Οικονομία

ΣΕΤΕ για ελληνικό τουρισμό: Το 2024 είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία

Την ανασκόπησης της χρονιάς που μας πέρασε αλλά και τις εκτιμήσεις για την τουριστική σεζόν του 2024 έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης κατά τη διάρκεια της κλειστής Συνεδρίασης της 32ης Τακτικής Γενικής του Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, «το 2024 θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στην βάση των στοιχείων των πρώτων 5 μηνών είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων για τον τουρισμό μας. Βέβαια, Η εικόνα αυτή δεν αφορά εξίσου όλες τις τουριστικές δραστηριότητες και όλες τις περιφέρειες».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση +12,4% στο πεντάμηνο (ΔΑΑ +16,4% και Περιφερειακά+9,5%). Ο προγραμματισμός θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους, ενώ ο οδικός τουρισμός εμφανίζει αύξηση το πρώτο πεντάμηνο κατά +11% περίπου. Την ίδια ώρα η μέση κατά κεφαλή δαπάνη το Α’ τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 3%.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις γειτονικές αγορές και άλλους παράγοντες. «Όπως είπαμε και πέρυσι -και συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε στον ΣΕΤΕ -τα θετικά μηνύματα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τόσο τους εκπροσώπους του κλάδου όσο και την πολιτεία στην παγίδα ότι η επιτυχία είναι διασφαλισμένη και δεδομένη».

Επενδύσεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Μιλώντας για τις τουριστικές επενδύσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε, ότι το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσιες από το 2019, ενώ συνεχίζεται αυτή η θετική τάση, που όμως θα εξαρτηθεί από μια σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επενδύσεων.

Μιλώντας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τόνισε, ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου απετέλεσαν ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση αναφορικά κυρίως σε ζητήματα φορολογικής αντιμετώπισης και διαχωρισμού της περιστασιακής ιδιωτικής εκμετάλλευσης από την επαγγελματικής δραστηριότητας.

«Αναμένουμε περαιτέρω διευκρινήσεις σε ζητήματα λειτουργίας των καταλυμάτων, της διάρκειας των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και τον αριθμό των καταλυμάτων ανά περιοχή όπου προκύπτουν κοινωνικά ζητήματα (στέγασης)».

Για το θέμα του ΦΠΑ, είπε ότι η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές αμβλύνει μόνο εν μέρει το πρόβλημα του υψηλότερου ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

To Top