Οικονομία

Σε ιστορικά υψηλά τα κέρδη των εισηγμένων

Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει της ευρωζώνης στηρίζει τα μεγέθη των επιχειρήσεων, την ώρα που ένας σκληρός πυρήνας εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών που έχουν επιβιώσει από τις συνεχείς κρίσεις και θεωρούνται πλέον και «οι νικητές της επόμενης μέρας» παρουσιάζουν εν μέσω και αυξημένης εξωστρέφειας ισχυρούς ισολογισμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η ανάκαμψη των επιχειρήσεων μετά την περίοδο της πανδημίας και τη 10ετή οικονομική κρίση είναι σημαντική και πέρα από τις προσδοκίες μέσω προγραμμάτων συνεχούς βελτίωσης, επενδύσεων και λειτουργικής αποτελεσματικότητας, ενώ το σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αριθμοδεικτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση, αποτυπώνοντας τη συνεχή προσπάθεια των εταιρειών για προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την επεξεργασία 150 ισολογισμών για τη χρήση του 2023 από τον Μάνο Χατζηδάκη της BETA ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 94,3 δισ. ευρώ (-8,4%, απόρροια κυρίως του κλάδου ενέργειας, που επέστρεψε σε πιο κανονικές συνθήκες), τα λειτουργικά κέρδη σε 14,93 δισ. ευρώ (+6,4%) και τα καθαρά κέρδη ύστερα από δικαιώματα μειοψηφίας σε 10,81 δισ. ευρώ (+1,8%), σημειώνοντας πλέον νέα υψηλά, καθώς ξεπέρασαν τη χρήση ρεκόρ του 2022 που ήταν η ισχυρότερη από την περίοδο της θέσπισης των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Από τα καθαρά κέρδη το μερίδιο των τραπεζών ήταν 3,87 δισ. ευρώ, σχεδόν το ίδιο με την προηγούμενη χρήση, με τον ρυθμό αύξησης να οφείλεται στις επιδόσεις του εμποροβιομηχανικού κλάδου (+2,6%).  Συνολικά το 81% των εισηγμένων σημείωσαν κέρδη, εκ των οποίων το 44% σημείωσε ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Από την άλλη πλευρά, 55 εταιρείες (το 41%) σημείωσαν ρεκόρ τζίρου όλων των εποχών, 53 εταιρείες (40%) εμφάνισαν τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ιστορίας τους και 41 εταιρείες (29%) ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών.

Αν και τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν το 2023 κατά 9,2%, αυτό δεν άλλαξε ιδιαίτερα την εικόνα της ρευστότητας, με 36 εταιρείες να διατηρούν μηδενικό καθαρό δανεισμό είτε λόγω πώλησης παγίων στοιχείων είτε λόγω εξαιρετικών οργανικών ταμειακών ροών. Η ταμειακή άνεση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προχωρήσουν στην εκτέλεση του επενδυτικού τους προγράμματος και να μοιράσουν ικανοποιητικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Ο αριθμός των 58 εταιρειών που θα μοιράσουν μερίσματα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί, προσεγγίζοντας τις ημερομηνίες των Γενικών Συνελεύσεων, εκτιμούσε η BETA ΑΧΕΠΕΥ, καθώς πολλές διοικήσεις έχουν επιφυλαχθεί να ανακοινώσουν τα μερίσματα που θα μοιράσουν σε δεύτερο χρόνο. Προς το παρόν, τα προς διανομή μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,41 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 3,8 δισ. ευρώ. Η μέση μερισματική απόδοση του FTSE-25 βρίσκεται στο 4,3% και δεδομένου του κόστους κεφαλαίου θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική. Στους κλάδους σημαντική μεγέθυνση παρουσιάζει ο τουρισμός, όπου ισχυροποιούνται τα έσοδα και τα κέρδη των μεταφορικών εταιρειών, των εταιρειών leasing και των υποδομών.  Η διάχυση της τουριστικής ζήτησης ήταν εμφανής με έμμεσο τρόπο και σε άλλους κλάδους, όπως τα τρόφιμα. Οι εταιρείες ακινήτων είδαν τα λειτουργικά τους κέρδη να αυξάνονται κατά 34% και την καθαρή κερδοφορία τους να αυξάνεται κατά 53%, ενισχυμένη και από την αναπροσαρμογή της αξίας του χαρτοφυλακίου του ενεργητικού τους. Η μείωση του κόστους ενέργειας ανακούφισε πολλές εταιρείες (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κρι-Κρι). Η πληροφορική και οι κατασκευές βρίσκονται στη ζώνη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, με αλματώδη αύξηση σε τζίρο και κάποιες με πολύ αξιόλογη κερδοφορία. Από τις μεγάλες εταιρείες ξεχώρισαν μεταξύ άλλων οι Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν, Cenergy, Σαράντης, Jumbo, Mytilineos, Ελ. Βενιζέλος, Autohellas, όλες με ρεκόρ επιδόσεων που συνοδεύονται από μερίσματα και όλες με προοπτική υπέρβασης του πήχη το 2024. Σε μικρότερες εταιρείες ξεχώρισαν οι Κτήμα Λαζαρίδη, AS Company, Unibios, Λούλης, Flexopack, Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική κ.ά.

To Top