Οικονομία

Σκληρό εξωδικαστικό παζάρι για την αποζημίωση μισού δισ. δολαρίων

Αγυπτιακό δικαστήριο ανέστειλε την Κυριακή τις ακροαματικές διαδικασίες έως τις 11 Ιουλίου σχετικά με το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στη Διώρυγα του Σουέζ τον περασμένο Μάρτιο όταν ένα γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω στην όχθη του καναλιού. Από το ατύχημα αυτό είχε προκληθεί παγκόσμια αναστάτωση στις θαλάσσιες μεταφορές για αρκετές ημέρες.

Επιδίωξη των δικαστικών αρχών είναι να διευκολύνουν τις διαδικασίες διευθέτησης της οικονομικής αποζημίωσης ανάμεσα στην Αρχή του Σουέζ (SCA) και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές και ένας εμπλεκόμενος δικηγόρος.

Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given αγκυροβόλησε σε μια λίμνη μεταξύ δύο τμημάτων του καναλιού μετά την αποκόλλησή του στις 29 Μαρτίου, αφού προηγουμένως είχε «κολλήσει» για συνολικά έξι ημέρες σε όχθη του καναλιού, εμποδίζοντας τη διέλευση εκατοντάδων άλλων πλοίων και διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Ιάπωνες ιδιοκτήτες του πλοίου, Shoei Kisen και οι ασφαλιστικές εταιρείες που τους εκπροσωπούν δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι κατέληξαν σε κατ ‘αρχήν συμφωνία όσον αφορά στην αποζημίωση που απαιτεί η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ .

Η SCA είχε ζητήσει αποζημίωση 916 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει τα έξοδα της αποκόλλησης, ζημιές στη φήμη και απώλειες εσόδων προτού μειώσει δημόσια τελικά το αίτημά της σε 550 εκατομμύρια δολάρια.

Η Shoei Kisen και οι ασφαλιστές του πλοίου αμφισβήτησαν την αξίωση και την κράτηση του πλοίου με αιγυπτιακή δικαστική απόφαση.

Πηγή: ΟΤ

Comments
To Top