Τεχνολογία

Πρόστιμο 14,5 εκατ. ευρώ στο TikTok επειδή χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα παιδιών ηλικίας κάτω…

Πρόστιμο 14,5 εκατ. ευρώ στο TikTok επειδή χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών

Πρόστιμο ύψους 12,7 εκατ. στερλινών (14,5 εκατ. ευρώ) επέβαλε η βρετανική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (4/4) στο TikTok για παραβίαση του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η πλατφόρμα κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών χωρίς τη συναίνεση των γονέων τους.

Το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) υπολόγισε πως το TikTok επέτρεψε μέχρι και σε 1, 4 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του το 2020, αν και θέτει ως ελάχιστο όριο την ηλικία των 13 ετών για τη δημιουργία λογαριασμού.

Το ICO ανέφερε πως οι παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων έλαβαν χώρα μεταξύ Μαΐου 2018 και Ιουλίου 2020, καθώς η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο δεν έκανε κάνει αρκετά προκειμένου να ελέγξει ποιος χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα και να απομακρύνει τα παιδιά κάτω των 13 που τη χρησιμοποιούσαν.

«Το TikTok δεν συμμορφώθηκε με τους νόμους»

«Υπάρχουν νόμοι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μας είναι τόσο ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο όσο και στον φυσικό κόσμο. Το TikTok δεν συμμορφώθηκε με αυτούς», δήλωσε ο Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Έντουαρντς.

«Προσωπικά δεδομένα των παιδιών μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν και να σκιαγραφηθεί το προφίλ τους, παρουσιάζοντάς τους ενδεχομένως βλαβερό ή ακατάλληλο περιεχόμενο» πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε πως η εταιρεία διαφωνεί με την απόφαση του ICO, όμως είναι ικανοποιημένη για τη μείωση του προστίμου από τα 27 εκατ. στερλίνες που είχε ορίσει πέρυσι το ICO.

«Επενδύουμε πολύ προκειμένου να βοηθήσουμε οι κάτω των 13 να μείνουν μακριά από την πλατφόρμα μας και η ομάδα ασφαλείας μας που αποτελείται από 40.000 άτομα εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να βοηθήσει να παραμείνει η πλατφόρμα ασφαλής για την κοινότητά μας», είπε ο εκπρόσωπος.

«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την απόφαση και εξετάζουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε.

To Top