Σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια, ο 40χρονος Λένον, επέστρεφε στο πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων του «Dakota», όταν ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν τον πυροβόλησε τέσσερις φορές με ένα περίστροφο. Ο θρύλος της μουσικής, αιμόφυρτος, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά εξέπνευσε κατά τη διαδρομή.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι λίγες ώρες πριν, ο Λένον είχε υπογράψει ένα αντίγραφο του δίσκου Double Fantasy για τον ίδιο τον Τσάπμαν, ο οποίος παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι τη σύλληψή του.

Η είδηση της δολοφονίας προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Χιλιάδες θαυμαστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Dakota, κρατώντας αγρυπνία για τον χαμένο τους ήρωα. Σε όλο τον κόσμο, οι εκδηλώσεις πένθους ανέδειξαν τον Λένον ως σύμβολο ειρήνης, καλλιτεχνικής επανάστασης και κοινωνικής αλλαγής.

Ο Λένον υπήρξε ένας από τους δύο βασικούς συνθέτες των Beatles, του συγκροτήματος που άλλαξε τη ροή της μουσικής ιστορίας τη δεκαετία του 1960. Μαζί με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, δημιούργησαν διαχρονικά κομμάτια όπως το «Yesterday», το «Hey Jude» και το «Let It Be».

Μετά τη διάλυση των Beatles το 1970, ο Λένον ακολούθησε μια σόλο καριέρα, με κορυφαίο έργο το τραγούδι-ύμνο της ειρήνης «Imagine». Η δημιουργικότητά του, η μουσική του περιέργεια και η έντονη πολιτική και κοινωνική του δράση, τον έκαναν φωνή της εποχής του, αλλά και στόχο αντιπαραθέσεων, όπως για παράδειγμα όταν είχε δηλώσει ότι οι Beatles ήταν «πιο δημοφιλείς από τον Ιησού».

Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, ο δολοφόνος του Λένον, είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων. Παρότι του ζητήθηκε να δηλώσει ακαταλόγιστος λόγω ψυχικής ασθένειας, εκείνος επέλεξε να ομολογήσει την ενοχή του. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών έως ισόβια και παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα.

Ο Τζον Λένον τιμάται καθημερινά στο «Strawberry Fields», έναν χώρο στο Central Park, απέναντι από το Dakota, που δημιούργησε η Γιόκο Όνο στη μνήμη του. Το σημείο αποτελεί προσκύνημα για εκατομμύρια θαυμαστές που δεν έπαψαν ποτέ να αγαπούν τη μουσική και τα ιδανικά του.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1660: Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε αγγλική θεατρική σκηνή γυναίκα ηθοποιός. Η ηθοποιός (η Μάργκαρετ Χιουζ ή η Αν Μάρσαλ) υποδύεται τη Δεισδαιμόνα στον Οθέλλο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη o Ρήγας Φεραίος, μαζί με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό.

1813: Πρεμιέρα της 7ης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Το έργο χαρακτηρίστηκε από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ ως «αποθέωση του χορού» και αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του συνθέτη.

1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, λίγες ώρες μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Το γεγονός σήμανε την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, μεταβάλλοντας την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων.

1955: Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την Ευρωπαϊκή σημαία. Η μπλε σημαία με τους 12 χρυσούς αστέρες καθιερώθηκε ως σύμβολο ενότητας και ειρήνης.

1966: Το ελληνικό πλοίο «Ηράκλειον» βυθίζεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Η τραγωδία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και οδήγησε σε αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στα πλοία.

1969 – Η πτήση 954 της Ολυμπιακής Αεροπορίας προσκρούει σε βουνό έξω από την Κερατέα σκοτώνοντας 90 άτομα στο χειρότερο δυστύχημα με Douglas DC-6 στην ιστορία.

1971: Ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη επαναγγείωση μυοκαρδίου στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας παρακαμπτήριο φλεβικό μόσχευμα (bypass) στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ελληνική ιατρική, τοποθετώντας την καρδιοχειρουργική της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

1974: Το ελληνικό δημοψήφισμα οδηγεί στην κατάργηση της μοναρχίας. Μετά την πτώση της δικτατορίας, οι Έλληνες ψηφίζουν υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, καθιερώνοντας νέο πολιτειακό καθεστώς.

1980: Ο Τζον Λένον δολοφονείται μπροστά από το κτίριο Ντακότα στη Νέα Υόρκη. Το γεγονός συγκλονίζει τον κόσμο και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τη μουσική.

1987: Ψυχρός Πόλεμος: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπογράφουν τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς. Ένα σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό των εξοπλισμών.

1991: Ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η συμφωνία αυτή οδήγησε στη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) και σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

2020: Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του.

Γεννήσεις

65 π.Χ.: Οράτιος, ρωμαίος ποιητής. Ένας από τους σημαντικότερους λυρικούς ποιητές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γνωστός για τα «Ωδές» και τα «Επιστολές», που επηρέασαν τη λογοτεχνία για αιώνες.

1911: Νίκος Γκάτσος, έλληνας ποιητής και στιχουργός. Δημιουργός της «Αμοργού» και κορυφαίος στιχουργός που επηρέασε την ελληνική μουσική μέσα από συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους.

1943: Τζιμ Μόρισον, αμερικανός τραγουδιστής (The Doors). Θρυλική φιγούρα της ροκ μουσικής, γνωστός για την ιδιαίτερη φωνή του και τη μυστηριώδη προσωπικότητά του.

1966: Σινέντ Ο’ Κόνορ, ιρλανδή τραγουδίστρια. Μια από τις πιο εκφραστικές φωνές της σύγχρονης μουσικής, γνωστή για την ευαισθησία της και τις κοινωνικές της παρεμβάσεις.

1982: Νίκι Μινάζ, τραγουδίστρια από το Τρινιντάντ. Διεθνώς αναγνωρισμένη ράπερ και performer, γνωστή για το ιδιαίτερο στυλ και τις τολμηρές εμφανίσεις της.

Θάνατοι

1864: Τζορτζ Μπουλ, άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος. Θεμελιωτής της λογικής άλγεβρας, γνωστή ως «Άλγεβρα του Μπουλ», που αποτέλεσε τη βάση για την επιστήμη των υπολογιστών.

1980: Τζον Λένον, άγγλος μουσικός και τραγουδιστής (The Beatles). Ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, που σημάδεψε τη μουσική, την τέχνη και τον ακτιβισμό.

1994: Σέμνη Καρούζου, ελληνίδα αρχαιολόγος. Πρωτοπόρος στην αρχαιολογία, συνέβαλε σημαντικά στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

2016: Τζον Γκλεν, αμερικανός αστροναύτης και πολιτικός. Ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, σύμβολο της διαστημικής εξερεύνησης και της επιστήμης.

Γιορτάζουν

Καίσαρ, Καισαριανή, Πατάπιος, Παταπία, Σωσθένης