Οικονομία

Πρώτοι σε μέγεθος και πιο «πράσινοι»

2023 10 23T100027Z 1977763316 RC29Y3AZDBSF RTRMADP 5 USA ECONOMY CHINA MANUFACTURING

2023 10 23T100027Z 1977763316 RC29Y3AZDBSF RTRMADP 5 USA ECONOMY CHINA MANUFACTURING

Οι έλληνες εφοπλιστές τολμούν και στρέφονται σε όλο και πιο πράσινα πλοία, παρά το γεγονός ότι τα νέα εναλλακτικά καύσιμα μειωμένων εκπομπών ρύπων δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα. Παράλληλα η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο με βάση τη μεταφορική ικανότητα του στόλου, ανταγωνιζόμενη με επιτυχία την κινεζική που ακολουθεί «κατά πόδας».

Είναι ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Greener Shipping Summit που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ιδρυμα Ευγενίδου, που συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η ελληνική και η διεθνής ναυτιλία.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο η Naftiliaki, οι έλληνες πλοιοκτήτες στρέφονται στις περισσότερες κατηγορίες σε παραγγελίες στα ναυπηγεία πιο πράσινων πλοίων. Ειδικότερα οι 34 από τις 125 παραγγελίες στο βιβλίο παραγγελιών δεξαμενόπλοιων είναι πλοία που μπορούν να χρησιμοποιούν διπλά καύσιμα (κυρίως LNG), ενώ υπάρχουν 17 παραγγελίες που είναι έτοιμες για εναλλακτικά καύσιμα (που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν εκ των υστέρων για να χρησιμοποιήσουν άλλο καύσιμο). Στο βιβλίο παραγγελιών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σχεδόν οι μισές ελληνικές παραγγελίες είναι πλοία που μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (23), 21 παραγγελίες είναι για πλοία που μπορούν εύκολα να εξοπλιστούν εκ των υστέρων με συστήματα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και δύο παραγγελίες αφορούν πλοία που είναι διαθέσιμα να χρησιμοποιήσουν και άλλα εκτός των συμβατικών καυσίμων. Επίσης οι παραγγελίες των ελληνικών πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου αφορούν κυρίως πλοία με εναλλακτικά καύσιμα. Πάνω από το 88% αυτών, περί τα 67 πλοία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά καύσιμα, 17 παραγγελίες είναι πλοία που μπορούν να εξοπλιστούν εκ των υστέρων για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και ένας σημαντικός αριθμός 50 παραγγελιών είναι πλοία που είναι ικανά να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.

Μεγέθη

Συζήτηση έγινε στο τέλος του συνεδρίου και για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, όπου ο Γιάννης Κοτζιάς, πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων, παρουσίασε στοιχεία για το μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, συγκρίνοντάς τον με τον κινεζικό που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Οπως εξήγησε, η Κίνα μπορεί να διαθέτει πολύ μεγαλύτερο αριθμό πλοίων όμως πάρα πολλά είναι μικρού μεγέθους και περιορισμένης μεταφορικής ικανότητας που εξυπηρετούν το ενδοκινεζικό εμπόριο. Η Ελλάδα, ανέφερε ο Γ. Κοτζιάς, έχει ένα στόλο από 5.700 πλοία μεταφορικής ικανότητας 395 εκατ. dwt μέσου όρου ηλικίας τα 10 έτη και μέσου μεγέθους πλοίου τα 81.400 dwt, πολύ πάνω από τον μέσο παγκόσμιο στόλο των 45.000 dwt.

Η Κίνα διαθέτει περίπου 12.000 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 360 εκατ. dwt, μέσου όρου ηλικίας τα 13,8 χρόνια και μέσου μεγέθους 38.000 dwt. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 2.500 αλιευτικά σκάφη «μηδενικών» dwt και 1.700 πλοία που είναι μικρότερα από 10.000 dwt το ένα. Περίπου το 30% των πλοίων του κινεζικού ελεγχόμενου στόλου χρησιμοποιούνται για το ενδοκινεζικό εμπόριο.

Ετσι, πρόσθεσε ο Γ. Κοτζιάς, ο πραγματικός στόλος της Κίνας που κινείται στους ωκεανούς υπολογίζεται γύρω στα 6.000 πλοία χωρητικότητας 280 εκατ. dwt.

Ο Γ. Κοτζιάς συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα έθνος μόλις 10 εκατ. κατοίκων και μπορεί και ανταγωνίζεται και να ξεπερνά την Κίνα ένα έθνος 1,5 δισ. κατοίκων της οποίας η οικονομία αναπτύσσεται ετησίως με περισσότερο από 4% του ΑΕΠ και έχει τεράστιες ανάγκες τόσο για εξαγωγές όσο και για εισαγωγές. Από την άποψη αυτή είναι σημαντικό που η χώρα μας παραμένει στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ναυτιλιακών δυνάμεων.

Η Ελλάδα έχει διατηρήσει το «ναυτιλιακό DNA», εστιάζει στη μικρομεσαία ναυτιλιακή επιχείρηση με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς έχει αναδειχθεί ως οικονομικώς αποδοτικός cross trader που παρέχει ανταγωνιστικές υπηρεσίες μεταφοράς για τα φορτία άλλων λαών.

Οι περισσότερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία για πολλές δεκαετίες, ακόμη και πάνω από εκατό χρόνια, με τις περισσότερες να έχουν μόνο μικρό αριθμό πλοίων. Οι εταιρείες αυτές, τόνισε ο Γ. Κοτζιάς, έχουν επιβιώσει και ευημερήσει, έχουν αποπληρώσει όλα τα δάνειά τους και έχουν πολύ καλή πιστοληπτική ικανότητα.

To Top