Καμιά φορά οι ημερομηνίες παίζουν παράξενα παιχνίδια συμπτώσεων… Το ημερολόγιο έγραφε 29 Απριλίου του 1863 όταν ο Κωνσταντίνος Καβάφης ήρθε στη ζωή και έγραφε επίσης 29 Απριλίου όταν έφυγε από αυτήν, 70 χρόνια ακριβώς μετά, αφήνοντας πίσω ένα ποιητικό έργο που ακτινοβολεί διαχρονικά στη σφαίρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έχει απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της ελληνικής λογοτεχνίας και της σύγχρονης εποχής. Γεννήθηκε το 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά είχε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Η αισθητική του Καβάφη συχνά εστιάζει στη μελαγχολία, τη νοσταλγία και την αναζήτηση της ομορφιάς μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Τα ποιήματά του είναι συχνά αινιγματικά και απαιτούν ερμηνεία, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και σκέψεων.

«Κεριά»

Του μέλλοντος η μέρες στέκοντ’ εμπροστά μας
σα μια σειρά κεράκια αναμένα —
χρυσά, ζεστά, και ζωηρά κεράκια.Η περασμένες μέρες πίσω μένουν,
μια θλιβερή γραμμή κεριών σβυσμένων·
τα πιο κοντά βγάζουν καπνόν ακόμη,
κρύα κεριά, λυωμένα, και κυρτά.
Δεν θέλω να τα βλέπω· με λυπεί η μορφή των,
και με λυπεί το πρώτο φως των να θυμούμαι.
Εμπρός κυττάζω τ’ αναμένα μου κεριά.

Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,
τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν.

Το δικό του κερί έσβησε στην Αλεξάνδρεια στις 29 Απριλίου του 1933 από εγκεφαλικό επεισόδιο, αφήνοντας πίσω ένα πλούσιο κληροδότημα λογοτεχνικής αρτιότητας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα το 1913 γεννήθηκε το φερμουάρ από τον Σουηδοαμερικανό επιστήμονα και εφευρέτη Gideon Sundback

1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβουνίου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός, νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την ιστορία.

1707: Τα Κοινοβούλια Αγγλίας και Σκοτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.

1913: Ο Σουηδός μηχανικός, Γκίντιον Σούντμπακ, κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

1933: Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι (3-0) είναι ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου, που οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Η ομάδα από το Λίβερπουλ χρησιμοποιεί νούμερα από το 1 μέχρι το 11 και οι «πολίτες» από το 12 μέχρι το 22.

1941: Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον στρατηγό, Γεώργιο Τσολάκογλου.

1941: Οι κατοχικές Αρχές στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το μάρκο κατοχής, τη λιρέτα κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.

1945: Ο Γερμανικός Στρατός στην Ιταλία παραδίδεται άνευ όρων στους Συμμάχους. Την ίδια ημέρα, οι Αμερικανοί απελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου, ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του, Εύα Μπράουν, σε ένα καταφύγιο στο Βερολίνο και ορίζει αντικαταστάτη του το ναύαρχο, Καρλ Ντένιτζ.

1970: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του Νότιου Βιετνάμ εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.

1992: Το Λος Άντζελες πνίγεται σε ένα κύμα βίας και οργής, που εκδηλώνεται με πρωτοφανείς αναταραχές μετά την αθώωση τεσσάρων αστυνομικών, που κατηγορούνταν με αδιάσειστα στοιχεία για τον ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ (Rodney King). Οι πολίτες αντιδρούν έντονα στην απόφαση και η βία πήρε τον πρώτο λόγο. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους με πρωτοφανή οργή και τα επεισόδια έλαβαν διαστάσεις εξέγερσης. Οι αστυνομικές δυνάμεις δείχνουν ανίκανες να ελέγξουν το πλήθος που έχει ως κεντρικό του σύνθημα το «LA LA, f**k the USA»! Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας καλεί την εθνοφρουρά και θα ανακοινώσει περιορισμό κυκλοφορίας. Μέσα σε τρεις μέρες αναταραχών, εκατοντάδες φωτιές άναψαν στην πόλη, πάνω από 60 άτομα σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι δέκα πυροβολήθηκαν από ένστολους, περίπου 2000 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ έγιναν πάνω από 7.000 συλλήψεις και προκλήθηκαν ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

1994: Στην Ιταλία, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λαμβάνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

1995: Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα, Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί που επιβαίνει.

2020: Ένας αστεροειδής πραγματοποιεί ένα κοντινό πέρασμα από τη Γη. Δεν πρόκειται να πλησιάσει πιο κοντά ως το 2079.

2021: Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι η προτεινόμενη από τους Τουρκοκύπριους λύση των δύο κρατών στην Κύπρο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και κάνει λόγο για παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά ένα ομόσπονδο ενιαίο κράτος ενώ η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών.

2021: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Γεννήσεις

Η Ούμα Θέρμαν γίνεται σήμερα 54 ετών

1863 – Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής

1899 – Ντιουκ Έλινγκτον, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας

1957 – Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Άγγλος ηθοποιός

1957 – Σοφία Σακοράφα, Ελληνίδα ακοντίστρια και πολιτικός

1958 – Μισέλ Πφάιφερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1970 – Αντρέ Αγκάσι, Αμερικανός αντισφαιριστής

1970 – Ούμα Θέρμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1978 – Μπομπ Μπράιαν, Αμερικανός τενίστας

1984 – Βασίλης Ξανθόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

1930 – Μαρία Πολυδούρη, Ελληνίδα ποιήτρια

1933 – Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής

1980 – Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης