Στις ΗΠΑ τα σπουδαία

Καλημέρα. Η στήλη χθες σας είχε πλούσιο ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, που σήμερα θα έχει και συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και παρουσία του στον Λευκό Οίκο σε δεξίωση. Πυκνό το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Από την άλλη, στην ελληνική Κεντροαριστερά ψάχνονται ακόμη να δουν τι θα κάνουν στη σκιά του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών. Η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προχωράει και σήμερα σας έχω και νέα για τα περί ασυμβίβαστου που έχει ο Χάρης Δούκας και το οποίο σας αποκάλυψε χθες η στήλη, αλλά και για τις ετοιμασίες της Άννας Διαμαντοπούλου.

Ανασχηματισμός γενικών

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, αυτή τη φορά των γενικών γραμματέων. Τρεις τέσσερις φορές έχω ασχοληθεί με το θέμα το τελευταίο διάστημα και, όπως έμαθα, πάμε για αλλαγές σε τουλάχιστον δέκα θέσεις και αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία και αξία. Η λίστα είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά υπάρχουν 1-2 ονόματα που δεν επιθυμεί η ηγεσία της ΝΔ και μένει να φανεί κατά πόσο θα κοπούν αυτά τα πρόσωπα.

Το σχέδιο Θεοδωρικάκου

Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη μάχη για την καθημερινότητα που της έκανε και ζημιά στις ευρωεκλογές. Και τώρα στρέφει το βλέμμα της και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και μάλιστα σε περιοχές εκτός κέντρου, δηλαδή στην περιφέρεια. Ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, που έχει και το Know how στο Μέγαρο Μαξίμου επί του θέματος. Θα υπάρξει αποτέλεσμα θα φανεί λίαν προσεχώς.

Με τον καφέ στο χέρι!

Από την άλλη πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης, χωρίς να το αποφασίσει με κανέναν, πήγε σε μια καφετέρια χθες το πρωί, είχε μαζί του και δύο συνεργάτες του και έκανε και βιντεάκι για τα social media, για να πείσει ότι ακρίβυνε και άλλο ο καφές και μάλιστα είπε για τον καφέ στο τραπέζι και τον καφέ στο χέρι, ανεξάρτητα από την ποιότητα. Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες κινήσεις θα συνεχίσει να πορεύεται, είτε αρέσουν είτε όχι.

Άτυπο «σιωπητήριο» Κασσελάκη στα στελέχη του

Την ίδια ώρα, μουδιασμένα τα πράγματα μαθαίνω στην Κουμουνδούρου με τον πρόεδρο Στέφανο να έχει επιβάλει ένα άτυπο σιωπητήριο στις δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό, αν προσέξετε, στα κανάλια βγαίνουν μόνο οι αμιγώς προεδρικοί οι οποίοι και δεν παρεκκλίνουν από τις αρχές του προέδρου. Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλείται συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού του κόμματος, καλώντας όλους όσοι μιλούν και διαφοροποιούν τις θέσεις τους από όσα πρεσβεύει ο ίδιος να διευκρινίζουν ότι μιλούν σε προσωπικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεχνά

Έχει σηκωθεί πολλή σκόνη τις τελευταίες ώρες με μια διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών και τη σύγκρουση που είχε τη Δευτέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πάμε, όμως, να δούμε μια ενδιαφέρουσα πτυχή. Η διάταξη υπάρχει από το 1990 και η νεότερη μορφή της είναι από το 2002. Τώρα, το 2024, το μόνο που προστέθηκε είναι το θέμα του διαδικτύου και, όπως λένε, είναι μία διάταξη που υπάρχει κυρίως για την προστασία των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και την οποία ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Άρα; Καταδικάζει κάτι που ψήφισε το 2019, ξεχνώντας τι έκανε. Πολύ ξεχασιάρηδες.

Το ασυμβίβαστο του Δούκα

Η στήλη σας αποκάλυψε χθες για το ασυμβίβαστο που έχει ο Χάρης Δούκας και, όπως είδα, το πήραν και άλλοι και το σήκωσαν ως θέμα, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ έγινε μύλος. Ήταν μια γερή αποκάλυψη που ενόχλησε τον δήμαρχο Αθηναίων που κάλεσε και τον Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέσει ζήτημα ούτε το σηκώνει ως θέμα και δεν έβαλε μέχρι στιγμής, ούτε πρόκειται να το κάνει, βέτο για μη υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, αν και θα μπορούσε. Και αυτό που ξέρω είναι ότι αναζητείται φόρμουλα για να ξεπεραστεί το ασυμβίβαστο για τον Χ. Δούκα.

Οι σύμμαχοι του Δούκα

Πάντως, ο Χ. Δούκας πρέπει να προσέξει με ποιους συμμαχεί σε κεντρικό επίπεδο και σε περιφερειακό. Πολλά πρόσωπα που στήριζαν τον Ν. Ανδρουλάκη τώρα του γυρίζουν την πλάτη και στρέφονται στον δήμαρχο Αθηναίων, μια εξέλιξη που μόνο αρνητικά σχόλια προκαλεί σε τοπικό επίπεδο. Π.χ. η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, στήριζε τον Ανδρουλάκη που την κράτησε, ενώ όλοι του έλεγαν να την καρατομήσει όταν πήγε κόντρα στη γραμμή και δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η Διαμαντοπούλου στην Κοζάνη

Για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου σας έχω πει, όπως και για τις υπογραφές που μαζεύονται. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει το σύστημα Χ. Δούκα που πιέζεται από ό,τι μαθαίνω από μια τέτοια υποψηφιότητα. Και να σας πω και την κακία; Δεν έχει κάνει το σύστημα του Ανδρουλάκη τις διαρροές για το καταστατικό, αλλά υποστηρικτές των άλλων υποψηφίων!

