν πως μόλις κλείσει και ο Ιούνιος, η αύξηση αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Όπως μας λένε κάτοικοι του νησιού, οι τιμές στα ενοίκια έχουν ξεφύγει τα τελευταία τρία χρόνια, αφού για ένα σπίτι των 30 τετραγωνικών μπορεί να σου ζητήσουν 9.000 ή 10.000 ευρώ το μήνα κατά το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως και Οκτώβριο που διαρκεί η τουριστική σεζόν. Μιλάμε επί της ουσίας για ένα δωμάτιο με κρεβάτι, γραφείο, κουζινάκι και μια τουαλέτα. Μάλιστα εάν το κλείσεις για σεζόν, σου ζητάνε τα μισά λεφτά να τα δώσεις μπροστά, ως προκαταβολή τον Απρίλιο και τα υπόλοιπα εκεί κοντά στις αρχές Αυγούστου.

nisi3
Στα ύψη βρίσκονται όμως και οι τιμές ενοικίασης ακινήτων στη Μύκονο

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα της Airbnb βρήκαμε για τους μήνες Ιούλιο ή Αύγουστο τις εξής τιμές ανά μήνα: Χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο σπίτι στη Χώρα της Μυκόνου με δύο υπνοδωμάτια, δύο κρεβάτια και δύο μπάνια (χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός των τετραγωνικών), προς 15.555 ευρώ/μήνα. Εννοείται πως ο χώρος είναι επιπλωμένος. Σπίτι για δύο άτομα στο κέντρο της Χώρας «όπου βρίσκονται όλα τα μπαρ και η νυχτερινή ζωή» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με ένα υπνοδωμάτιο, ένα κρεβάτι, ένα μπάνιο «και μικρή κουζίνα», προς 9.845 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους καθαρισμού που κοστολογείται στα 60 ευρώ.

nisi4
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν όσοι επιθυμούν να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι στο Νησί των Ανέμων

Τέλος, σπίτι με τρία υπνοδωμάτια, τρία κρεβάτια και δύο μπάνια, πάλι σε κυκλαδίτικο στιλ χτισμένο, ενοικιάζεται προς 27.000 ευρώ τον μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν το θέλεις π.χ. για 6 ημέρες μέσα στον Αύγουστο, ήτοι 5 διανυκτερεύσεις, θα πρέπει να πληρώσεις 4.490 ευρώ.

To Top