Στη νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, τα οποία καλούνται να εξισορροπήσουν την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, με την οικονομική βιωσιμότητά τους, προσπαθεί να απαντήσει η χώρα μας με την ίδρυση Ταμείου Καινοτομίας, που σχεδιάζεται και αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2025.
Οι θεραπείες που θα είναι στη δικαιοδοσία του προορίζονται για σπάνιες και πολύπλοκες παθήσεις, όπως οι κυτταρικές και οι γονιδιακές που κοστίζουν όμως χιλιάδες ευρώ ανά ασθενή και η άμεση και δίκαιη πρόσβαση σε αυτές με τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Η πρωτοβουλία για την ίδρυση Ταμείου Καινοτομίας, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής «στοχεύει στη διασφάλιση άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, γεφυρώνοντας το χρονικό διάστημα από την έγκριση ενός φαρμάκου έως την πλήρη ένταξή του στη Θετική Λίστα και την αποζημίωσή του από το εθνικό σύστημα υγείας».
Οι θεραπείες που θα εντάσσονται στο Ταμείο, εξηγεί ο κ. Αγγελής, θα αξιολογούνται βάσει του κλινικού τους οφέλους, της συγκριτικής αποτελεσματικότητάς τους έναντι υφιστάμενων επιλογών, της ποιότητας των δεδομένων που τις υποστηρίζουν και της οικονομικής τους αποδοτικότητας. Προτεραιότητα θα δίνεται σε θεραπείες που απευθύνονται σε σπάνιες και πολύπλοκες παθήσεις.
Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέρχεται από ένα μείγμα δημόσιων πόρων και πιθανής συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές όπως η πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων, όπως εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