Ελλάδα

Πού οφείλεται η «έκρηξη» της φωτιάς στη Ρόδο – H δημιουργία πυροστροβίλου σε βίντεο και οι χάρτες

rodos5

Πού οφείλεται η «έκρηξη» της φωτιάς στη Ρόδο – H δημιουργία πυροστροβίλου σε βίντεο και οι χάρτες

«Η δασική πυρκαγιά στη Ρόδο φαίνεται ότι σήμερα εξερράγη, παρουσιάζοντας ακραία συμπεριφορά. Στο βίντεο του Giorgos Despotakis φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή του λόφου. Παρατηρήστε τον στροβιλισμλό του αέρα που παρασέρνει τις φλόγες και προσέξτε πως οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου», σημειώνει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε σημερινή του ανάρτηση.

Στην επόμενη οπτική δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11 αποτυπώνεται, νωρίτερα το μεσημέρι (22.07.2023, 15:20), η μεταφορά του πυκνού καπνού από τους Β/ΒΔ ανέμους, χαρακτηριστικό δείγμα της έντονης καύσης λόγω των πολύ ξηρών και θερμών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

rodos
Πού οφείλεται η «έκρηξη» της φωτιάς στη Ρόδο – H δημιουργία πυροστροβίλου σε βίντεο και οι χάρτες 5

H παρακάτω ομάδα χαρτών αναδεικνύει τους λόγους της σημερινής της έκρηξης. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου ήταν σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας. Η παραπάνω πληροφορία εξάγεται από τον υπολογισμό του Καναδικού Συστήματος Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας) με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αυτή ακριβώς η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας μας, μέσα από την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης αιχμής.

Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου δασικών πυρκαγιών το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. Επισημαίνεται με μεγένθυνση η περιοχή της Ρόδου.

Τέλος, με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, αναμένεται πρόσκαιρη και μερική βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9-10%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες εώς τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 23.07.2023, στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου σε Β/ΒΑ, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένουμε εκ νέου στροφή των ανέμων σε Β/ΒΔ διευθύνσεις. Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τις θερμές ώρες (11:00 – 18:00) της Κυριακής 23.07.2023, οπότε και η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί με την ευφλεκτότητα να είναι εξαιρετικά υψηλή (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 7%).

meteo 5
Πού οφείλεται η «έκρηξη» της φωτιάς στη Ρόδο – H δημιουργία πυροστροβίλου σε βίντεο και οι χάρτες 6

Την ίδια ώρα, ο Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρει σε δική του ανάρτηση: «Πόσες ακόμα πυρκαγιές θα πρέπει να δούμε να εκρήγνυνται και να μετατρέπονται σε καταστροφικά συμβάντα πριν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τρόπο διαχείρισης;

‼️Η δασική πυρκαγιά στη Ρόδο φαίνεται ότι σήμερα εξερράγη, παρουσιάζοντας ακραία συμπεριφορά. Στο βίντεο του Giorgos Despotakis φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή του λόφου. Παρατηρήστε τον στροβιλισμλό του αέρα που παρασέρνει τις φλόγες και προσέξτε πως οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

Posted by Theodore M. Giannaros on Saturday, July 22, 2023

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στη Ρόδο, η παρακάτω ομάδα χαρτών αναδεικνύει τους λόγους της σημερινής της έκρηξης. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμικό φορτίο και δυσκολία ελέγχου είναι σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας [1]. Αυτή ακριβώς η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας μας μέσα από την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης αιχμής.

[1] Η παραπάνω πληροφορία εξάγεται από τον υπολογισμό του Καναδικού Συστήματος Πυρομετεωρολογικών Δεικτών με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του ΕΑΑ.

ΥΓ. Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική άποψη/τοποθέτηση.

Πόσες ακόμα πυρκαγιές θα πρέπει να δούμε να εκρήγνυνται και να μετατρέπονται σε καταστροφικά συμβάντα πριν αποφασίσουμε…

Posted by Theodore M. Giannaros on Saturday, July 22, 2023

To Top