Μία πρόταση που μπορεί να δώσει “ανάσα” στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα και μπορεί υπό προϋποθέσεις να “ρίξει” προς πώληση στην αγορά 50.000 ακίνητα, επεξεργάζονται τις τελευταίες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις εταιρείες διαχείρισης “κόκκινων δανείων” (Servicers).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διοικήσεις των servicers που διαχειρίζονται τα εν λόγω ακίνητα για λογαριασμό των funds, έχουν υποβάλει πρόταση στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών να δοθεί η δυνατότητα στα funds να απαλλαγούν από την υποχρέωση τακτοποίησης των εκκρεμών νομικών και τεχνικών προβλημάτων και όλη αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία να την αναλαμβάνει ο αγοραστής του ακινήτου.
Το “δέλεαρ” που αντιπροτείνουν οι Servicers είναι η κάλυψη του κόστους τακτοποίησης να αναλαμβάνεται όχι από τον νέο αγοραστή αλλά από τα ίδια τα funds, μέσω της αφαίρεσής του από την τιμή πώλησης.
Υψηλόβαθμα στελέχη από την πλευρά των Servicers εκτιμούν ότι στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείου ανάψει το πράσινο φως για την συγκεκριμένη πρόταση, θα απελευθερωθούν άμεσα 40.000-50.000 ακίνητα, τα οποία θα φύγουν από τα χαρτοφυλάκια των Servicers και θα εισέλθουν στην αγορά.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ακίνητα που έχουν καταλήξει στα χαρτοφυλάκια των Servicers από άγονους πλειστηριασμούς και φέρουν μια σειρά από νομικά και τεχνικά προβλήματα (πολεοδομικές παραβάσεις, παραλείψεις κ.λπ.).
Καθυστέρηση έως και δύο χρόνια
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται για την τακτοποίηση των νομικών και τεχνικών προβλημάτων, τα οποία συνοδεύουν μεγάλη μάζα από το συνολικό στοκ των ακινήτων, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και απαιτείται ούτως ή άλλως αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
Πρόκειται ουσιαστικά για ακίνητα τα οποία δεν κρίθηκαν ικανά να προσεγγίσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον μέσω των πλειστηριασμών, και τα οποία αν και έχουν προβλήματα μπορούν να βγουν σχετικά εύκολα στην αγορά και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από τους Servicers από τη στιγμή που ένα τέτοιο ακίνητο περάσει στο χαρτοφυλάκιο τους στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται χρονικό διάστημα έως που μπορεί να υπερβεί και τα 2 χρόνια για να τακτοποιηθούν όλες οι τυχόν παραβάσεις, παραλείψεις κ.λπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στοκ να μεγαλώνει και δεκάδες χιλιάδες ακίνητα να παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα αγκάθια
Την πρόταση των Servicers η εγχώρια αγορά ακινήτων την υποδέχθηκε αρχικά με συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς όπως σχολιάσουν αρμόδια στελέχη το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπου και «κολλάνε» οι συναλλαγές σε πολλά ακίνητα. Εκεί ακριβώς προσθέτουν, πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές, και να δοθούν λύσεις που θα βάλουν τέρμα στις μεγάλες καθυστερήσεις.
Παρ’ όλα αυτά άπαντες συμφωνούν ότι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της την στεγαστική κρίση περιμένοντας ως μάνα εξ ουρανού το Σπίτι μου 2 στις αρχές του επόμενου έτους.
Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το “Σπίτι μου 2”;
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η εκτίμηση ότι από την στιγμή που ο πρωθυπουργός διασφάλισε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες θα διαθέσουν επίσης 1 δισεκατομμύριο και έχοντας ήδη τον «οδηγό» από το «Σπίτι μου 1», οι διαδικασίες για το Σπίτι μου 2 θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Σημειώνεται ότι το πρώτο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο και πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος 9.155 νέοι άνθρωποι, ζευγάρια έως 39 ετών θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.
Στο τέλος των δύο προγραμμάτων εκτιμάται ότι πάνω από 30.000 νέοι, ζευγάρια και οικογένειες θα έχουν καλύψει ίσως την πιο ανελαστική ανάγκη τους. Υπενθυμίζονται οι δύο αλλαγές που αυξάνουν τον αριθμό των δικαιούχων και διευκολύνουν και στην εξέλιξη της αίτησης.
Πρώτον, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας, καθώς στόχος είναι να μην βγουν εκτός νοικοκυριά που αύξησαν το εισόδημά τους, κατά την τελευταία τριετία.
Η δεύτερη τεχνική διευκόλυνση έχει να κάνει με την προέγκριση που δίνεται στα πρώτα στάδια της αίτησης και η οποία θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Έτσι όλοι θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού .