Οικονομία

Πού κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών στα Δυτικά Προάστια το 2024

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται για ακόμη μια φορά, στα ενοίκια και στις πωλήσεις των ακινήτων, στα Δυτικά Προάστια, κατά το β’ τρίμηνο του 2024.

Η γκάμα των διαθέσιμων ακινήτων στα Δυτικά Προάστια απευθυνόταν ανέκαθεν σε ευρύτερο κοινό, καθώς οι τιμές είναι αρκετά προσιτές, συγκριτικά με το Κέντρο ή τα Βόρεια Προάστια.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι οι αυξητικές τάσεις στο εγχώριο real estate “καλά κρατούν” και αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.

Αρχικά, οι νέοι σταθμοί του Μετρό, στα Δυτικά Προάστια έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή και έχει γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στο κέντρο. Επίσης, οι περιοχές των Δυτικών Προαστίων είναι αρκετά δημοφιλείς, λόγω των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που στεγάζονται εκεί. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησης, προέρχεται από φοιτητές, οι οποίοι αναζητούν κατοικία κοντά στις σχολές και στις συγκοινωνίες.

Επομένως, τα σπίτια που εξυπηρετούν και τα δύο είναι από τα πιο περιζήτητα, αρά και τα ακριβότερα.

Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι πολλά ακίνητα δεν παρέχονται για μακροχρόνια διαμονή, αλλά για βραχύχρονη, λόγω του αυξημένου τουρισμού. Ως αποτέλεσμα λοιπόν, οι τιμές οδηγούνται στα ύψη.

Επιπλέον, στον τομέα των πωλήσεων διακρίνουμε μεγάλες αυξήσεις, καθώς ο κλάδος των real Estate πάλλεται από διάφορούς αρνητικούς παράγοντες.

Η κρίση που διανύει ο οικοδομικός κλάδος για παράδειγμα, λόγω της έλλειψης των εργατικών χεριών και των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, συμβάλει σημαντικά στην άνοδο του κόστους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η κατασκευή νέων κατοικιών κατέγραψε πτώση της τάξεως του 14% σε σχέση με πέρσι.

Την ίδια στιγμη, με το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, οι πολίτες ωθούνται να επενδύσουν σε ακίνητα, με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Αυτοί οι περιορισμοί λοιπόν εντείνουν ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό, καθώς η προσφορά είναι μικρή σε σύγκριση με την ζήτηση.

Τάσεις τιμών ακινήτων

Το β’ τρίμηνο του 2024 η μέση τιμή πώλησης στα Δυτικά Προάστια έφτασε στα 1.909 ευρώ ανά τ.μ., από 1.714 ευρώ που κόστιζε πέρσι. Το κόστος δηλαδή, ανέβηκε κατά 11,40%.

Αντίστοιχα, και στα ενοίκια το κόστος αυξήθηκε κατά 9,20%. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ενοικίου άγγιξε τα 8,33 ευρώ ανά τ.μ., από 7,63 ευρώ, που στοίχιζε το 2023.

Παραδείγματα ακινήτων στην αγορά

Πωλήσεις

Διαμέρισμα, 75 τ.μ., ημιυπόγειο, δύο υπνοδωμάτια, Αιγάλεω, πωλείται στα 2.612,61 ευρώ ανά τ.μ.

Μεζονέτα, 85 τ.μ., 5ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Γαλάτσι, πωλείται στα 3.000 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 125 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Πετρούπολη, πωλείται στα 1.520 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 75 τ.μ., ημιυπόγειο, δύο υπνοδωμάτια, Άγιοι Ανάργυροι, πωλείται στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 120 τ.μ., ισόγειο, τρία υπνοδωμάτια, Περιστέρι, πωλείται στα 1.458,33 ευρώ ανά τ.μ.

Ενοίκια

Μεζονέτα 180 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Αχαρνές, ενοικιάζεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 86 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Ίλιον,ενοικιάζεται στα 6,98 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 50 τ.μ., 2ος όροφος, ένα υπνοδωμάτιο, Περιστέρι, ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 70 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Αγία Βαρβάρα, ενοικιάζεται στα 7,14 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 101 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Πετρούπολη, ενοικιάζεται στα 7,43 ευρώ ανά τ.μ.

To Top