Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τροχοδρόμηση της χώρας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, με αιχμή την τεχνολογία αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ενός άκρως ικανού ανθρώπινου δυναμικού κατέθεσε ο Βύρων Νικολαΐδης, επικεφαλής της PeopleCert, στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
“Η έλλειψη προσωπικού με σύγχρονες, τεχνολογικά εστιασμένες δεξιότητες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στο να βρουν υπαλλήλους με τις απαιτούμενες δεξιότητες έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν το 2023 από τη ManpowerGroup, περίπου το 77% των εργοδοτών παγκοσμίως δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες” ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης και περιέγραψε τις εστίες που εντοπίζονται ζητήματα:
Ελλείψεις προσωπικού και ψηφιακές δεξιότητες
“Η έλλειψη αυτή επικεντρώνεται κυρίως σε τομείς που απαιτούν ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες, όπως η διαχείριση δεδομένων, ο προγραμματισμός, η ανάλυση συστημάτων και η διαχείριση έργων ΙΤ. Το πρόβλημα παρατηρείται σε όλες τις αγορές, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες και σε τομείς που υφίστανται έντονο ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η αυξημένη αυτή ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες καθιστά την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση (reskilling & upskilling) εργαζομένων κρίσιμη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο όρος skilling και reskilling έχει γίνει βασικό θέμα συζήτησης, καθώς οι απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Η πρόσφατη, ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έκανε αυτή την ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική: δεν αρκεί πια να γνωρίζουμε τις βασικές δεξιότητες. Πρέπει να επενδύσουμε στην αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού μας, ώστε να προσαρμοστούμε στην νέα ψηφιακή εποχή και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας” ανέφερε ο επικεφαλής της PeolpeCert.
Μάλιστα ο ιδρυτής PeopleCert του πρώτου ελληνικού “μονόκερου” (Unicorn), δηλαδή, της πρώτης νεοφυούς – startup εταιρείας που έφτασε το 1 δισ. ευρώ τριπλασιάζοντας σήμερα την αποτίμησή της υπογράμμισε ότι για τη χώρα ανοίγεται μια μοναδική ευκαιρία με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, να καταστεί σημείο αναφοράς διεθνώς, στις διαδικασίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού – reskilling – upskilling – με απτά αποτελέσματα στην ανάπτυξη, κατά αναλογία με τα όσα η PeopleCert έχει πράξει.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα με απτά αποτελέσματα στην οικονομία της μπορεί να ηγηθεί στον τομέα της επανεκπαίδευσης και της τεχνολογικής κατάρτισης, προσφέροντας στους πολίτες της τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Εμπειρία της PeopleCert
Να σημειωθεί ότι η PeopleCert, εταιρεία με ελληνικές ρίζες και παγκόσμια αναγνώριση, αποτελεί σήμερα έναν ηγέτη στο χώρο των επαγγελματικών πιστοποιήσεων, διεξάγοντας εκατομμύρια εξετάσεις σε πάνω από 200 χώρες και συνεργαζόμενη με περίπου 50.000 επιχειρήσεις και 800 κυβερνητικούς φορείς. Από το 2021, με την εξαγορά της Axelos, η PeopleCert έγινε ο πρώτος ελληνικός “μονόκερος” στον κλάδο της, με το 98%των εσόδων μας να προέρχεται από χώρες εκτός Ελλάδος.
“Είμαστε περήφανοι που κουβαλάμε την ελληνική σημαία στις διεθνείς αγορές και βοηθάμε την Ελλάδα να αυξήσει την παραγωγικότητα της, ενώ ανοίγουμε διαρκώς νέες θέσεις εργασίας. Απασχολούμε σήμερα εδώ στη χώρα μας περί τους 1000 εργαζόμενους. Η PeopleCert εξειδικεύεται σε τρεις βασικούς τομείς: skilling, upskilling και reskilling, προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε κάθε στάδιο καριέρας. Προετοιμάζουμε επαγγελματίες για το μέλλον, μέσα από στοχευμένα προγράμματα πιστοποιήσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς” τόνισε ο κ. Νικολαϊδης και προσέθεσε:
“Στην PeopleCert, έχουμε επενδύσει στρατηγικά σε μια ισχυρή, αυτόνομη τεχνολογική υποδομή, με πάνω από 200 εξειδικευμένους επιστήμονες τεχνολογίας. Αυτή η αυτονομία, που επιτρέπει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα χωρίς εξάρτηση από τρίτους προμηθευτές, είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εταιρεία.
Από το 2010, το σύστημα Passport και οι online εξετάσεις με επιτήρηση εξ αποστάσεως (On line Proctoring) έχουν διασφαλίσει τη δυνατότητα διεξαγωγής εξετάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ευελιξία αυτή αποδείχθηκε κρίσιμη κατά την πανδημία COVID-19, όπου καταφέραμε να μετατρέψουμε όλο το σύστημα από γραπτές σε ψηφιακές εξετάσεις με διαδικτυακή επιτήρηση σε μόλις 24 ώρες, όταν άλλοι οργανισμοί εξαρτιόνταν από εξωτερικούς παρόχους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν πως μια ελληνική εταιρεία μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Μέσω των διεθνώς αναγνωρισμένων μεθοδολογιών όπως το ITIL για τη διαχείριση υπηρεσιών ΙΤ και το PRINCE2 για τη διαχείριση έργων, η PeopleCert παρέχει τα εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συντονίσουν την τεχνολογία με τις επιχειρησιακές ανάγκες και την απόδοση”.
Αναβάθμιση δεξιοτήτων και συνεργασίες
Με αυτές τις επιδόσεις, στο “χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Νικολαίδης εστίασε στις προκλήσεις που αναδύονται σε ένα “ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου η συνεχής αναβάθμιση δεξιοτήτων δεν είναι επιλογή – είναι προϋπόθεση για την πρόοδο.”
Εστίασε δε στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. “Με τη συντονισμένη στήριξη του κράτους, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των ακαδημαϊκών φορέων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα ηγείται στον τομέα της επανεκπαίδευσης και της τεχνολογικής κατάρτισης, προσφέροντας στους πολίτες της τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο” τόνισε ο κ. Νικολαϊδης.