Κόσμος

Σε έξαρση ο κορονοϊός στις Φιλιππίνες, παρατείνεται ο περιορισμός στη Μανίλα

Ντουτέρτε: Η έκκλησή μου είναι να αντέξουμε λίγο ακόμα. Έχουν μολυνθεί πολλοί

Παρέτεινε σήμερα πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε την ισχύ των μέτρων περιορισμού στην πρωτεύουσα Μανίλα, ως τα μέσα του Αυγούστου, ενώ υποσχέθηκε δωρεάν εμβολιασμό, καθώς η πόλη γνωρίζει εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει φέρει στα όρια της αντοχής τους τις υποδομές υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτόν τον μήνα, οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει τόσο τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 όσο και τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία. Πλέον, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στην περιφέρεια ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, που πενταπλασιάστηκαν στα 89.374 αφότου το lockdown ήρθη τον Ιούνιο. Παράλληλα, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί και πλέον ανέρχονται σε 1.983.

Η περιοχή της πρωτεύουσας και παρακείμενες επαρχίες νοτιότερα αποφασίστηκε να τεθούν σε καραντίνα, με περιορισμούς των μετακινήσεων των ηλικιωμένων και των παιδιών και τη χωρητικότητα των εταιρειών και των υπηρεσιών που υποδέχονται κοινό να μειώνεται.

«Η έκκλησή μου είναι να αντέξουμε λίγο ακόμα. Έχουν μολυνθεί πολλοί», τόνισε ο Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Ντουτέρτε υποσχέθηκε δωρεάν εμβολιασμό των πολιτών, τονίζοντας πως η προτεραιότητα θα δοθεί στους φτωχότερους πολίτες, στη μεσαία τάξη, στο προσωπικό της αστυνομίας και του στρατού. Οι Φιλιππίνες θα λάβουν κατά προτεραιότητα δόσεις εμβολίου από την Κίνα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ντουτέρτε σχεδιάζει να αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, δαπανώντας ποσό 400 εκατ. αμερικανικών δολαρίων, ποσότητα επαρκή για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι περί το ένα πέμπτο του πληθυσμού των Φιλιππίνων (107 εκατ.), διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Κάρλος Ντομίνγκες.

Comments
To Top