Κόσμος

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ, είναι πολίτες…

ilhan aliev

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ, είναι πολίτες μας»

Την προοπτική συνεργασίας, συμφιλίωσης και ανάπτυξης από κοινού πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και στη γειτονική Αρμενία, αφού οι δυνάμεις του έθεσαν υπό έλεγχο αυτόν τον ορεινό θύλακα.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊζάν ανέκτησε την πλήρη κυριαρχία των εδαφών του και τώρα επιθυμεί να ενσωματώσει τον πληθυσμό του Καραμπάχ και να μετατρέψει την περιοχή αυτήν σε «παράδεισο». Το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, δεν έχει τίποτα εναντίον των Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ –«είναι πολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά– αλλά μόνο εναντίον της «εγκληματικής» ηγεσίας των αυτονομιστών.

Το Μπακού εκτιμά το γεγονός ότι η Αρμενία, στη στήριξη της οποίας υπολόγιζε το Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν επιδίωξε να παρέμβει στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων. Αυτό το γεγονός βελτιώνει τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών, είπε ο Αλίεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να παραδίδουν τον οπλισμό τους και να εγκαταλείπουν τις στρατιωτικές θέσεις τους, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία τερματίστηκε η «επίθεση αστραπή» στον θύλακα. Πρόσθεσε ότι οι αζέρικες δυνάμεις «κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος» των αυτονομιστικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους και «αποκατέστησαν την εθνική κυριαρχία» στην περιοχή.

To Top