Πολιτική

Σκηνικό διάλυσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών: Οι βουλευτές αμφισβητούν ανοικτά πλέον τ…

spartiates vouli3

Σκηνικό διάλυσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών: Οι βουλευτές αμφισβητούν ανοικτά πλέον τον πρόεδρό τους

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών μετά το οργανωμένο αντάρτικο των μελών της εναντίον του προέδρου τους, Βασίλη Στίγκα. Το τοπίο ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την επόμενη εβδομάδα όπου θα τεθούν όλα επί τάπητος με τον επικεφαλής να εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει μια τάξη ξεκαθαρίζοντας πως αυτός διοικεί και ότι εάν χρειαστεί θα μείνει ακόμη και μόνος του.

Θυμίζουμε ότι χθες το απόγευμα οι 9 από τους συνολικά 12 βουλευτές του κόμματος (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) υπερασπίστηκαν τον βουλευτή Λάρισας, Κωνσταντίνο Φλώρο όταν είπε από το βήμα της Ολομέλειας πως «το ευχάριστο των ημερών, κατά τη προσωπική μου άποψη, είναι η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας. Πιστεύω ότι εκφράζει τη μοναδική ελπίδα για να ξαναγίνει η Αθήνα ελληνική» και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα πρόσθεσε: «Σχεδιάζετε άκουσα νέες τροπολογίες κατά του κ. Κασιδιάρη. Αφήστε τους πολίτες να ψηφίσουν τον υποψήφιο που τους αρέσει».

Ο κ. Στίγκας, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα ενοχλήθηκε από την αναφορά του βουλευτή και ζήτησε άμεσα να παρέμβει. «Δεν είχα γνώση επί του θέματος και οφείλω εφόσον ενεργεί κάποιος αυτοβούλως να πάρω κάποια μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκειται ακόμη και διαγραφή του βουλευτή.

Το «άδειασμα» του προέδρου από τους βουλευτές του

spartiates vouli1
Σκηνικό διάλυσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών: Οι βουλευτές αμφισβητούν ανοικτά πλέον τ... 4

Ωστόσο οι συνάδελφοί του στο κόμμα τον υπερασπίστηκαν ανοικτά και μόλις ο πρόεδρος αποχώρησε από το γραφείο του στο Κοινοβούλιο, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ιωάννης Δημητροκάλλης προέβη σε δημόσια δήλωση, τονίζοντας πως «οι βουλευτές της ΚΟ Σπαρτιάτες, καταδικάζουμε τις αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος στην Ολομέλεια της Βουλής εις βάρος του συναδέλφου μας, Κωνσταντίνου Φλώρου». Ακολούθως μοίρασε στους δημοσιογράφους δήλωση που υπογράφει εκτός από τον ίδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ιωάννης Κόντης και οι βουλευτές Γεώργιος Μανούσος, Διονύσιος Βαλτογιάννης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Πέτρος Δημητριάδης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδός, Αλέξανδρος Ζερβέας και Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σε αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ως Έλληνες βουλευτές διαθέτουμε πλήρη ελευθερία γνώμης, έκφρασης και επιλογής, γι’ αυτό άλλωστε εκλεγόμαστε στο όνομα του ελληνικού λαού. Η ομιλία του κυρίου Φλώρου σίγουρα ενόχλησε την κυβέρνηση, εκφράζει όμως απόλυτα τους 250.000 Έλληνες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Ζητήματα εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος θα επιλυθούν με απόλυτα διαφανείς δημοκρατικές συνεδριακές διαδικασίες και με τη συμμετοχή της βάσης των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων μας».

Τα σενάρια και τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής

spartiates vouli2
Σκηνικό διάλυσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών: Οι βουλευτές αμφισβητούν ανοικτά πλέον τ... 5

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι βουλευτές δεν έχουν τρόπο να καθαιρέσουν από τη θέση του κ. Βασίλη Στίγκα, παρά μόνο να αποχωρήσουν από το κόμμα, διαλύοντας αυτόματα την Κοινοβουλευτική Ομάδα και παραμένοντας ως ανεξάρτητοι βουλευτές. Η Βουλή, χωρίς την συναίνεση του προέδρου του κόμματος, δεν μπορεί να αναγνωρίσει κανένα άλλο πρόσωπο ως επικεφαλής. Εάν αποχωρήσουν όμως 10 βουλευτές (από τους συνολικά 12 που έχουν οι Σπαρτιάτες) μπορούν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα με νέο όνομα και αρχηγό.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής: « Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται σε 10 (10). Ο κατά τη προηγούμενη παράγραφο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας περιορίζεται σε πέντε (5) αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας».

«Δεν υπήρξα εντολοδόχος ή μπροστινός κανενός»

Οι επιλογές του κ. Στίγκα δεν φαίνεται να είναι πολλές. Ή θα αποδεχθεί την επίδειξη δύναμης που επί της ουσίας κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή μέσω των υποστηρικτών του βουλευτών και θα μείνει πρόεδρος των Σπαρτιατών ή θα αρχίσει να διαγραφεί βουλευτές με τον φόβο να μείνει στο τέλος μόνος του. Ο ίδιος πάντως έχει δείξει την ενόχλησή του με αυτά τα παρατεταμένα δημόσια «ευχαριστώ» των βουλευτών του στον Κασιδιάρη για τη στήριξη του πολιτικού φορέα.

Ο κ. Στίγκας σημειώνει με νόημα πως «όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψιν, το να σε στηρίξει ένας άνθρωπος και να πεις ευχαριστώ από ευγνωμοσύνη, δεν σημαίνει τίποτα. Ποτέ στη ζωή μου δεν υπήρξα μπροστινός ή εντολοδόχος (σ.σ. εννοεί με αυτό τον τρόπο ότι δεν παίρνει εντολές από τον Κασιδιάρη). Το κόμμα «Σπαρτιάτες» το διοικώ εγώ. Δεν έχει πάρει κανείς τηλέφωνο και εντολές δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου ούτε θα πάρω. Ενεργώ αυτοβούλως και σε συνεννόηση με βουλευτές μου. Δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να παραιτηθώ. Είμαι Σπαρτιάτης μόνος εναντίον όλων. Για μένα δεν υπάρχει κάτι άλλο, όποιος θέλει να μείνει ας μείνει και όποιος να φύγει ας φύγει».

To Top