Το κλείσιμο της «Αυγής»

Μέρα της κρίσεως η αυριανή για τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Και μαθαίνω πως εκτός από την «Αυγή» πηγαίνουν και σε περικοπές και στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο».

Μύλος για τα συριζο-οικονομικά

Πάντως, όλο σε αναταραχή για τα οικονομικά είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ύστερα από την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη ότι αυτός μετά την εκλογή του δεν ξέρει για τρολ και δεν πληρώνονται τρολ, που ήταν και μια αιχμή για την προηγούμενη περίοδο, ήρθε η διαρροή στη δημοσιογράφο, Χριστίνα Κοραή, ότι ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα κατά την προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές. Μία ακόμα μομφή ή ένα ακόμα καρφί για τον Αλέξη Τσίπρα.

Πουλήθηκε ένα από τα ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Γεμίζει τον κουμπαρά της η Εθνική Ασφαλιστική, πουλώντας τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της. Ένα από αυτά στη συμβολή των οδών Κοραή 4 και Σταδίου πουλήθηκε έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο απέκτησε η Dimand που με τη σειρά της θα το παραδώσει έτοιμο στην Τράπεζα Πειραιώς για τις ανάγκες των νέων της γραφείων, δημιουργώντας μία συνολική αστική ανάπλαση στην περιοχή, που περιλαμβάνει και τη στοά που περνάει πίσω από το κατάστημα Zara. Η πορεία όμως δείχνει και το μεγάλο ακίνητο που σας έχω πει μέσα από τη στήλη, αυτό της λεωφόρου Συγγρού, που ενώνονται δύο κτίρια σε ένα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αλλά και το σημαντικότερο από αυτά που έχει στην κατοχή της η Εθνική Ασφαλιστική. Και τα σπουδαία γι’ αυτό αναμένονται μέχρι και το τέλος της χρονιάς. Το CVC πουλάει ό,τι μπορεί, προκειμένου να μαζέψει ρευστό και τα ακίνητα προσφέρονται ιδανικά για τέτοιου είδους κινήσεις.

Πολλή κουβέντα γύρω από τη Unilever

Κόντρα σε κάθε πολιτική εταιρικής διακυβέρνησης πηγαίνει η πολυεθνική Unilever, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, με αποτέλεσμα να βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Και ενώ πλέον θα έπρεπε να δημοσιεύει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023. Η πρακτική της εταιρείας έχει προκαλέσει εντύπωση στην αγορά και σας θυμίζω ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία επιβλήθηκε στο τέλος του 2023 πρόστιμο συνολικού ύψους από το υπουργείο Ανάπτυξης για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά το πλαφόν περιθωρίου κέρδους, το οποίο μπορεί να αποκομίζει.

Ποιος φταίει για την κερδοσκοπία στα σούπερ μάρκετ

Στην κερδοσκοπία αποδίδει το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών, που απαντάει κατά 91% ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις οφείλονται στον συγκεκριμένο παράγοντα, σε εσωτερική έρευνα που παρουσιάστηκε μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και πραγματοποίησε ο ΙΕΛΚΑ. Αμέσως μετά οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η φορολογία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας αυξήσεων στα προϊόντα που αγοράζουν από τα ράφια των αλυσίδων σε καθημερινή βάση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι σε ερώτημα για το ποιον θεωρούν ότι κερδίζει περισσότερο από όσο πρέπει, η απάντηση που δίνουν είναι «οι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων».

Το νέο βήμα του Γιαννακόπουλου στα ακίνητα

Ο αριθμός 7000 συνοδεύει στενά τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος στο Instagram έχει το όνομα DPG7000. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τη νέα εταιρεία που μαθαίνω ότι δημιούργησε με αντικείμενο τα ακίνητα, η οποία έχει την ονομασία Semper 7000 και έχει έδρα την Κηφισιά. Το μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης εταιρείας ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και δείχνει την κατεύθυνση αλλά και τις προθέσεις του επιχειρηματία στο συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα αλλά και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Τα ακίνητα στην προκειμένη περίοδο αλλά και διαχρονικά προσφέρονται ως ένα από τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια για εκείνους που επιθυμούν ταυτόχρονα να αδράξουν τις υπεραξίες που αυτά προσφέρουν σε περίοδο άνθησης της κτηματαγοράς, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

Ο Ελαιώνας και η πρώην εταιρεία του Βωβού

Ενεργό ρόλο στη διπλή ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα θα διαδραματίσουν από κοινού οι δύο μεγάλες τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank. Μέσω της εταιρείας Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Ελαιώνα προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 116 εκατομμυρίων ευρώ με κεφαλαιοποίηση δανείων. Η συγκεκριμένη εταιρεία γεννήθηκε κατά την απορρόφηση της πρώην εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» και έχει στην ιδιοκτησία της ένα μισοτελειωμένο εμπορικό κέντρο στην περιοχή. Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας, θα σας πω ότι το 2008 η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική είχε ήδη ξεκινήσει το μεγάλο έργο για το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, που αποτελούσε κομμάτι του τότε project της Διπλής Ανάπλασης. Το έργο «κόλλησε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από σειρά προσφυγών που πραγματοποιήθηκαν. Έτσι, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους του οικοπέδου, έμεινε ημιτελές. Η προοπτική, λοιπόν, είναι να αξιοποιηθεί στον νέο σχεδιασμό που πραγματοποιείται για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, με τις δύο τράπεζες να προσδοκούν σε σημαντικές υπεραξίες από αυτό.