Οικονομία

Σε υψηλά επίπεδα οι επενδύσεις ξένων σε ακίνητα

1697548809 Snea default

Με πολύ υψηλούς ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank. Οπως επισημαίνεται, η δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου στη χώρα διατηρήθηκε το 2023, γεγονός που αποτυπώνεται στην εξέλιξη διάφορων δεικτών οικονομικής συγκυρίας, όπως το παραγόμενο προϊόν του κλάδου, οι επενδύσεις, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αλλά και η απασχόληση. Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 33,7% το 2022 και κατά 40,2% το πρώτο εννεάμηνο του 2023, ενώ οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 9,5% και του 5,5%, αντίστοιχα. Συνολικά, το πρώτο εννεάμηνο του 2023 οι επενδύσεις σε κατασκευές προσέγγισαν το 84% του συνόλου του 2022 και αυξήθηκαν σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2022 κατά περίπου 16%.

Τιμές

Παράλληλα, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να ανακάμπτει με έντονους ρυθμούς, με τις τιμές των οικιστικών ακινήτων να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατά 11,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο το 2022, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2023 η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 13,9%. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, καταγράφεται σημαντική αύξηση από το 2017 και μετά –με εξαίρεση το 2022 –, παρά τις απρόσμενες δυσμενείς συνθήκες, εξαιτίας τόσο των περιοριστικών μέτρων στην περίοδο της πανδημίας όσο και της ανόδου του επιπέδου των τιμών, η οποία εντάθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στον αντίποδα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το υψηλό κόστος των εισροών, η αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης αλλά και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού επιβράδυναν την κατασκευαστική δραστηριότητα – ιδιαίτερα για κατοικίες – και περιόρισαν τις επενδύσεις. Βέβαια, παρά την ανάκαμψη του κλάδου, ειδικά την τελευταία τριετία, η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα απέχει σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα.

ΔΙΜΕΑ

Στη Βουλή οι βεβαιώσεις

για τα πρόστιμα

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας που εντοπίζονται σε επιχειρήσεις εισπράττονται ή βεβαιώνονται στην Εφορία. Αυτό διευκρίνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μάλιστα γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει στη Βουλή τις σχετικές βεβαιώσεις προστίμων της ΔΙΜΕΑ, προκειμένου να ενημερωθούν η Βουλή και οι πολίτες για τα ποσά που έχουν εισπραχθεί. Μέχρι σήμερα η ΔΙΜΕΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 διενήργησε συνολικά 25.267 ελέγχους και επέβαλε συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους 13.416.790 ευρώ.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις υψηλές τιμές για το βρεφικό γάλα, στο οποίο μπήκε πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το συγκεκριμένο προϊόν στη χώρα μας, είπε ότι ήδη γίνονται έλεγχοι σε δύο μεγάλες εταιρείες και εφόσον προκύψουν από τον έλεγχο παραβάσεις θα ανακοινωθούν πρόστιμα τις επόμενες ημέρες.

Δήμητρα Σκούφου

To Top