Πολιτική

Σκρέκας: Κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση εντός του Μαρτίου

Σκρέκας: Κατάθεση νομοσχεδίου για την ανακύκλωση εντός του Μαρτίου

Την κατάθεση εντός του Μαρτίου ενός νομοσχεδίου για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (01/03) από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το θλιβερό προνόμιο να θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγονται, όταν ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσουμε το 10%, και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλησιάσει πολύ αυτόν τον στόχο. Τόνισε ωστόσο, πως ο κύριος στόχος του υπουργείου στον τομέα των αποβλήτων είναι, επιτέλους, να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει μία σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων με αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της υγειονομικής ταφής.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της ανακύκλωσης, «στο οποίο θα δρομολογείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, η θέσπιση συστημάτων εγγυοδοσίας για το PET, το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά υλικά συσκευασίας – πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούμε για αναψυκτικά, ποτά κ.λπ. -και το αλουμίνιο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι προωθείται η θέσπιση νέων προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, με τη δημιουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για νέα ρεύματα προϊόντων, όπως είναι τα γεωργικά πλαστικά, τα φάρμακα, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα στρώματα, τα παιχνίδια, τα είδη αθλητικού εξοπλισμού και άλλα.

Ακόμη, συνέχισε, προωθείται η χρήση οικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, και βέβαια η ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του ΕΟΑΝ καθώς, αυτό σήμερα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Comments
To Top