Πολιτική

Σε καραντίνα η μισή Επικράτεια μέχρι τις 22 Μαρτίου

Σε καραντίνα η μισή Επικράτεια μέχρι τις 22 Μαρτίου

Τριπλό «χτύπημα» κατά του κορονοϊού που επελαύνει στη χώρα μας αποφάσισαν κυβέρνηση και ειδικοί με παράταση του lockdown σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 18 περιοχές μέχρι τις 22 Μαρτίου, ένταξη 8 νέων περιοχών από σήμερα στο «βαθύ κόκκινο» και καθολικό κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή τις 29 Μαρτίου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι, η μισή Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καραντίνα και σταματά η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως επιδημιολογικού φορτίου.

Η εκθετική διασπορά του κορονοϊού, η ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας που ασφυκτιά και ο στόχος της σταδιακής επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων, αποτέλεσαν τους τρεις βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Τα στοιχεία είναι δραματικά: 400 νοσηλείες στα νοσοκομεία ανά ημέρα, αύξηση διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και 92% πληρότητα στην Αττική, αλλά και άνοδος στο 4,5% του δείκτη θετικότητας, ενώ εκτιμάται ότι η πίεση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.

«Πονοκέφαλος» τα ενεργά κρούσματα

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 3.680. Ενδεικτικό είναι ότι στις 9 Μαρτίου, τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 3.215, που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια μέρα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.572 κρούσματα, αριθμό – ρεκόρ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Τι θα ισχύει την Καθαρά Δευτέρα

Διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση για «υπερτοπικές μετακινήσεις», δηλαδή από νομό σε νομό.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύει το «ψαλίδι» που έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

-Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των εξαιρέσεων, π.χ. για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

-Οι μετακινήσεις σε super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

-Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Εντός Δήμου το πέταγμα του Χαρταετού

«Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τέλος Μαρτίου ανοίγει το λιανεμπόριο

Η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων εξυπηρετεί πέραν της προστασίας της δημόσιας υγείας και έναν ακόμη σκοπό. Τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων (22 ή 29 Μαρτίου). Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και το restart στην οικονομία που συρρικνώνεται σημαντικά. Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα στέλνοντας  SMS στο 13032 μέσα σε 3 ώρες, μία φορά την ημέρα, ενώ θα υπάρχει περιορισμός στα άτομα που θα βρίσκονται εντός του καταστήματος, βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Στόχος είναι να διοχετευτούν χρήματα στην αγορά που στενάζει και να γίνει το πρώτο βήμα για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.  Για το λόγο αυτό, στη χθεσινή συνεδρίαση των ειδικών συμμετείχε και εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι το παρατεταμένο λουκέτο στην  αγορά, δημιουργεί προβλήματα στους επαγγελματίες, αλλά και στα δημόσια ταμεία.

Comments
To Top