Την 1η Ιουλίου του 1979, ένα νέο προϊόν ήρθε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική. Το πρώτο προσωπικό στερεοφωνικό κασετόφωνο, γνωστό ως Walkman, έκανε την εμφάνισή του στην αγορά από τη Sony, ξεκινώντας μία επανάσταση στη φορητότητα της μουσικής.

Το τρανζίστορ ήταν το πρώτο τεχνολογικό θαύμα που έφερε τη μουσική στα χέρια των καταναλωτών, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Ήταν φθηνό, ήταν αξιόπιστο και φορητό, αλλά δεν μπορούσε να προσεγγίσει την ποιότητα ήχου ενός δίσκου βινυλίου. Ωστόσο, ήταν η μόνη τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη στους λάτρεις της μουσικής που βρίσκονταν εν κινήσει, μέχρι την εμφάνιση του Walkman.

Στις αρχές του 1979 ο θρυλικός πρόεδρος της Sony, Μασάρου Ιμπούκα (Masaru Ibuka) ήταν λάτρης της μουσικής και ταξίδευε συχνά. Έτσι κουβαλούσε μαζί του ένα από τα ένα από τα «φορητά» στερεοφωνικά της εταιρείας του, τα οποία όμως ήταν βαριά και δύσκολα στη μεταφορά. Ρώτησε λοιπόν αν μπορούσε η εταιρεία να φτιάξει κάτι καλύτερο. Το αποτέλεσμα ήταν μία μικρή, φορητή στερεοφωνική συσκευή αναπαραγωγής κασέτας, που άλλαξε γρήγορα τον τρόπο που οι άνθρωποι ακούνε μουσική.

Ο επικεφαλής της Sony εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα του ήχου και τη φορητότητα της συσκευής. Μάλιστα, η απάντησή του σε επικριτές, που αναρωτιούνταν αν κάποιος θα αγόραζε ποτέ μία συσκευή που δεν ηχογραφεί αλλά μόνο αναπαράγει ήχο έχει μείνει στην ιστορία: «Δεν νομίζετε ότι ένα στερεοφωνικό κασετόφωνο που μπορείτε να ακούτε εν κινήσει είναι καλή ιδέα;».

Και ήταν. Αν και οι αρχικές πωλήσεις ήταν σχετικά χαμηλές, το Walkman αποτέλεσε για την Sony ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιστορίας της ενώ έγινε σύμβολο της ατομικής ακρόασης μουσικής, προσφέροντας φορητότητα, καθαρό ήχο και απομόνωση από το περιβάλλον.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1828: Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» είναι το μότο της σχολής.

1858: O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους για την εξέλιξη των ειδών στη Linnean Society του Λονδίνου.

1903: Ξεκινά ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

1914: Ο Αμερικανός Τζον Μούντι ιδρύει τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

1932: Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της Ελλάδας διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.

1944: Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα αποφασιστεί η σύσταση δύο νέων οργανισμών: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1967: Αρχίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), που αποτελεί την «κυβέρνηση» της ΕΟΚ (νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης).

1968: Υπογράφεται από 62 χώρες στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μόσχα η Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

1979: Η Sony παρουσιάζει το Walkman.

2004: Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών πλησιάζει ακόμη πιο κοντά στο απόλυτο όνειρο, την κατάκτηση του Euro 2004, καθώς νικά την Τσεχία με 1-0 στον ημιτελικό και περνά στον τελικό για να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Το χρυσό γκολ για τη «γαλανόλευκη» πετυχαίνει με κεφαλιά, στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ο Τραϊανός Δέλλας.

2015: Το ΔΝΤ θέτει σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε. Με ανακοίνωση του EFSF λήγει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η χώρα βρίσκεται πλέον χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη.

2015: Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου καλεί τους πολίτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, με στόχο μία καλύτερη συμφωνία. «Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ», τονίζει.

2020: Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ανταποκρινόμενη στις επικρίσεις σχετικά με την έλλειψη φυλετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των υποψηφίων στις μεγάλες κατηγορίες βραβείων Όσκαρ, προσκαλεί 819 άτομα να γίνουν νέα μέλη. Από τους προσκεκλημένους, το 49% προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, το 45% είναι γυναίκες και το 36% είναι μη λευκοί.

Γεννήσεις

1849 – Αργύρης Εφταλιώτης, Έλληνας συγγραφέας

1899 – Κωνσταντίνος Τσάτσος, Έλληνας πολιτικός

1902 – Γουίλιαμ Γουάιλερ, Γερμανός σκηνοθέτης

1906 – Εστέ Λόντερ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας

1916 – Ολίβια ντε Χάβιλαντ, Βρετανίδα ηθοποιός

1977 – Λιβ Τάιλερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο

1979 – Χρήστος Χολίδης, Έλληνας τραγουδιστής

Θάνατοι

1923 – Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Έλληνας συγγραφέας

2004 – Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός

2015 – Νίκολας Γουίντον, γνωστός και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος είχε σώσει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 669 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης.

2018 – Τζέσυ Παπουτσή, Ελληνίδα ηθοποιός