Οικονομία

Σε ρηχά νερά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες (έως -1,13%), το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με ήπια πτώση (-0,30%), ενώ συνεχίζεται το «rotation» (εναλλαγές θέσεων) σε επιλεγμένους τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει των ανακοινώσεων του ΤΧΣ σχετικά με το placement μετοχών της Πειραιώς. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 94,87 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 40 μετοχές, 69 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Εβροφάρμα (+14,47%) και Κυριακούλης (+10,22%), ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι τίτλοι των Quest Συμμετοχών (+2,75%), Viohalco (+2,41%), Autohellas (+0,89%) και ΟΤΕ (+0,52%).

Το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ανοδική πορεία και αποτελεί κύριο παράγοντα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Intralot, Σωκράτης Κόκκαλης, στο πλαίσιο χθεσινής εκδήλωσης με αφορμή την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο ΧΑ του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ της εισηγμένης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, σημείωσε πως η Intralot αποδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χρηματιστηριακή αγορά ως μοχλός άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 135 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2023 και τώρα με την έκδοση του εταιρικού της ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Αποδόσεις

Μέση ετήσια πραγματική (αποπληθωρισμένη) απόδοση 5,1% για τις μετοχές, έναντι 1,8% για τα ομόλογα και 0,5% για τα έντοκα, που παίζουν τον ρόλο της ρευστότητας, παρουσιάζουν οι εναλλακτικές επενδύσεις από το 1900 έως και το 2023, βάσει της νέας έρευνας (Global Investment Returns Yearbook) της UBS. Η 25ετής πλέον έρευνα αποτελεί έναν έγκυρο οδηγό για τις ιστορικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις, που αρχικά εξέδιδε η Credit Suisse, αλλά μετά την απορρόφησή της από την UBS εκδίδεται πλέον από το τμήμα διαχείρισης πλούτου – UBS Global Wealth Management, με την παράλληλη μακροχρόνια συνεργασία των καθηγητών Paul Marsh και Dr Mike Staunton του London Business School και του Elroy Dimson του Cambridge.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία από το 1954 που διατηρεί η UBS για την Ελλάδα, οι ελληνικές μετοχές παρουσιάζουν μέση ετήσια αποπληθωρισμένη απόδοση 5% έναντι 0,7% των εντόκων. Η καλύτερη χρονιά για τις ελληνικές μετοχές εντοπίζεται το 1972, καθώς οι πραγματικές αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο 236%, ενώ η χειρότερη το 2008, όταν απώλεσαν το 64%. Την τελευταία 20ετία, λόγω και της κρίσης χρέους της χώρας, η μέση ετήσια αποπληθωρισμένη απόδοση των ελληνικών μετοχών ήταν αρνητική (-5,2%), έναντι μέσης αρνητικής επίσης αποπληθωρισμένης ετήσιας απόδοσης και για τα ομόλογα (-1,4%) και οριακά θετικής για τα έντοκα (+0,7%) αντίστοιχα. Η κρίση χρέους επηρέασε και τις αποδόσεις των τελευταίων 50 ετών, καθώς για την περίοδο 1974-2023, η μέση αποπληθωρισμένη ετήσια απόδοση των ελληνικών μετοχών σημείωσε απώλειες 0,4% έναντι κερδών 4,6% για τα ομόλογα τα οποία εξάλλου έχουν ανακάμψει αφού η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και 0,2% για τα έντοκα γραμμάτια αντίστοιχα.

Οσον αφορά την αγορά των ΗΠΑ, για την οποία υπάρχουν πλήρη στοιχεία, αν κάποιος επένδυε 1 δολ. το 1900 σε μετοχές, θα είχε στο τέλος του 2023 87.620 δολ. με βάση την ονομαστική τους αξία και 2.443 δολ. αν εξευρεθεί ο πληθωρισμός. Αν το 1 δολ. το επένδυε σε ομόλογα θα είχε 280 δολ. σε ονομαστικές τιμές και 7,8 δολ. σε αποληθωρισμένες τιμές και 36 δολ. και 1,8 δολ. αντίστοιχα, αν επένδυε το δολάριο αυτό σε έντοκα. Η μέση ετήσια αποπληθωρισμένη απόδοση στην αγορά των ΗΠΑ από το 1900 έχει διαμορφωθεί στο 6,5% για τις μετοχές, στο 1,7% για τα ομόλογα και στο  0,5% για τα έντοκα.

To Top