Κόσμος

«Σκόπιμη προσπάθεια» να διακοπεί το έργο του ΟΗΕ στη Γάζα, καταγγέλλει ο επικεφαλής της

gaza

«Σκόπιμη προσπάθεια» να διακοπεί το έργο του ΟΗΕ στη Γάζα, καταγγέλλει ο επικεφαλής της

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) πιστεύει ότι καταβάλλεται σκόπιμη προσπάθεια να «στραγγαλιστεί» το ανθρωπιστικό έργο της στη Γάζα και προειδοποίησε ότι μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει εντελώς τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης καυσίμων. «Πραγματικά πιστεύω ότι γίνεται σκόπιμη προσπάθεια να παραλύσουν οι δραστηριότητές μας», είπε ο Γενικός Επίτροπος Φιλίπ Λαζαρινί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Χαρακτήρισε μάλιστα «εξωφρενικό» να αναγκάζονται οι υπηρεσίες αρωγής να παρακαλούν για λίγα καύσιμα.

Η UNRWA, που στηρίζει με το έργο της περισσότερους από 800.000 εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας, ενδέχεται να διακόψει τη λειτουργία της. Ο Λαζαρινί είπε ότι παρακαλάει εδώ και εβδομάδες να του δοθούν καύσιμα. Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου παραδόθηκαν καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη. Η ποσότητα που δόθηκε όμως, 24.000 λίτρα ντίζελ, είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. «Λόγω έλλειψη καυσίμων δεν θα μπορούμε να στείλουμε τα φορτηγά μας στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι άνθρωποι περιμένουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.

Οι δύο κυριότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η Paltel και η Jawwal, ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα ότι εξαντλήθηκαν οι πηγές ενέργειάς τους και για αυτό διακόπηκαν όλες οι υπηρεσίες τους. Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών «μπορεί να προκαλέσει ή να επιταχύνει την κατάρρευση της όποιας τάξης υπάρχει ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Λαζαρινί, σχολιάζοντας το μπλακάουτ. Εάν γίνει αυτό «θα δυσκολευτούμε να λειτουργήσουμε σε ένα περιβάλλον χωρίς την ελάχιστη τάξη», πρόσθεσε.

To Top